Mord og metafysik: Det absolutte, det guddommelige og det overnaturlige i krimien

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

1483 Downloads (Pure)

Abstrakt

Krimien er traditionelt indskrevet i en moderne samfundsramme, hvor opklaringen sker ved hjælp af rationelle og empiriske hjælpemidler. Derfor har krimien gennem mange år været kritisk over for metafysik, religion og det overnaturlige. Mord og metafysik viser, at skellet mellem krimi og metafysik ikke er så klart, som det hidtil har været antaget. En lang række skandinaviske krimier bearbejder nu seriøst det moderne samfunds fornyede forhold til metafysik. Krimien er ikke længere afvisende over for tro og overskridelser af fornuften. Religiøse og overnaturlige forestillinger indgår på linje med efterforskerens opklaring. Metafysik og religiøsitet har bare ændret karakter og indhold. Samlet argumenterer Mord og metafysik for, at hvis krimien er bundet til moderne værdier, og hvis disse værdier har været under indskrænkning, så må krimien også åbne op for det absolutte, det guddommelige og det overnaturlige.

Mord og metafysik inddrager titler fra forfatterskaber som Arne Dahl, Elsebeth Egholm, Stieg Larsson, Håkan Nesser, Sara Blædel, Gunnar Staalesen, Tom Egeland, Camilla Läckberg, Anne Holt, Peter Høeg, Johan Theorin og mange flere. Desuden suppleres disse af tv-serier som Rejseholdet, Livvagterne og The X-files. Disse er alle eksempler på krimier, der på en eller anden måde inddrager metafysik, religion eller det overnaturlige.

Afhandlingen består af to bind: bogen Mord og metafysik samt Efterskrift til Mord og metafysik, der kvalificerer bogen og forskningen som en ph.d.-afhandling.

OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedAalborg
Antal sider480
StatusUdgivet - 12 jul. 2012

Note vedr. afhandling

Den tilgængelige tekst er kun Efterskrift til Mord og metafysik. Bogen Mord og metafysik indgår også i afhandlingen, men den er ikke frit tilgængelig pga. forlagets ophavsrettigheder.

Emneord

  • Krimifiktion
  • Kulturanalyse
  • Metafysik
  • Religion
  • Overnaturlighed
  • Postsekularisme
  • Kulturelle tekststudier
  • Spiritualiet

Citationsformater