Musikalsk interaktion i demensomsorgen. Undervisningsmanual til musikterapeuter. Baggrund og praktiske øvelser

Publikation: AndetAndet bidragFormidling

Abstrakt

I undervisningsmanualen får musikterapeuter baggrundsinformation til at varetage undervisning af medarbejdere i demensomsorgen i Musikalsk interaktion. Undervisningen er bygget op som et intensivt kursus over tid og med målet at medarbejdere ud fra en gennemarbejdet og tydelig metode lærer hvordan de kan anvende musik som redskab i praksis. I manualen formidles grundlæggende mekanismer ved musikanvendelse med afsæt i en forståelse af musik som samværsform. Det uddybes i det teoretiske grundlag for metoden som er indlejret i det sammensatte begreb personafstemt musikalsk interaktion, PAMI, som uddybes og forklares i bogen "Stemning. Musikalsk interaktion i demensomsorgen" (Ridder & Krøier, 2022).

PAMI bygger på interaktioner, dvs. de handlinger vi foretager os for at indgå i samvær med mennesker med moderat til svær demens på plejehjem. Det er handlinger eller samhandlinger som vi alle kender til, men som i hverdagen sjældent bruges bevidst og målrettet eller sættes ord på. Og endnu mindre når handlingerne er ordløse. Vi kan ikke udelukkende læse os til hvordan vi tilpasser eller afstemmer vores interaktioner med andre personer – og slet ikke når vi må erstatte den sproglige kommunikation med nonverbal kontakt hvor vi bruger vi vores stemme og kropssprog, og mest uden at tænke over det. Kompetencer i PAMI fås gennem en integration af viden, sprog og kropslig erfaring.

Musikterapeuter er uddannet til at beskrive og anvende musikalske interaktioner, og har kompetencer til at undervise medarbejdere i at afstemme sig med andre personer med musik, også i interaktioner der ikke er sproglige. Undervisningsmaterialet og undervisningsmanualen er derfor udviklet af musikterapeuter og musikterapiforskere til musikterapeuter, så de får egnede og relevante redskaber til at undervise medarbejdere i hvordan de kan anvende PAMI i demensomsorgen.
Publikationsdato2 feb. 2022
UdgivelsesstedAalborg, Danmark