Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Titel1864 : tv-serien, historien, kritikken
RedaktørerKim Toft Hansen
ForlagAalborg Universitetsforlag
Publikationsdato15 feb. 2016
Sider333-360
ISBN (Trykt)978-87-7112-459-0
StatusUdgivet - 15 feb. 2016
NavnInterdisciplinære kulturstudier
Vol/bind8
ISSN1904-898X

• tv-drama
  • kulturradikalisme
  • politisk reception

Hansen, K. T. (2016). Ole Bornedals Danmarksfilm: Den politiske modtagelse af 1864 og kulturradikalismens død. I K. Toft Hansen (red.), 1864: tv-serien, historien, kritikken (s. 333-360). Aalborg Universitetsforlag. Interdisciplinære kulturstudier, Bind. 8
Hansen, Kim Toft. / Ole Bornedals Danmarksfilm : Den politiske modtagelse af 1864 og kulturradikalismens død. 1864: tv-serien, historien, kritikken. red. / Kim Toft Hansen. Aalborg Universitetsforlag, 2016. s. 333-360 (Interdisciplinære kulturstudier, Bind 8).
@inbook{f915e2117738481c9fdb7891aaecd04e,
title = "Ole Bornedals Danmarksfilm: Den politiske modtagelse af 1864 og kulturradikalismens d{\o}d",
abstract = "Dette kapitel s{\ae}tter fokus p{\aa} den politiske reception af 1864. F{\o}rst viser jeg, hvordan der er en r{\ae}kke interessante ligheder mellem Poul Henningensens Danmark (1935) og 1864; ligheder, der ikke som s{\aa}dan er indholdsm{\ae}ssige ud over, at b{\aa}de Danmark og 1864 tematiserer nogle nationale synspunkter; snarere er det lighederne i tilblivelse og modtagelse, der er sl{\aa}ende. Dern{\ae}st viser jeg, hvordan netop denne tilblivelse i s{\ae}rlig grad er medvirkende til den kritiske modtagelse hos en bestemt gruppe politikere, der i sit politiske udspil og is{\ae}r i den politiske optakt spiller p{\aa} og h{\ae}nger sammen med arven fra 1864. Dermed viser jeg ogs{\aa}, at de historiske gatekeepers, som minuti{\o}st gennemgik serien p{\aa} jagt efter historiske fejl eller problematiske historiske fortolkninger, ogs{\aa} g{\aa}r i sp{\ae}nd med politiske kredse samt et m{\aa}lrettet opg{\o}r med dansk sm{\aa}statsmentalitet og kulturradikalisme. Afslutningsvist diskuterer jeg, hvorvidt Ole Bornedal selv kan siges at v{\ae}re kulturradikal, og i s{\aa} fald p{\aa} hvilken m{\aa}de.",
keywords = "1864, tv-drama, kulturradikalisme, politisk reception",
author = "Hansen, {Kim Toft}",
year = "2016",
month = "2",
day = "15",
isbn = "978-87-7112-459-0",
pages = "333--360",
editor = "{Toft Hansen}, Kim",
booktitle = "1864",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

Hansen, KT 2016, Ole Bornedals Danmarksfilm: Den politiske modtagelse af 1864 og kulturradikalismens død. i K Toft Hansen (red.), 1864: tv-serien, historien, kritikken. Aalborg Universitetsforlag, Interdisciplinære kulturstudier, bind 8, s. 333-360.

Ole Bornedals Danmarksfilm : Den politiske modtagelse af 1864 og kulturradikalismens død. / Hansen, Kim Toft.

1864: tv-serien, historien, kritikken. red. / Kim Toft Hansen. Aalborg Universitetsforlag, 2016. s. 333-360.

TY - CHAP

T1 - Ole Bornedals Danmarksfilm

T2 - Den politiske modtagelse af 1864 og kulturradikalismens død

AU - Hansen, Kim Toft

PY - 2016/2/15

Y1 - 2016/2/15

N2 - Dette kapitel sætter fokus på den politiske reception af 1864. Først viser jeg, hvordan der er en række interessante ligheder mellem Poul Henningensens Danmark (1935) og 1864; ligheder, der ikke som sådan er indholdsmæssige ud over, at både Danmark og 1864 tematiserer nogle nationale synspunkter; snarere er det lighederne i tilblivelse og modtagelse, der er slående. Dernæst viser jeg, hvordan netop denne tilblivelse i særlig grad er medvirkende til den kritiske modtagelse hos en bestemt gruppe politikere, der i sit politiske udspil og især i den politiske optakt spiller på og hænger sammen med arven fra 1864. Dermed viser jeg også, at de historiske gatekeepers, som minutiøst gennemgik serien på jagt efter historiske fejl eller problematiske historiske fortolkninger, også går i spænd med politiske kredse samt et målrettet opgør med dansk småstatsmentalitet og kulturradikalisme. Afslutningsvist diskuterer jeg, hvorvidt Ole Bornedal selv kan siges at være kulturradikal, og i så fald på hvilken måde.

AB - Dette kapitel sætter fokus på den politiske reception af 1864. Først viser jeg, hvordan der er en række interessante ligheder mellem Poul Henningensens Danmark (1935) og 1864; ligheder, der ikke som sådan er indholdsmæssige ud over, at både Danmark og 1864 tematiserer nogle nationale synspunkter; snarere er det lighederne i tilblivelse og modtagelse, der er slående. Dernæst viser jeg, hvordan netop denne tilblivelse i særlig grad er medvirkende til den kritiske modtagelse hos en bestemt gruppe politikere, der i sit politiske udspil og især i den politiske optakt spiller på og hænger sammen med arven fra 1864. Dermed viser jeg også, at de historiske gatekeepers, som minutiøst gennemgik serien på jagt efter historiske fejl eller problematiske historiske fortolkninger, også går i spænd med politiske kredse samt et målrettet opgør med dansk småstatsmentalitet og kulturradikalisme. Afslutningsvist diskuterer jeg, hvorvidt Ole Bornedal selv kan siges at være kulturradikal, og i så fald på hvilken måde.

KW - 1864

KW - tv-drama

KW - kulturradikalisme

KW - politisk reception

UR - http://aauforlag.dk/Shop/boeger/1864-tv-serien-historien-kritikken.aspx

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7112-459-0

SP - 333

EP - 360

BT - 1864

A2 - Toft Hansen, Kim

PB - Aalborg Universitetsforlag

Hansen KT. Ole Bornedals Danmarksfilm: Den politiske modtagelse af 1864 og kulturradikalismens død. I Toft Hansen K, red., 1864: tv-serien, historien, kritikken. Aalborg Universitetsforlag. 2016. s. 333-360. (Interdisciplinære kulturstudier, Bind 8).