Operationssygeplejersken som assistent til robotkirurgi

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

Resumé

Baggrund: Problemstillingen for mange hæmodialysepatienter er træthed og bundetheden til dialyseapparaturet. Det betyder, at patienterne ofte ikke har overskud til at motionere og oplever sig som passive. Forskningsprojektet giver indsigt i, hvordan ældre mennesker med kronisk nyresygdom oplever at sengecykle under hæmodialyse.

Metode: Sengecyklingen foregik i en periode på seks måneder. Der deltog i alt 13 patienter, seks kvinder og syv mænd. Gennemsnitsalderen var 73 år. Patienterne blev interviewet før og efter interventionsperioden i fokusgruppe. Desuden blev der i perioden skrevet dagbøger og foretaget feltobservationer.

Fund:
• Trods træthed og afhængighed er det vigtigt for patienterne at leve så normalt som muligt
• Sengecykling har stor indflydelse på kramper i benene.
• Særligt de kvindelige patienter oplever, at hverdagslivet bliver forbedret på forskellige måder, idet de får flere fysiske kræfter.
• De mandlige patienter oplever ikke større fysisk eller psykisk virkning af sengecyklingen, men de er alligevel godt tilfredse med at cykle.
• Når sengecykling indgår i den daglige omsorg og behandling, bliver det en almindelig og god måde at tilbringe tiden på under dialysen.
• Med sengecyklingen kan patienterne selv bidrage til et sundere liv. Dermed får de større selvrespekt og oplever mere indflydelse på livssituationen.

Konklusion: Projektets fund giver baggrund for at anbefale plejepersonale at tilrettelægge motionstilbud til ældre kroniske syge mennesker. Motionen må tage udgangspunkt i patientens egen drivkraft til livsudfoldelse og i patientens eget moralske værdisæt. Plejepersonalet må tage hensyn til, at patienten ofte befinder sig i en eksistentiel sårbar situation.


OriginalsprogDansk
Publikationsdato2012
Antal sider1
StatusUdgivet - 2012
Udgivet eksterntJa
BegivenhedDansk Selskab for Sygeplejeforskning. Forsknings- og udviklingskonference 2012. - Århus, Danmark
Varighed: 12 jan. 201212 jan. 2012

Konference

KonferenceDansk Selskab for Sygeplejeforskning. Forsknings- og udviklingskonference 2012.
LandDanmark
ByÅrhus
Periode12/01/201212/01/2012

Emneord

  • Teknologi
  • Dialyse
  • Motion
  • LIvskvalitet

Citer dette

Petersson, J., & Laursen, B. S. (2012). Operationssygeplejersken som assistent til robotkirurgi. Abstract fra Dansk Selskab for Sygeplejeforskning. Forsknings- og udviklingskonference 2012., Århus, Danmark.
Petersson, Jane ; Laursen, Birgitte Schantz. / Operationssygeplejersken som assistent til robotkirurgi. Abstract fra Dansk Selskab for Sygeplejeforskning. Forsknings- og udviklingskonference 2012., Århus, Danmark.1 s.
@conference{fb3ed6e38d9f4613a0d4fd84a824397f,
title = "Operationssygeplejersken som assistent til robotkirurgi",
abstract = "Baggrund: Problemstillingen for mange h{\ae}modialysepatienter er tr{\ae}thed og bundetheden til dialyseapparaturet. Det betyder, at patienterne ofte ikke har overskud til at motionere og oplever sig som passive. Forskningsprojektet giver indsigt i, hvordan {\ae}ldre mennesker med kronisk nyresygdom oplever at sengecykle under h{\ae}modialyse. Metode: Sengecyklingen foregik i en periode p{\aa} seks m{\aa}neder. Der deltog i alt 13 patienter, seks kvinder og syv m{\ae}nd. Gennemsnitsalderen var 73 {\aa}r. Patienterne blev interviewet f{\o}r og efter interventionsperioden i fokusgruppe. Desuden blev der i perioden skrevet dagb{\o}ger og foretaget feltobservationer. Fund: • Trods tr{\ae}thed og afh{\ae}ngighed er det vigtigt for patienterne at leve s{\aa} normalt som muligt • Sengecykling har stor indflydelse p{\aa} kramper i benene. • S{\ae}rligt de kvindelige patienter oplever, at hverdagslivet bliver forbedret p{\aa} forskellige m{\aa}der, idet de f{\aa}r flere fysiske kr{\ae}fter. • De mandlige patienter oplever ikke st{\o}rre fysisk eller psykisk virkning af sengecyklingen, men de er alligevel godt tilfredse med at cykle. • N{\aa}r sengecykling indg{\aa}r i den daglige omsorg og behandling, bliver det en almindelig og god m{\aa}de at tilbringe tiden p{\aa} under dialysen. • Med sengecyklingen kan patienterne selv bidrage til et sundere liv. Dermed f{\aa}r de st{\o}rre selvrespekt og oplever mere indflydelse p{\aa} livssituationen. Konklusion: Projektets fund giver baggrund for at anbefale plejepersonale at tilrettel{\ae}gge motionstilbud til {\ae}ldre kroniske syge mennesker. Motionen m{\aa} tage udgangspunkt i patientens egen drivkraft til livsudfoldelse og i patientens eget moralske v{\ae}rdis{\ae}t. Plejepersonalet m{\aa} tage hensyn til, at patienten ofte befinder sig i en eksistentiel s{\aa}rbar situation.",
keywords = "Teknologi, Dialyse, Motion, LIvskvalitet",
author = "Jane Petersson and Laursen, {Birgitte Schantz}",
year = "2012",
language = "Dansk",
note = "Dansk Selskab for Sygeplejeforskning. Forsknings- og udviklingskonference 2012. ; Conference date: 12-01-2012 Through 12-01-2012",

}

Petersson, J & Laursen, BS 2012, 'Operationssygeplejersken som assistent til robotkirurgi' Dansk Selskab for Sygeplejeforskning. Forsknings- og udviklingskonference 2012., Århus, Danmark, 12/01/2012 - 12/01/2012, .

Operationssygeplejersken som assistent til robotkirurgi. / Petersson, Jane; Laursen, Birgitte Schantz.

2012. Abstract fra Dansk Selskab for Sygeplejeforskning. Forsknings- og udviklingskonference 2012., Århus, Danmark.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

TY - ABST

T1 - Operationssygeplejersken som assistent til robotkirurgi

AU - Petersson, Jane

AU - Laursen, Birgitte Schantz

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Baggrund: Problemstillingen for mange hæmodialysepatienter er træthed og bundetheden til dialyseapparaturet. Det betyder, at patienterne ofte ikke har overskud til at motionere og oplever sig som passive. Forskningsprojektet giver indsigt i, hvordan ældre mennesker med kronisk nyresygdom oplever at sengecykle under hæmodialyse. Metode: Sengecyklingen foregik i en periode på seks måneder. Der deltog i alt 13 patienter, seks kvinder og syv mænd. Gennemsnitsalderen var 73 år. Patienterne blev interviewet før og efter interventionsperioden i fokusgruppe. Desuden blev der i perioden skrevet dagbøger og foretaget feltobservationer. Fund: • Trods træthed og afhængighed er det vigtigt for patienterne at leve så normalt som muligt • Sengecykling har stor indflydelse på kramper i benene. • Særligt de kvindelige patienter oplever, at hverdagslivet bliver forbedret på forskellige måder, idet de får flere fysiske kræfter. • De mandlige patienter oplever ikke større fysisk eller psykisk virkning af sengecyklingen, men de er alligevel godt tilfredse med at cykle. • Når sengecykling indgår i den daglige omsorg og behandling, bliver det en almindelig og god måde at tilbringe tiden på under dialysen. • Med sengecyklingen kan patienterne selv bidrage til et sundere liv. Dermed får de større selvrespekt og oplever mere indflydelse på livssituationen. Konklusion: Projektets fund giver baggrund for at anbefale plejepersonale at tilrettelægge motionstilbud til ældre kroniske syge mennesker. Motionen må tage udgangspunkt i patientens egen drivkraft til livsudfoldelse og i patientens eget moralske værdisæt. Plejepersonalet må tage hensyn til, at patienten ofte befinder sig i en eksistentiel sårbar situation.

AB - Baggrund: Problemstillingen for mange hæmodialysepatienter er træthed og bundetheden til dialyseapparaturet. Det betyder, at patienterne ofte ikke har overskud til at motionere og oplever sig som passive. Forskningsprojektet giver indsigt i, hvordan ældre mennesker med kronisk nyresygdom oplever at sengecykle under hæmodialyse. Metode: Sengecyklingen foregik i en periode på seks måneder. Der deltog i alt 13 patienter, seks kvinder og syv mænd. Gennemsnitsalderen var 73 år. Patienterne blev interviewet før og efter interventionsperioden i fokusgruppe. Desuden blev der i perioden skrevet dagbøger og foretaget feltobservationer. Fund: • Trods træthed og afhængighed er det vigtigt for patienterne at leve så normalt som muligt • Sengecykling har stor indflydelse på kramper i benene. • Særligt de kvindelige patienter oplever, at hverdagslivet bliver forbedret på forskellige måder, idet de får flere fysiske kræfter. • De mandlige patienter oplever ikke større fysisk eller psykisk virkning af sengecyklingen, men de er alligevel godt tilfredse med at cykle. • Når sengecykling indgår i den daglige omsorg og behandling, bliver det en almindelig og god måde at tilbringe tiden på under dialysen. • Med sengecyklingen kan patienterne selv bidrage til et sundere liv. Dermed får de større selvrespekt og oplever mere indflydelse på livssituationen. Konklusion: Projektets fund giver baggrund for at anbefale plejepersonale at tilrettelægge motionstilbud til ældre kroniske syge mennesker. Motionen må tage udgangspunkt i patientens egen drivkraft til livsudfoldelse og i patientens eget moralske værdisæt. Plejepersonalet må tage hensyn til, at patienten ofte befinder sig i en eksistentiel sårbar situation.

KW - Teknologi

KW - Dialyse

KW - Motion

KW - LIvskvalitet

M3 - Konferenceabstrakt til konference

ER -

Petersson J, Laursen BS. Operationssygeplejersken som assistent til robotkirurgi. 2012. Abstract fra Dansk Selskab for Sygeplejeforskning. Forsknings- og udviklingskonference 2012., Århus, Danmark.