Oplevet subjektiv alder, kultur, køn og forældredynamik hos unge

Kristine M. Jensen de López, Giselle Christoffersen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Ungdomsperioden er ofte kendetegnet ved den unges deltagelse i voksenlignende adfærd og risikoadfærd. Fænomenet oplevet subjektiv alder kan anses som et udtryk for den unges psykologiske modenhed og velværd. I følgende tværsnitsstudie af 321 danske unge i alderen 12-21 år undersøger vi en række forskellige typer risikoadfærd i forhold til henholdsvis den kronologiske og den oplevede subjektive alder. I lighed med resultater fra en canadisk undersøgelse fandt vi en positiv sammenhæng mellem subjektiv og kronologiske alder og en tendens til, at ungdomsperioden karakteriseres af flere transitionsperioder, hvor den unge henholdsvis føler sig yngre eller ældre end sin kronologiske alder. Sammenlignet med canadiske studer ses der kulturelle forskelle hos henholdsvis piger og drenge i forhold til, hvorvidt risikoadfærd korrelerer med den subjektivt oplevede alder. Forældrenes involvering i de unges hverdagsliv korrelerer negativt med de unges subjektivt oplevede alder. Der diskuteres muligheden af, fænomenet subjektivt oplevede alder kan anses som et komponent, der afspejler unges psykologiske velværd og fænomenet kan anvendes som markør for, hvorvidt en ung person enten er labil i forhold til at indgå i risikoadfærd eller den unge trives inden for en bestemt type familiedynamik.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPsyke og Logos
Vol/bind31
Udgave nummer1
Sider (fra-til)314-332
Antal sider18
ISSN0107-1211
StatusUdgivet - 2010

Emneord

  • voksenlignende adfærd
  • risikoadfærd
  • oplevet subjektiv alder
  • psykologiske modenhed

Citer dette

@article{a88727b836d743f88195a40138a0c00a,
title = "Oplevet subjektiv alder, kultur, k{\o}n og for{\ae}ldredynamik hos unge",
abstract = "Ungdomsperioden er ofte kendetegnet ved den unges deltagelse i voksenlignende adf{\ae}rd og risikoadf{\ae}rd. F{\ae}nomenet oplevet subjektiv alder kan anses som et udtryk for den unges psykologiske modenhed og velv{\ae}rd. I f{\o}lgende tv{\ae}rsnitsstudie af 321 danske unge i alderen 12-21 {\aa}r unders{\o}ger vi en r{\ae}kke forskellige typer risikoadf{\ae}rd i forhold til henholdsvis den kronologiske og den oplevede subjektive alder. I lighed med resultater fra en canadisk unders{\o}gelse fandt vi en positiv sammenh{\ae}ng mellem subjektiv og kronologiske alder og en tendens til, at ungdomsperioden karakteriseres af flere transitionsperioder, hvor den unge henholdsvis f{\o}ler sig yngre eller {\ae}ldre end sin kronologiske alder. Sammenlignet med canadiske studer ses der kulturelle forskelle hos henholdsvis piger og drenge i forhold til, hvorvidt risikoadf{\ae}rd korrelerer med den subjektivt oplevede alder. For{\ae}ldrenes involvering i de unges hverdagsliv korrelerer negativt med de unges subjektivt oplevede alder. Der diskuteres muligheden af, f{\ae}nomenet subjektivt oplevede alder kan anses som et komponent, der afspejler unges psykologiske velv{\ae}rd og f{\ae}nomenet kan anvendes som mark{\o}r for, hvorvidt en ung person enten er labil i forhold til at indg{\aa} i risikoadf{\ae}rd eller den unge trives inden for en bestemt type familiedynamik.",
keywords = "voksenlignende adf{\ae}rd , risikoadf{\ae}rd, oplevet subjektiv alder , psykologiske modenhed",
author = "{Jensen de L{\'o}pez}, {Kristine M.} and Giselle Christoffersen",
year = "2010",
language = "Dansk",
volume = "31",
pages = "314--332",
journal = "Psyke & Logos",
issn = "0107-1211",
publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
number = "1",

}

Oplevet subjektiv alder, kultur, køn og forældredynamik hos unge. / Jensen de López, Kristine M.; Christoffersen, Giselle.

I: Psyke og Logos, Bind 31, Nr. 1, 2010, s. 314-332.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Oplevet subjektiv alder, kultur, køn og forældredynamik hos unge

AU - Jensen de López, Kristine M.

AU - Christoffersen, Giselle

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Ungdomsperioden er ofte kendetegnet ved den unges deltagelse i voksenlignende adfærd og risikoadfærd. Fænomenet oplevet subjektiv alder kan anses som et udtryk for den unges psykologiske modenhed og velværd. I følgende tværsnitsstudie af 321 danske unge i alderen 12-21 år undersøger vi en række forskellige typer risikoadfærd i forhold til henholdsvis den kronologiske og den oplevede subjektive alder. I lighed med resultater fra en canadisk undersøgelse fandt vi en positiv sammenhæng mellem subjektiv og kronologiske alder og en tendens til, at ungdomsperioden karakteriseres af flere transitionsperioder, hvor den unge henholdsvis føler sig yngre eller ældre end sin kronologiske alder. Sammenlignet med canadiske studer ses der kulturelle forskelle hos henholdsvis piger og drenge i forhold til, hvorvidt risikoadfærd korrelerer med den subjektivt oplevede alder. Forældrenes involvering i de unges hverdagsliv korrelerer negativt med de unges subjektivt oplevede alder. Der diskuteres muligheden af, fænomenet subjektivt oplevede alder kan anses som et komponent, der afspejler unges psykologiske velværd og fænomenet kan anvendes som markør for, hvorvidt en ung person enten er labil i forhold til at indgå i risikoadfærd eller den unge trives inden for en bestemt type familiedynamik.

AB - Ungdomsperioden er ofte kendetegnet ved den unges deltagelse i voksenlignende adfærd og risikoadfærd. Fænomenet oplevet subjektiv alder kan anses som et udtryk for den unges psykologiske modenhed og velværd. I følgende tværsnitsstudie af 321 danske unge i alderen 12-21 år undersøger vi en række forskellige typer risikoadfærd i forhold til henholdsvis den kronologiske og den oplevede subjektive alder. I lighed med resultater fra en canadisk undersøgelse fandt vi en positiv sammenhæng mellem subjektiv og kronologiske alder og en tendens til, at ungdomsperioden karakteriseres af flere transitionsperioder, hvor den unge henholdsvis føler sig yngre eller ældre end sin kronologiske alder. Sammenlignet med canadiske studer ses der kulturelle forskelle hos henholdsvis piger og drenge i forhold til, hvorvidt risikoadfærd korrelerer med den subjektivt oplevede alder. Forældrenes involvering i de unges hverdagsliv korrelerer negativt med de unges subjektivt oplevede alder. Der diskuteres muligheden af, fænomenet subjektivt oplevede alder kan anses som et komponent, der afspejler unges psykologiske velværd og fænomenet kan anvendes som markør for, hvorvidt en ung person enten er labil i forhold til at indgå i risikoadfærd eller den unge trives inden for en bestemt type familiedynamik.

KW - voksenlignende adfærd

KW - risikoadfærd

KW - oplevet subjektiv alder

KW - psykologiske modenhed

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 31

SP - 314

EP - 332

JO - Psyke & Logos

JF - Psyke & Logos

SN - 0107-1211

IS - 1

ER -