Pårørendesamarbejde og psykisk arbejdsmiljø i ældreomsorg – fra pres til ressource

Annette Bilfeldt, Michael Søgaard Jørgensen, Marianne Mahler

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Kapitlet diskuterer , hvordan aktionsforskning kan bidrage til at styrke samarbejde mellem medarbejdere og pårørende. Kapitlet bygger på erfaringerne fra et aktionsforskningsprojekt for medarbejdere på tre plejehjem i Københavns Kommune, hvor der blev lagt et dobbeltperspektiv på plejehjemmet som hjem for beboerne og som arbejdsplads for medarbejderne i spændingsfeltet mellem New Public Management og pårørendes krav. Medarbejdernes arbejde med at udvikle utopier og handlingsorienterede forslag til fremme af et inkluderende samarbejde diskuteres bl.a. i forhold til Baumans begreber om teknisk og moralsk rationalitet, socialforfatningsbegrebet om normer og værdier i organisationer og Kemmis begreb om udvikling af praxis på et kollektivt moralsk
forpligtet grundlag. Kapitlet viser, hvordan det er muligt at påbegynde
forandring af normer og værdier gennem aktionsforskning, men viser samtidig
at sådanne forandringer er langvarige processer, som skal fortsætte efter det formelle aktionsforskningsprojekt er afsluttet.
OriginalsprogDansk
TitelDen ufærdige fremtid : Aktionsforskningens potentialer og udfordringer
RedaktørerAnnette Bilfeldt, Michael Søgaard Jørgensen, John Andersen, Kevin Anthony Perry
Antal sider22
ForlagAalborg Universitetsforlag
Publikationsdato3 jul. 2018
Udgave1
Sider245-266
Kapitel10
ISBN (Elektronisk)978-87-7112-693-8
StatusUdgivet - 3 jul. 2018
NavnSerie om lærings-, forandrings- og organisationsudviklingsprocesser
Vol/bind9
ISSN2245-7569

Fingerprint

Psychology
Pressure

Citer dette

Bilfeldt, A., Jørgensen, M. S., & Mahler, M. (2018). Pårørendesamarbejde og psykisk arbejdsmiljø i ældreomsorg – fra pres til ressource. I A. Bilfeldt, M. S. Jørgensen, J. Andersen, & K. A. Perry (red.), Den ufærdige fremtid: Aktionsforskningens potentialer og udfordringer (1 udg., s. 245-266). Aalborg Universitetsforlag. Serie om lærings-, forandrings- og organisationsudviklingsprocesser, Bind. 9
Bilfeldt, Annette ; Jørgensen, Michael Søgaard ; Mahler, Marianne. / Pårørendesamarbejde og psykisk arbejdsmiljø i ældreomsorg – fra pres til ressource. Den ufærdige fremtid: Aktionsforskningens potentialer og udfordringer. red. / Annette Bilfeldt ; Michael Søgaard Jørgensen ; John Andersen ; Kevin Anthony Perry. 1. udg. Aalborg Universitetsforlag, 2018. s. 245-266 (Serie om lærings-, forandrings- og organisationsudviklingsprocesser, Bind 9).
@inbook{fdf21b6fc88846d687ce3670390717c1,
title = "P{\aa}r{\o}rendesamarbejde og psykisk arbejdsmilj{\o} i {\ae}ldreomsorg – fra pres til ressource",
abstract = "Kapitlet diskuterer , hvordan aktionsforskning kan bidrage til at styrke samarbejde mellem medarbejdere og p{\aa}r{\o}rende. Kapitlet bygger p{\aa} erfaringerne fra et aktionsforskningsprojekt for medarbejdere p{\aa} tre plejehjem i K{\o}benhavns Kommune, hvor der blev lagt et dobbeltperspektiv p{\aa} plejehjemmet som hjem for beboerne og som arbejdsplads for medarbejderne i sp{\ae}ndingsfeltet mellem New Public Management og p{\aa}r{\o}rendes krav. Medarbejdernes arbejde med at udvikle utopier og handlingsorienterede forslag til fremme af et inkluderende samarbejde diskuteres bl.a. i forhold til Baumans begreber om teknisk og moralsk rationalitet, socialforfatningsbegrebet om normer og v{\ae}rdier i organisationer og Kemmis begreb om udvikling af praxis p{\aa} et kollektivt moralskforpligtet grundlag. Kapitlet viser, hvordan det er muligt at p{\aa}begyndeforandring af normer og v{\ae}rdier gennem aktionsforskning, men viser samtidigat s{\aa}danne forandringer er langvarige processer, som skal forts{\ae}tte efter det formelle aktionsforskningsprojekt er afsluttet.",
keywords = "{\AE}ldreomsorg, Aktionsforskning, Plejehjem, Arbejdsmilj{\o}, Arbejdsforhold, Socialforfatning, Beboerdemokrati",
author = "Annette Bilfeldt and J{\o}rgensen, {Michael S{\o}gaard} and Marianne Mahler",
year = "2018",
month = "7",
day = "3",
language = "Dansk",
series = "Serie om l{\ae}rings-, forandrings- og organisationsudviklingsprocesser",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
pages = "245--266",
editor = "Annette Bilfeldt and J{\o}rgensen, {Michael S{\o}gaard} and John Andersen and Perry, {Kevin Anthony}",
booktitle = "Den uf{\ae}rdige fremtid",
edition = "1",

}

Bilfeldt, A, Jørgensen, MS & Mahler, M 2018, Pårørendesamarbejde og psykisk arbejdsmiljø i ældreomsorg – fra pres til ressource. i A Bilfeldt, MS Jørgensen, J Andersen & KA Perry (red), Den ufærdige fremtid: Aktionsforskningens potentialer og udfordringer. 1 udg, Aalborg Universitetsforlag, Serie om lærings-, forandrings- og organisationsudviklingsprocesser, bind 9, s. 245-266.

Pårørendesamarbejde og psykisk arbejdsmiljø i ældreomsorg – fra pres til ressource. / Bilfeldt, Annette; Jørgensen, Michael Søgaard; Mahler, Marianne.

Den ufærdige fremtid: Aktionsforskningens potentialer og udfordringer. red. / Annette Bilfeldt; Michael Søgaard Jørgensen; John Andersen; Kevin Anthony Perry. 1. udg. Aalborg Universitetsforlag, 2018. s. 245-266 (Serie om lærings-, forandrings- og organisationsudviklingsprocesser, Bind 9).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Pårørendesamarbejde og psykisk arbejdsmiljø i ældreomsorg – fra pres til ressource

AU - Bilfeldt, Annette

AU - Jørgensen, Michael Søgaard

AU - Mahler, Marianne

PY - 2018/7/3

Y1 - 2018/7/3

N2 - Kapitlet diskuterer , hvordan aktionsforskning kan bidrage til at styrke samarbejde mellem medarbejdere og pårørende. Kapitlet bygger på erfaringerne fra et aktionsforskningsprojekt for medarbejdere på tre plejehjem i Københavns Kommune, hvor der blev lagt et dobbeltperspektiv på plejehjemmet som hjem for beboerne og som arbejdsplads for medarbejderne i spændingsfeltet mellem New Public Management og pårørendes krav. Medarbejdernes arbejde med at udvikle utopier og handlingsorienterede forslag til fremme af et inkluderende samarbejde diskuteres bl.a. i forhold til Baumans begreber om teknisk og moralsk rationalitet, socialforfatningsbegrebet om normer og værdier i organisationer og Kemmis begreb om udvikling af praxis på et kollektivt moralskforpligtet grundlag. Kapitlet viser, hvordan det er muligt at påbegyndeforandring af normer og værdier gennem aktionsforskning, men viser samtidigat sådanne forandringer er langvarige processer, som skal fortsætte efter det formelle aktionsforskningsprojekt er afsluttet.

AB - Kapitlet diskuterer , hvordan aktionsforskning kan bidrage til at styrke samarbejde mellem medarbejdere og pårørende. Kapitlet bygger på erfaringerne fra et aktionsforskningsprojekt for medarbejdere på tre plejehjem i Københavns Kommune, hvor der blev lagt et dobbeltperspektiv på plejehjemmet som hjem for beboerne og som arbejdsplads for medarbejderne i spændingsfeltet mellem New Public Management og pårørendes krav. Medarbejdernes arbejde med at udvikle utopier og handlingsorienterede forslag til fremme af et inkluderende samarbejde diskuteres bl.a. i forhold til Baumans begreber om teknisk og moralsk rationalitet, socialforfatningsbegrebet om normer og værdier i organisationer og Kemmis begreb om udvikling af praxis på et kollektivt moralskforpligtet grundlag. Kapitlet viser, hvordan det er muligt at påbegyndeforandring af normer og værdier gennem aktionsforskning, men viser samtidigat sådanne forandringer er langvarige processer, som skal fortsætte efter det formelle aktionsforskningsprojekt er afsluttet.

KW - Ældreomsorg

KW - Aktionsforskning

KW - Plejehjem

KW - Arbejdsmiljø

KW - Arbejdsforhold

KW - Socialforfatning

KW - Beboerdemokrati

M3 - Bidrag til bog/antologi

T3 - Serie om lærings-, forandrings- og organisationsudviklingsprocesser

SP - 245

EP - 266

BT - Den ufærdige fremtid

A2 - Bilfeldt, Annette

A2 - Jørgensen, Michael Søgaard

A2 - Andersen, John

A2 - Perry, Kevin Anthony

PB - Aalborg Universitetsforlag

ER -

Bilfeldt A, Jørgensen MS, Mahler M. Pårørendesamarbejde og psykisk arbejdsmiljø i ældreomsorg – fra pres til ressource. I Bilfeldt A, Jørgensen MS, Andersen J, Perry KA, red., Den ufærdige fremtid: Aktionsforskningens potentialer og udfordringer. 1 udg. Aalborg Universitetsforlag. 2018. s. 245-266. (Serie om lærings-, forandrings- og organisationsudviklingsprocesser, Bind 9).