Patientrapportede oplysninger identificerer systematisk værdibaserede interventionsbehov for voksne med diabetes: Resultater fra 1371 besvarelser af "Det Nationale Spørgeskema ifm Diabetes" på Aalborg Universitetshospital

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskningpeer review

Abstract

Introduktion
Efter en flerårig videnskabelig udviklingsproces af ”Det Nationale Spørgeskema i forbindelse med Diabetes”, som har fundet sted i et samarbejde mellem PRO-sekretariatet i Sundhedsdatastyrelsen og Danske Regioners program for Værdibaseret Sundhed / Patient Rapporterede Oplysninger (VBS-PRO-DIA) og Diabetesforeningen, er Steno Diabetes Center Nordjyllands og Endokrinologisk afdelings digitale platform www.DiaProfil.dk nu i klinisk drift i Aalborg, Hjørring, Thisted og Farsø.
Materiale og metoder
Spørgeskemaet anvendes ved diabetes-sammedags-screening i ambulatoriet. Voksne med diabetes besvarer spørgeskemaet digitalt hjemme en uge før hospitalsbesøget, således at de 9 hoveddomæner (helbred, mental trivsel, symptomer, hverdag, bekymringer, egenomsorg, blodsukker, medicinoplevelse, tryghed) systematisk danner grundlag for samtale, behandling og fælles handleplan. Spørgeskemaet er CE-mærket, psykometrisk valideret og giver en score for hvert domæne, som indikerer behandlingsbehov og samtidigt kan der dannes en trend analyse for udvikling indenfor domænerne.
Resultat
1371 voksne med diabetes har besvaret spørgeskemaet i forbindelse med diabetessamtaler i Steno Diabetes Center Nordjylland / Endokrinologisk afdeling. Disse tværsnitresultater viser: Selvoplevet dårligt helbred = 19.9%. Risiko for distress/depression = 27.1%. Bekymring for senfølger = 21%. Alvorlig hypoglykæmi seneste 12 måneder = 8,1%. Utryg ved at passe sin diabetes = 29.7%. På tidspunkt for abstract submission er fuld dataanalyse ikke foretaget, men vil blive præsenteret fra kohorte til individniveau.
Konklusion
Vores digitale PRO diabetes platform og spørgeskema leverer en systematisk gennemgang af nævnte ni domæner, som har betydning for dagligdagen for voksne med diabetes og deres mulighed for at varetage deres diabetes bedst muligt. Specifikke interventions- og rehabiliteringsbehov identificeres, hvilket muliggør en individualiseret samtale og handleplan, som sætter mennesket med diabetes i centrum.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2023
StatusUdgivet - 2023
BegivenhedÅrsmøde i Dansk Endokrinologisk Selskab 2023 - Kolding, Danmark
Varighed: 16 jun. 202317 jun. 2023

Konference

KonferenceÅrsmøde i Dansk Endokrinologisk Selskab 2023
Land/OmrådeDanmark
ByKolding
Periode16/06/202317/06/2023

Emneord

  • Diabetes
  • Spørgeskema
  • PRO

Citationsformater