Praksisteori: Mad som en social praksis

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiUndervisningpeer review

Abstrakt

Sociologien har fra sin grundlæggelse tilbage i slutningen af 1800-tallet været optaget af, hvilken rolle den fri vilje spiller for vores handlinger, dvs. forholdet mellem et såkaldt aktørperspektiv og et strukturperspektiv. Hvor aktørperspektivet – groft sagt – overvejende vil fortolke fx forbrug eller madvaner som udtryk for den enkeltes intentionelle valg, vil strukturperspektivet i højere grad se det som udtryk for, at nogle samfundsmæssige strukturer sætter rammen for vores handlinger, og at vi tilpasser os de normer, der gælder for de mennesker, som vi omgås med. I dette kapitel introduceres det såkaldte praksisteoretiske perspektiv på mad- og måltidsforskning. De centrale praksisteoretiske kategorier, materialiteter, procedurer, forståelser og engagementer forklares med eksempler hentet fra madlavning og måltidsfællesskaber. I kapitlet introduceres en case, der illustrerer, hvordan teorien har fundet anvendelse i madsociologien.
OriginalsprogDansk
TitelMadsociologi
RedaktørerJon Fuglsang, Naja Buono Stamer
Antal sider15
ForlagMunksgaard
Publikationsdato1 maj 2015
Sider127-142
Kapitel7
ISBN (Trykt)9788762812147
StatusUdgivet - 1 maj 2015

Emneord

  • fri vilje
  • madlavnings- og måltidsrutiner
  • vaner
  • habitusteori
  • praksisteori
  • unges madlavningslyst

Citationsformater