Prestige hierarchies of diseases and specialities in a field perspective

Anette Lykke Hindhede, Kristian Larsen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

11 Citationer (Scopus)

Abstrakt

Tidligere forskning fra Norge om prestigerangordning af medicinske specialiteter viser, at læger rangerer specialiteter såvel som sygdomme efter social prestige. Formålet med denne undersøgelse var at supplere de Goffman-inspirerede studier teoretisk ved brug af et Bourdieuiansk-feltperspektiv. Denne undersøgelses relevans er dens bidrag til en teoretisk forståelse af stabilitet og forandring i forhold til prestigeplaceringer samt social og symbolsk accept i forbindelse med en sygdom. Paperet præsenterer nøglebegreber og giver præcision omkring den teoretiske udvikling. Teoretisk set antyder paperet, at en række underfelter skaber et komplekst netværk, der forbinder og stabiliserer feltet (underfelter af institutioner, underfelter af erhverv, underfelter af sygdomme, underfelter af teknologi osv.). Hver af dem arbejder med relativ autonomi inden for et bredere medicinsk område, og som sådan udgør de en strukturel homologi. Med henvisning til både Album og Bourdieu foreslår paperet, at mens en sygdom kan opnå en højere prestige gennem sin tilknytning til en ny medicinsk teknologi, er dens triumfer i de interne kampe med sine rivaler begrænsede, da det stadig er en del af et komplekst netværk forbundet med logik fra andre underfelter, der regulerer dets stigning og fald i det overordnede prestigehierarki. Stabilitet er opbygget (i relationer) inden for medicinske institutioner, medicinske erhverv og sygdomme.
OriginalsprogEngelsk
Artikelnummer17/2
TidsskriftSocial Theory & Health
Vol/bind17
Udgave nummer2
Sider (fra-til)213–230
ISSN1477-8211
DOI
StatusUdgivet - 2019

• Prestige
  • Hierarki
  • Bourdieu
  • Sundhedspleje felt
  • Social stratificering
  • Medicinsk felt
  • Sundhedsplejeprofessioner

Fingeraftryk

Dyk ned i forskningsemnerne om 'Prestige hierarchies of diseases and specialities in a field perspective'. Sammen danner de et unikt fingeraftryk.

Citationsformater