Professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingshæmning: Om den daglige kamp for (en menneskelig) omsorg

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

3823 Downloads (Pure)

Resumé

I dag varetager man i Danmark hovedsageligt omsorgen for mennesker med udviklingshæmning, der har behov for hjælp og støtte på døgnbasis, i § 107/108 boformer oprettet efter Lov om Social Service og Almenboliglovens § 105. Formålet med den professionelle praksis i boformerne er at varetage disse menneskers behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling. Hjælpen skal – uanset boform – ydes i borgerens egen bolig med de rettigheder, der er forbundet hermed i forhold til selvbestemmelse m.v. Samtidig understreges det, at formålet med indsatsen ikke blot er ’passiv omsorg’ eller pleje. I dag opfattes udvikling og understøttelse af egen myndighed som primære formål med den socialpædagogiske indsats i boformerne, mens betoningen af omsorgsopgaven – at tage sig af den afhængige andens behov – er gledet i baggrunden.

Afhandlingen omhandler omsorgens udfoldelse, logik og kvalitet i professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingshæmning. Den viser, hvordan omsorgen udøves på forskellige måder i et samspil mellem en række faktor – herunder medarbejdernes forståelser og fortolkninger af beboernes adfærd og behov – med forskellige konsekvenser for beboernes hverdagsliv. Afhandlingen viser også, hvordan forskellige forhold sætter omsorgen under pres, og peger på, hvad god professionel omsorg for samfundets ’anderledes svage’ fordrer.
OriginalsprogDansk
ForlagAalborg Universitetsforlag
Antal sider560
ISBN (Elektronisk)978-87-7112-175-9
DOI
StatusUdgivet - sep. 2014
NavnPh.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
ISSN2246-1256

Bibliografisk note

Lars Uggerhøj, Hovedvejleder
Maria Appel Nissen, Bivejleder

Citer dette

Engen, Mie. / Professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingshæmning : Om den daglige kamp for (en menneskelig) omsorg. Aalborg Universitetsforlag, 2014. 560 s. (Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).
@phdthesis{bbc58ae28f97457a9e3f54fd24e7e7a5,
title = "Professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingsh{\ae}mning: Om den daglige kamp for (en menneskelig) omsorg",
abstract = "I dag varetager man i Danmark hovedsageligt omsorgen for mennesker med udviklingsh{\ae}mning, der har behov for hj{\ae}lp og st{\o}tte p{\aa} d{\o}gnbasis, i § 107/108 boformer oprettet efter Lov om Social Service og Almenboliglovens § 105. Form{\aa}let med den professionelle praksis i boformerne er at varetage disse menneskers behov for omfattende hj{\ae}lp til almindelige, daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling. Hj{\ae}lpen skal – uanset boform – ydes i borgerens egen bolig med de rettigheder, der er forbundet hermed i forhold til selvbestemmelse m.v. Samtidig understreges det, at form{\aa}let med indsatsen ikke blot er ’passiv omsorg’ eller pleje. I dag opfattes udvikling og underst{\o}ttelse af egen myndighed som prim{\ae}re form{\aa}l med den socialp{\ae}dagogiske indsats i boformerne, mens betoningen af omsorgsopgaven – at tage sig af den afh{\ae}ngige andens behov – er gledet i baggrunden. Afhandlingen omhandler omsorgens udfoldelse, logik og kvalitet i professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingsh{\ae}mning. Den viser, hvordan omsorgen ud{\o}ves p{\aa} forskellige m{\aa}der i et samspil mellem en r{\ae}kke faktor – herunder medarbejdernes forst{\aa}elser og fortolkninger af beboernes adf{\ae}rd og behov – med forskellige konsekvenser for beboernes hverdagsliv. Afhandlingen viser ogs{\aa}, hvordan forskellige forhold s{\ae}tter omsorgen under pres, og peger p{\aa}, hvad god professionel omsorg for samfundets ’anderledes svage’ fordrer.",
author = "Mie Engen",
note = "Lars Uggerh{\o}j, Hovedvejleder Maria Appel Nissen, Bivejleder",
year = "2014",
month = "9",
doi = "10.5278/vbn.phd.socsci.00024",
language = "Dansk",
series = "Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

}

Professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingshæmning : Om den daglige kamp for (en menneskelig) omsorg. / Engen, Mie.

Aalborg Universitetsforlag, 2014. 560 s. (Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

TY - BOOK

T1 - Professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingshæmning

T2 - Om den daglige kamp for (en menneskelig) omsorg

AU - Engen, Mie

N1 - Lars Uggerhøj, Hovedvejleder Maria Appel Nissen, Bivejleder

PY - 2014/9

Y1 - 2014/9

N2 - I dag varetager man i Danmark hovedsageligt omsorgen for mennesker med udviklingshæmning, der har behov for hjælp og støtte på døgnbasis, i § 107/108 boformer oprettet efter Lov om Social Service og Almenboliglovens § 105. Formålet med den professionelle praksis i boformerne er at varetage disse menneskers behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling. Hjælpen skal – uanset boform – ydes i borgerens egen bolig med de rettigheder, der er forbundet hermed i forhold til selvbestemmelse m.v. Samtidig understreges det, at formålet med indsatsen ikke blot er ’passiv omsorg’ eller pleje. I dag opfattes udvikling og understøttelse af egen myndighed som primære formål med den socialpædagogiske indsats i boformerne, mens betoningen af omsorgsopgaven – at tage sig af den afhængige andens behov – er gledet i baggrunden. Afhandlingen omhandler omsorgens udfoldelse, logik og kvalitet i professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingshæmning. Den viser, hvordan omsorgen udøves på forskellige måder i et samspil mellem en række faktor – herunder medarbejdernes forståelser og fortolkninger af beboernes adfærd og behov – med forskellige konsekvenser for beboernes hverdagsliv. Afhandlingen viser også, hvordan forskellige forhold sætter omsorgen under pres, og peger på, hvad god professionel omsorg for samfundets ’anderledes svage’ fordrer.

AB - I dag varetager man i Danmark hovedsageligt omsorgen for mennesker med udviklingshæmning, der har behov for hjælp og støtte på døgnbasis, i § 107/108 boformer oprettet efter Lov om Social Service og Almenboliglovens § 105. Formålet med den professionelle praksis i boformerne er at varetage disse menneskers behov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling. Hjælpen skal – uanset boform – ydes i borgerens egen bolig med de rettigheder, der er forbundet hermed i forhold til selvbestemmelse m.v. Samtidig understreges det, at formålet med indsatsen ikke blot er ’passiv omsorg’ eller pleje. I dag opfattes udvikling og understøttelse af egen myndighed som primære formål med den socialpædagogiske indsats i boformerne, mens betoningen af omsorgsopgaven – at tage sig af den afhængige andens behov – er gledet i baggrunden. Afhandlingen omhandler omsorgens udfoldelse, logik og kvalitet i professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingshæmning. Den viser, hvordan omsorgen udøves på forskellige måder i et samspil mellem en række faktor – herunder medarbejdernes forståelser og fortolkninger af beboernes adfærd og behov – med forskellige konsekvenser for beboernes hverdagsliv. Afhandlingen viser også, hvordan forskellige forhold sætter omsorgen under pres, og peger på, hvad god professionel omsorg for samfundets ’anderledes svage’ fordrer.

U2 - 10.5278/vbn.phd.socsci.00024

DO - 10.5278/vbn.phd.socsci.00024

M3 - Ph.d.-afhandling

T3 - Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet

BT - Professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingshæmning

PB - Aalborg Universitetsforlag

ER -

Engen M. Professionel praksis i botilbud for mennesker med udviklingshæmning: Om den daglige kamp for (en menneskelig) omsorg. Aalborg Universitetsforlag, 2014. 560 s. (Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet). https://doi.org/10.5278/vbn.phd.socsci.00024