Psykodynamisk perspektiv på svækkelser og brud i supervisionsalliancen

Anne Engholm Hedegaard

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TidsskriftMatrix
Vol/bind30
Udgave nummer3
Sider (fra-til)174-197
ISSN0109-646X
StatusUdgivet - 2013

• supervision
  • novice psychotherapist
  • weakening
  • ruptures
  • alliance

Hedegaard, Anne Engholm. / Psykodynamisk perspektiv på svækkelser og brud i supervisionsalliancen. I: Matrix. 2013 ; Bind 30, Nr. 3. s. 174-197.
@article{3267f4b36bcf4c3a8ee9429f363e8076,
title = "Psykodynamisk perspektiv p{\aa} sv{\ae}kkelser og brud i supervisionsalliancen",
abstract = "The purpose of this article is to offer a review of relevant psychodynamic literature on weakenings and ruptures in the supervisory alliance and their handling in supervision. The article describes what characterizes the supervisory relationship in supervision of psychotherapy and how it can be conceptualized through the supervisory alliance. The contributions of the supervisor and supervisee to weakening’s and ruptures in the alliance are discussed via some dynamic relational themes i.e. (1) power, (2) regression, (3) transference and countertransference and (4) attachment, and the contributions of the patient, the supervision group, and the organizational settings are considered. Finally the handling of weakenings and ruptures in the supervisory alliance is discussed.",
keywords = "supervision, novice psychotherapist, weakening, ruptures, alliance",
author = "Hedegaard, {Anne Engholm}",
year = "2013",
volume = "30",
pages = "174--197",
journal = "Matrix",
issn = "0109-646X",
publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
number = "3",

Hedegaard, AE 2013, 'Psykodynamisk perspektiv på svækkelser og brud i supervisionsalliancen', Matrix, bind 30, nr. 3, s. 174-197.

Psykodynamisk perspektiv på svækkelser og brud i supervisionsalliancen. / Hedegaard, Anne Engholm.

I: Matrix, Bind 30, Nr. 3, 2013, s. 174-197.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Psykodynamisk perspektiv på svækkelser og brud i supervisionsalliancen

AU - Hedegaard, Anne Engholm

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - The purpose of this article is to offer a review of relevant psychodynamic literature on weakenings and ruptures in the supervisory alliance and their handling in supervision. The article describes what characterizes the supervisory relationship in supervision of psychotherapy and how it can be conceptualized through the supervisory alliance. The contributions of the supervisor and supervisee to weakening’s and ruptures in the alliance are discussed via some dynamic relational themes i.e. (1) power, (2) regression, (3) transference and countertransference and (4) attachment, and the contributions of the patient, the supervision group, and the organizational settings are considered. Finally the handling of weakenings and ruptures in the supervisory alliance is discussed.

AB - The purpose of this article is to offer a review of relevant psychodynamic literature on weakenings and ruptures in the supervisory alliance and their handling in supervision. The article describes what characterizes the supervisory relationship in supervision of psychotherapy and how it can be conceptualized through the supervisory alliance. The contributions of the supervisor and supervisee to weakening’s and ruptures in the alliance are discussed via some dynamic relational themes i.e. (1) power, (2) regression, (3) transference and countertransference and (4) attachment, and the contributions of the patient, the supervision group, and the organizational settings are considered. Finally the handling of weakenings and ruptures in the supervisory alliance is discussed.

KW - supervision

KW - novice psychotherapist