Resumé

De beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen er som oftest mænd. Mere end 90% af de ansatte er mænd og derfor er det næppe overraskende, at begrebet ’rigtige mænd’ tit bruges om netop håndværkere. I dette oplæg undersøger vi tilbagetrækningsmønstre og holdninger til pensionering hos danske bygningshåndværkere med udgangspunkt i forskningsprojektet ALFA – Aldring og Fysisk Betonet Arbejde. Hvis der findes mandearbejde, hvor en bestemt omgangstone, og fysisk hårdt arbejdsmiljø dominerer kan man spørge om der også findes særlige maskulint konnoterede måder hvorpå disse håndværkere forestiller sig at trække sig ud af arbejdsmarkedet på? Mange tidligere undersøgelser har peget på, at arbejdet udgør en særlig vigtig brik i identitetsdannelsen hos mænd, hvorfor beslutningen om at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet kan udgøre en særlig vigtig begivenhed for mænd – særligt mænd, som arbejder i brancher, der bliver opfattet som ’mandearbejde’. Vi undersøger disse spørgsmål ved at analysere sammenhængene i et intersektionelt perspektiv, hvor forskellige typer af håndværkere (tømrere, blikkenslagere mm) sammenlignes ved at kombinere oplysninger om alder, helbred og kønsidentitet med henblik på at beskrive mønstre i holdningerne til tilbagetrækning om idealer om alder og pensionering. Den kvantitative undersøgelse opererer med et bredt aldersbegreb, der ikke alene fokuserer på kronologisk alder, men også andre dimensioner af aldring som f.eks. selv-oplevet og funktionel alder. Hvilken betydning spiller forskellige aspekter af det fysiske såvel som det psykiske arbejdsmiljø i håndværkernes syn på tilbagetrækning, og hvilken rolle spiller deres kønsidentitet og de maskulinitetsidealer de abonnerer på?
OriginalsprogDansk
Publikationsdatojan. 2018
StatusUdgivet - jan. 2018
BegivenhedDansk Sociologikongres 2018: Fællesskaber, social sammenhængskraft og eksklusion i mangfoldige samfund - Syddansk Universitet, Esbjerg, Danmark
Varighed: 25 jan. 201826 jan. 2018
http://kongres2018.sociologi.dk/conference2018/index.php

Konference

KonferenceDansk Sociologikongres 2018
LokationSyddansk Universitet
LandDanmark
ByEsbjerg
Periode25/01/201826/01/2018
Internetadresse

Citer dette

@conference{4b507c760edf4ddfb00caa322ef64dae,
title = "‘Rigtige m{\ae}nd’ p{\aa} retr{\ae}te?: N{\aa}r h{\aa}ndv{\ae}rkere forlader arbejdsmarkedet",
abstract = "De besk{\ae}ftigede i bygge- og anl{\ae}gsbranchen er som oftest m{\ae}nd. Mere end 90{\%} af de ansatte er m{\ae}nd og derfor er det n{\ae}ppe overraskende, at begrebet ’rigtige m{\ae}nd’ tit bruges om netop h{\aa}ndv{\ae}rkere. I dette opl{\ae}g unders{\o}ger vi tilbagetr{\ae}kningsm{\o}nstre og holdninger til pensionering hos danske bygningsh{\aa}ndv{\ae}rkere med udgangspunkt i forskningsprojektet ALFA – Aldring og Fysisk Betonet Arbejde. Hvis der findes mandearbejde, hvor en bestemt omgangstone, og fysisk h{\aa}rdt arbejdsmilj{\o} dominerer kan man sp{\o}rge om der ogs{\aa} findes s{\ae}rlige maskulint konnoterede m{\aa}der hvorp{\aa} disse h{\aa}ndv{\ae}rkere forestiller sig at tr{\ae}kke sig ud af arbejdsmarkedet p{\aa}? Mange tidligere unders{\o}gelser har peget p{\aa}, at arbejdet udg{\o}r en s{\ae}rlig vigtig brik i identitetsdannelsen hos m{\ae}nd, hvorfor beslutningen om at tr{\ae}kke sig tilbage fra arbejdsmarkedet kan udg{\o}re en s{\ae}rlig vigtig begivenhed for m{\ae}nd – s{\ae}rligt m{\ae}nd, som arbejder i brancher, der bliver opfattet som ’mandearbejde’. Vi unders{\o}ger disse sp{\o}rgsm{\aa}l ved at analysere sammenh{\ae}ngene i et intersektionelt perspektiv, hvor forskellige typer af h{\aa}ndv{\ae}rkere (t{\o}mrere, blikkenslagere mm) sammenlignes ved at kombinere oplysninger om alder, helbred og k{\o}nsidentitet med henblik p{\aa} at beskrive m{\o}nstre i holdningerne til tilbagetr{\ae}kning om idealer om alder og pensionering. Den kvantitative unders{\o}gelse opererer med et bredt aldersbegreb, der ikke alene fokuserer p{\aa} kronologisk alder, men ogs{\aa} andre dimensioner af aldring som f.eks. selv-oplevet og funktionel alder. Hvilken betydning spiller forskellige aspekter af det fysiske s{\aa}vel som det psykiske arbejdsmilj{\o} i h{\aa}ndv{\ae}rkernes syn p{\aa} tilbagetr{\ae}kning, og hvilken rolle spiller deres k{\o}nsidentitet og de maskulinitetsidealer de abonnerer p{\aa}?",
author = "Hansen, {Claus Dalsgaard} and Henrik B{\o}ggild and Kirsten Fonager",
year = "2018",
month = "1",
language = "Dansk",
note = "Dansk Sociologikongres 2018 : F{\ae}llesskaber, social sammenh{\ae}ngskraft og eksklusion i mangfoldige samfund ; Conference date: 25-01-2018 Through 26-01-2018",
url = "http://kongres2018.sociologi.dk/conference2018/index.php",

}

Hansen, CD, Bøggild, H & Fonager, K 2018, '‘Rigtige mænd’ på retræte? Når håndværkere forlader arbejdsmarkedet', Dansk Sociologikongres 2018, Esbjerg, Danmark, 25/01/2018 - 26/01/2018.

‘Rigtige mænd’ på retræte? Når håndværkere forlader arbejdsmarkedet. / Hansen, Claus Dalsgaard; Bøggild, Henrik; Fonager, Kirsten.

2018. Abstract fra Dansk Sociologikongres 2018, Esbjerg, Danmark.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftKonferenceabstrakt til konferenceForskning

TY - ABST

T1 - ‘Rigtige mænd’ på retræte?

T2 - Når håndværkere forlader arbejdsmarkedet

AU - Hansen, Claus Dalsgaard

AU - Bøggild, Henrik

AU - Fonager, Kirsten

PY - 2018/1

Y1 - 2018/1

N2 - De beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen er som oftest mænd. Mere end 90% af de ansatte er mænd og derfor er det næppe overraskende, at begrebet ’rigtige mænd’ tit bruges om netop håndværkere. I dette oplæg undersøger vi tilbagetrækningsmønstre og holdninger til pensionering hos danske bygningshåndværkere med udgangspunkt i forskningsprojektet ALFA – Aldring og Fysisk Betonet Arbejde. Hvis der findes mandearbejde, hvor en bestemt omgangstone, og fysisk hårdt arbejdsmiljø dominerer kan man spørge om der også findes særlige maskulint konnoterede måder hvorpå disse håndværkere forestiller sig at trække sig ud af arbejdsmarkedet på? Mange tidligere undersøgelser har peget på, at arbejdet udgør en særlig vigtig brik i identitetsdannelsen hos mænd, hvorfor beslutningen om at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet kan udgøre en særlig vigtig begivenhed for mænd – særligt mænd, som arbejder i brancher, der bliver opfattet som ’mandearbejde’. Vi undersøger disse spørgsmål ved at analysere sammenhængene i et intersektionelt perspektiv, hvor forskellige typer af håndværkere (tømrere, blikkenslagere mm) sammenlignes ved at kombinere oplysninger om alder, helbred og kønsidentitet med henblik på at beskrive mønstre i holdningerne til tilbagetrækning om idealer om alder og pensionering. Den kvantitative undersøgelse opererer med et bredt aldersbegreb, der ikke alene fokuserer på kronologisk alder, men også andre dimensioner af aldring som f.eks. selv-oplevet og funktionel alder. Hvilken betydning spiller forskellige aspekter af det fysiske såvel som det psykiske arbejdsmiljø i håndværkernes syn på tilbagetrækning, og hvilken rolle spiller deres kønsidentitet og de maskulinitetsidealer de abonnerer på?

AB - De beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen er som oftest mænd. Mere end 90% af de ansatte er mænd og derfor er det næppe overraskende, at begrebet ’rigtige mænd’ tit bruges om netop håndværkere. I dette oplæg undersøger vi tilbagetrækningsmønstre og holdninger til pensionering hos danske bygningshåndværkere med udgangspunkt i forskningsprojektet ALFA – Aldring og Fysisk Betonet Arbejde. Hvis der findes mandearbejde, hvor en bestemt omgangstone, og fysisk hårdt arbejdsmiljø dominerer kan man spørge om der også findes særlige maskulint konnoterede måder hvorpå disse håndværkere forestiller sig at trække sig ud af arbejdsmarkedet på? Mange tidligere undersøgelser har peget på, at arbejdet udgør en særlig vigtig brik i identitetsdannelsen hos mænd, hvorfor beslutningen om at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet kan udgøre en særlig vigtig begivenhed for mænd – særligt mænd, som arbejder i brancher, der bliver opfattet som ’mandearbejde’. Vi undersøger disse spørgsmål ved at analysere sammenhængene i et intersektionelt perspektiv, hvor forskellige typer af håndværkere (tømrere, blikkenslagere mm) sammenlignes ved at kombinere oplysninger om alder, helbred og kønsidentitet med henblik på at beskrive mønstre i holdningerne til tilbagetrækning om idealer om alder og pensionering. Den kvantitative undersøgelse opererer med et bredt aldersbegreb, der ikke alene fokuserer på kronologisk alder, men også andre dimensioner af aldring som f.eks. selv-oplevet og funktionel alder. Hvilken betydning spiller forskellige aspekter af det fysiske såvel som det psykiske arbejdsmiljø i håndværkernes syn på tilbagetrækning, og hvilken rolle spiller deres kønsidentitet og de maskulinitetsidealer de abonnerer på?

M3 - Konferenceabstrakt til konference

ER -