Sin Nombre: Skæbnesvangre rejser og fortællinger

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Film belyser vigtige samfundsmæssige, kulturelle og interkulturelle problemer. Det kan være hvordan en profession udøves (film om advokater, læger, lærere, brandfolk), hvad der karakteriserer en etnisk gruppe eller subkultur, eller møder/konflikter mellem grupper og kulturer, osv. Derfor kan film med fordel inddrages i undervisningen for at levendegøre sådanne emner. Samtidig udgør film en vigtig kilde til udvikling af ideer indenfor discipliner som sociologi, kulturel og interkulturel forståelse og historie. Endvidere er film for mange mennesker den umiddelbare kilde til viden om folk og steder, de aldrig har stiftet bekendtskab med. Og når man besøger stederne i virkeligheden, vil filmenes typer og stereotyper påvirke mødet og kontakten.
I denne artikel vil jeg vise, hvordan en film, Sin nombre (spansk: Uden navn), behandler to af den globaliserede verdens grundlæggende spørgsmål: a) den illegale emigration fra Syd mod Nord, i dette tilfælde fra Mellemamerika og gennem Mexico til USA og b) ungdomsbanders vold, kriminalitet og parallelkultur. Filmen udkom i 2009 og er instrueret af den amerikanske filminstruktør Cary Fukunaga. Fukunaga foretog en grundig research i form af interviews med og risikofulde ophold blandt de to grupper, som filmen beskæftiger sig med, og rejste selv gennem Mexico i det berømte beast eller dødens tog, som fragttoget, der transporterer de illegale immigranter fra Mellemamerika gennem Mexico og til USA, bliver kaldt.(Rudzki-Weise, 2010) Filmen er ikke kun vedkommende, fordi den tager vigtige samfundsmæssige og eksistentielle spørgsmål op, men også fordi den, som kritikerne har påpeget, rent æstetisk er af høj kvalitet. Farver, lyd og de intense scener støtter en god fortælling.
OriginalsprogDansk
TidsskriftAkademisk kvarter / Academic Quarter
Vol/bind4
Sider (fra-til)146-161
Antal sider15
ISSN1904-0008
StatusUdgivet - aug. 2012

Emneord

  • rejser, bander, emigiration til Amerika

Citer dette

@article{741febad4a7540b89d15c87cc9ef596f,
title = "Sin Nombre: Sk{\ae}bnesvangre rejser og fort{\ae}llinger",
abstract = "Film belyser vigtige samfundsm{\ae}ssige, kulturelle og interkulturelle problemer. Det kan v{\ae}re hvordan en profession ud{\o}ves (film om advokater, l{\ae}ger, l{\ae}rere, brandfolk), hvad der karakteriserer en etnisk gruppe eller subkultur, eller m{\o}der/konflikter mellem grupper og kulturer, osv. Derfor kan film med fordel inddrages i undervisningen for at levendeg{\o}re s{\aa}danne emner. Samtidig udg{\o}r film en vigtig kilde til udvikling af ideer indenfor discipliner som sociologi, kulturel og interkulturel forst{\aa}else og historie. Endvidere er film for mange mennesker den umiddelbare kilde til viden om folk og steder, de aldrig har stiftet bekendtskab med. Og n{\aa}r man bes{\o}ger stederne i virkeligheden, vil filmenes typer og stereotyper p{\aa}virke m{\o}det og kontakten. I denne artikel vil jeg vise, hvordan en film, Sin nombre (spansk: Uden navn), behandler to af den globaliserede verdens grundl{\ae}ggende sp{\o}rgsm{\aa}l: a) den illegale emigration fra Syd mod Nord, i dette tilf{\ae}lde fra Mellemamerika og gennem Mexico til USA og b) ungdomsbanders vold, kriminalitet og parallelkultur. Filmen udkom i 2009 og er instrueret af den amerikanske filminstrukt{\o}r Cary Fukunaga. Fukunaga foretog en grundig research i form af interviews med og risikofulde ophold blandt de to grupper, som filmen besk{\ae}ftiger sig med, og rejste selv gennem Mexico i det ber{\o}mte beast eller d{\o}dens tog, som fragttoget, der transporterer de illegale immigranter fra Mellemamerika gennem Mexico og til USA, bliver kaldt.(Rudzki-Weise, 2010) Filmen er ikke kun vedkommende, fordi den tager vigtige samfundsm{\ae}ssige og eksistentielle sp{\o}rgsm{\aa}l op, men ogs{\aa} fordi den, som kritikerne har p{\aa}peget, rent {\ae}stetisk er af h{\o}j kvalitet. Farver, lyd og de intense scener st{\o}tter en god fort{\ae}lling.",
keywords = "rejser, bander, emigiration til Amerika",
author = "Cristoffanini, {Pablo Rolando}",
year = "2012",
month = "8",
language = "Dansk",
volume = "4",
pages = "146--161",
journal = "Akademisk Kvarter",
issn = "1904-0008",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

}

Sin Nombre : Skæbnesvangre rejser og fortællinger. / Cristoffanini, Pablo Rolando.

I: Akademisk kvarter / Academic Quarter, Bind 4, 08.2012, s. 146-161.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Sin Nombre

T2 - Skæbnesvangre rejser og fortællinger

AU - Cristoffanini, Pablo Rolando

PY - 2012/8

Y1 - 2012/8

N2 - Film belyser vigtige samfundsmæssige, kulturelle og interkulturelle problemer. Det kan være hvordan en profession udøves (film om advokater, læger, lærere, brandfolk), hvad der karakteriserer en etnisk gruppe eller subkultur, eller møder/konflikter mellem grupper og kulturer, osv. Derfor kan film med fordel inddrages i undervisningen for at levendegøre sådanne emner. Samtidig udgør film en vigtig kilde til udvikling af ideer indenfor discipliner som sociologi, kulturel og interkulturel forståelse og historie. Endvidere er film for mange mennesker den umiddelbare kilde til viden om folk og steder, de aldrig har stiftet bekendtskab med. Og når man besøger stederne i virkeligheden, vil filmenes typer og stereotyper påvirke mødet og kontakten. I denne artikel vil jeg vise, hvordan en film, Sin nombre (spansk: Uden navn), behandler to af den globaliserede verdens grundlæggende spørgsmål: a) den illegale emigration fra Syd mod Nord, i dette tilfælde fra Mellemamerika og gennem Mexico til USA og b) ungdomsbanders vold, kriminalitet og parallelkultur. Filmen udkom i 2009 og er instrueret af den amerikanske filminstruktør Cary Fukunaga. Fukunaga foretog en grundig research i form af interviews med og risikofulde ophold blandt de to grupper, som filmen beskæftiger sig med, og rejste selv gennem Mexico i det berømte beast eller dødens tog, som fragttoget, der transporterer de illegale immigranter fra Mellemamerika gennem Mexico og til USA, bliver kaldt.(Rudzki-Weise, 2010) Filmen er ikke kun vedkommende, fordi den tager vigtige samfundsmæssige og eksistentielle spørgsmål op, men også fordi den, som kritikerne har påpeget, rent æstetisk er af høj kvalitet. Farver, lyd og de intense scener støtter en god fortælling.

AB - Film belyser vigtige samfundsmæssige, kulturelle og interkulturelle problemer. Det kan være hvordan en profession udøves (film om advokater, læger, lærere, brandfolk), hvad der karakteriserer en etnisk gruppe eller subkultur, eller møder/konflikter mellem grupper og kulturer, osv. Derfor kan film med fordel inddrages i undervisningen for at levendegøre sådanne emner. Samtidig udgør film en vigtig kilde til udvikling af ideer indenfor discipliner som sociologi, kulturel og interkulturel forståelse og historie. Endvidere er film for mange mennesker den umiddelbare kilde til viden om folk og steder, de aldrig har stiftet bekendtskab med. Og når man besøger stederne i virkeligheden, vil filmenes typer og stereotyper påvirke mødet og kontakten. I denne artikel vil jeg vise, hvordan en film, Sin nombre (spansk: Uden navn), behandler to af den globaliserede verdens grundlæggende spørgsmål: a) den illegale emigration fra Syd mod Nord, i dette tilfælde fra Mellemamerika og gennem Mexico til USA og b) ungdomsbanders vold, kriminalitet og parallelkultur. Filmen udkom i 2009 og er instrueret af den amerikanske filminstruktør Cary Fukunaga. Fukunaga foretog en grundig research i form af interviews med og risikofulde ophold blandt de to grupper, som filmen beskæftiger sig med, og rejste selv gennem Mexico i det berømte beast eller dødens tog, som fragttoget, der transporterer de illegale immigranter fra Mellemamerika gennem Mexico og til USA, bliver kaldt.(Rudzki-Weise, 2010) Filmen er ikke kun vedkommende, fordi den tager vigtige samfundsmæssige og eksistentielle spørgsmål op, men også fordi den, som kritikerne har påpeget, rent æstetisk er af høj kvalitet. Farver, lyd og de intense scener støtter en god fortælling.

KW - rejser, bander, emigiration til Amerika

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 4

SP - 146

EP - 161

JO - Akademisk Kvarter

JF - Akademisk Kvarter

SN - 1904-0008

ER -