Sociale indkomstforskelle på eliteuddannelser

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

I denne artikel undersøges sammenhængen mellem social oprindelse og indkomst blandt kandidater fra fire attraktive universitetsuddannelser: Jura, erhvervsøkonomi, ingeniørvidenskab og medicin. Resultaterne viser, at sammenhængen mellem social oprindelse og indkomst er stærkest blandt jurister. Mandlige jurister med oprindelse i de øvre økonomiske eller kulturelle klasser tjener 12-17 procent mere om året end mandlige jurister fra arbejderfamilier. Blandt økonomer og ingeniører er forskellen for mænd omtrent det halve, og blandt mandlige læger og kvindelige kandidater fra alle de fire uddannelser er der ingen nævneværdig effekt af social oprindelse. Indkomstforskellene har været forholdsvis stabile i løbet af 1990’erne – dog med en tendens til, at mandlige jurister med oprindelse i akademikerfamilier gør det bedre med tiden.  

OriginalsprogDansk
TidsskriftDansk Sociologi
Vol/bind20
Udgave nummer2
Sider (fra-til)41-62
ISSN0905-5908
StatusUdgivet - 2009

Emneord

  • oprindelsesklasse
  • indkomst
  • eliteuddannelse

Citer dette

@article{ee2ef17092ea11de90ca000ea68e967b,
title = "Sociale indkomstforskelle p{\aa} eliteuddannelser",
abstract = "I denne artikel unders{\o}ges sammenh{\ae}ngen mellem social oprindelse og indkomst blandt kandidater fra fire attraktive universitetsuddannelser: Jura, erhvervs{\o}konomi, ingeni{\o}rvidenskab og medicin. Resultaterne viser, at sammenh{\ae}ngen mellem social oprindelse og indkomst er st{\ae}rkest blandt jurister. Mandlige jurister med oprindelse i de {\o}vre {\o}konomiske eller kulturelle klasser tjener 12-17 procent mere om {\aa}ret end mandlige jurister fra arbejderfamilier. Blandt {\o}konomer og ingeni{\o}rer er forskellen for m{\ae}nd omtrent det halve, og blandt mandlige l{\ae}ger og kvindelige kandidater fra alle de fire uddannelser er der ingen n{\ae}vnev{\ae}rdig effekt af social oprindelse. Indkomstforskellene har v{\ae}ret forholdsvis stabile i l{\o}bet af 1990’erne – dog med en tendens til, at mandlige jurister med oprindelse i akademikerfamilier g{\o}r det bedre med tiden.  ",
keywords = "oprindelsesklasse, indkomst, eliteuddannelse, social class origin, income, elite education",
author = "Klausen, {Trond Beldo}",
year = "2009",
language = "Dansk",
volume = "20",
pages = "41--62",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "2",

}

Sociale indkomstforskelle på eliteuddannelser. / Klausen, Trond Beldo.

I: Dansk Sociologi, Bind 20, Nr. 2, 2009, s. 41-62.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Sociale indkomstforskelle på eliteuddannelser

AU - Klausen, Trond Beldo

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - I denne artikel undersøges sammenhængen mellem social oprindelse og indkomst blandt kandidater fra fire attraktive universitetsuddannelser: Jura, erhvervsøkonomi, ingeniørvidenskab og medicin. Resultaterne viser, at sammenhængen mellem social oprindelse og indkomst er stærkest blandt jurister. Mandlige jurister med oprindelse i de øvre økonomiske eller kulturelle klasser tjener 12-17 procent mere om året end mandlige jurister fra arbejderfamilier. Blandt økonomer og ingeniører er forskellen for mænd omtrent det halve, og blandt mandlige læger og kvindelige kandidater fra alle de fire uddannelser er der ingen nævneværdig effekt af social oprindelse. Indkomstforskellene har været forholdsvis stabile i løbet af 1990’erne – dog med en tendens til, at mandlige jurister med oprindelse i akademikerfamilier gør det bedre med tiden.  

AB - I denne artikel undersøges sammenhængen mellem social oprindelse og indkomst blandt kandidater fra fire attraktive universitetsuddannelser: Jura, erhvervsøkonomi, ingeniørvidenskab og medicin. Resultaterne viser, at sammenhængen mellem social oprindelse og indkomst er stærkest blandt jurister. Mandlige jurister med oprindelse i de øvre økonomiske eller kulturelle klasser tjener 12-17 procent mere om året end mandlige jurister fra arbejderfamilier. Blandt økonomer og ingeniører er forskellen for mænd omtrent det halve, og blandt mandlige læger og kvindelige kandidater fra alle de fire uddannelser er der ingen nævneværdig effekt af social oprindelse. Indkomstforskellene har været forholdsvis stabile i løbet af 1990’erne – dog med en tendens til, at mandlige jurister med oprindelse i akademikerfamilier gør det bedre med tiden.  

KW - oprindelsesklasse

KW - indkomst

KW - eliteuddannelse

KW - social class origin

KW - income

KW - elite education

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 20

SP - 41

EP - 62

JO - Dansk Sociologi

JF - Dansk Sociologi

SN - 0905-5908

IS - 2

ER -