Sorg efter tab af selskabsdyr

Tia Gitte Bondesen Hansen, Lisa Margit Nielsen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Sorg efter tab af selskabsdyr er miskendt (disenfranchised): Forskning viser, at de fleste ejere føler betydelig sorg, når dyrene dør, men de fleste ejere føler også at måtte skjule sorgen for ikke at skille sig ud. Dette paradoks kan skyldes manglende viden om relationer mellem mennesker og dyr, og artiklens mål er at sammenfatte relevant forskning og udlede forslag til støtte for sørgende dyreejere i Danmark. Artiklen forstår sorg over selskabsdyr som forårsaget af dels tabet af funktioner, som dyr im- og eksplicit har for deres ejere, dels tabet af en tilknytningsrelation til et unikt individ. Sorgprocessen er nogenlunde den samme som efter tab af mennesker, men adgangen til social støtte reduceres af sorgens miskendthed. Artiklen overvejer relevansen af intervention, resumerer en amerikansk 3-niveau-model og foreslår at benytte en lignende model i Danmark. Vi vurderer, at de væsentligste indsatsbehov på dansk grund er folkeoplysning om menneske-dyr-relationer, oprustning af psykologers viden på området, og adgang til opdateret viden om sorgprocesser for dyrlægeklinikker og deres kunder. Sorgterapi er kun relevant på personlig indikation, og et tilbud som det amerikanske TALP-program foreslås tilpasset og afprøvet i en dansk kontekst. TALP varer seks sessioner og fokuserer på validering af sorgen og psykoedukation om menneske-dyr-relationer, sorgprocesser og coping.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPsyke & Logos
Vol/bind39
Udgave nummer1
Sider (fra-til)127-143
ISSN0107-1211
StatusUdgivet - 2018

Fingerprint

grief
animal
coping
stigmatization
social support
level of knowledge
psychologist
Denmark

Bibliografisk note

Som alle Psyke & Logos-artikler udkommer den både i trykt form (issn som angivet) og elektronisk (issn 2246-2449)

Emneord

  • antropozoologi
  • kæledyr
  • miskendt sorg

Citer dette

Hansen, T. G. B., & Nielsen, L. M. (2018). Sorg efter tab af selskabsdyr. Psyke & Logos, 39(1), 127-143.
Hansen, Tia Gitte Bondesen ; Nielsen, Lisa Margit. / Sorg efter tab af selskabsdyr. I: Psyke & Logos. 2018 ; Bind 39, Nr. 1. s. 127-143.
@article{9c15046490524281bfe769cb7387fa5a,
title = "Sorg efter tab af selskabsdyr",
abstract = "Sorg efter tab af selskabsdyr er miskendt (disenfranchised): Forskning viser, at de fleste ejere f{\o}ler betydelig sorg, n{\aa}r dyrene d{\o}r, men de fleste ejere f{\o}ler ogs{\aa} at m{\aa}tte skjule sorgen for ikke at skille sig ud. Dette paradoks kan skyldes manglende viden om relationer mellem mennesker og dyr, og artiklens m{\aa}l er at sammenfatte relevant forskning og udlede forslag til st{\o}tte for s{\o}rgende dyreejere i Danmark. Artiklen forst{\aa}r sorg over selskabsdyr som for{\aa}rsaget af dels tabet af funktioner, som dyr im- og eksplicit har for deres ejere, dels tabet af en tilknytningsrelation til et unikt individ. Sorgprocessen er nogenlunde den samme som efter tab af mennesker, men adgangen til social st{\o}tte reduceres af sorgens miskendthed. Artiklen overvejer relevansen af intervention, resumerer en amerikansk 3-niveau-model og foresl{\aa}r at benytte en lignende model i Danmark. Vi vurderer, at de v{\ae}sentligste indsatsbehov p{\aa} dansk grund er folkeoplysning om menneske-dyr-relationer, oprustning af psykologers viden p{\aa} omr{\aa}det, og adgang til opdateret viden om sorgprocesser for dyrl{\ae}geklinikker og deres kunder. Sorgterapi er kun relevant p{\aa} personlig indikation, og et tilbud som det amerikanske TALP-program foresl{\aa}s tilpasset og afpr{\o}vet i en dansk kontekst. TALP varer seks sessioner og fokuserer p{\aa} validering af sorgen og psykoedukation om menneske-dyr-relationer, sorgprocesser og coping.",
keywords = "antropozoologi, k{\ae}ledyr, miskendt sorg, disenfranchised grief, pets, anthrozoology",
author = "Hansen, {Tia Gitte Bondesen} and Nielsen, {Lisa Margit}",
note = "Som alle Psyke & Logos-artikler udkommer den b{\aa}de i trykt form (issn som angivet) og elektronisk (issn 2246-2449)",
year = "2018",
language = "Dansk",
volume = "39",
pages = "127--143",
journal = "Psyke & Logos",
issn = "0107-1211",
publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
number = "1",

}

Hansen, TGB & Nielsen, LM 2018, 'Sorg efter tab af selskabsdyr', Psyke & Logos, bind 39, nr. 1, s. 127-143.

Sorg efter tab af selskabsdyr. / Hansen, Tia Gitte Bondesen; Nielsen, Lisa Margit.

I: Psyke & Logos, Bind 39, Nr. 1, 2018, s. 127-143.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Sorg efter tab af selskabsdyr

AU - Hansen, Tia Gitte Bondesen

AU - Nielsen, Lisa Margit

N1 - Som alle Psyke & Logos-artikler udkommer den både i trykt form (issn som angivet) og elektronisk (issn 2246-2449)

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Sorg efter tab af selskabsdyr er miskendt (disenfranchised): Forskning viser, at de fleste ejere føler betydelig sorg, når dyrene dør, men de fleste ejere føler også at måtte skjule sorgen for ikke at skille sig ud. Dette paradoks kan skyldes manglende viden om relationer mellem mennesker og dyr, og artiklens mål er at sammenfatte relevant forskning og udlede forslag til støtte for sørgende dyreejere i Danmark. Artiklen forstår sorg over selskabsdyr som forårsaget af dels tabet af funktioner, som dyr im- og eksplicit har for deres ejere, dels tabet af en tilknytningsrelation til et unikt individ. Sorgprocessen er nogenlunde den samme som efter tab af mennesker, men adgangen til social støtte reduceres af sorgens miskendthed. Artiklen overvejer relevansen af intervention, resumerer en amerikansk 3-niveau-model og foreslår at benytte en lignende model i Danmark. Vi vurderer, at de væsentligste indsatsbehov på dansk grund er folkeoplysning om menneske-dyr-relationer, oprustning af psykologers viden på området, og adgang til opdateret viden om sorgprocesser for dyrlægeklinikker og deres kunder. Sorgterapi er kun relevant på personlig indikation, og et tilbud som det amerikanske TALP-program foreslås tilpasset og afprøvet i en dansk kontekst. TALP varer seks sessioner og fokuserer på validering af sorgen og psykoedukation om menneske-dyr-relationer, sorgprocesser og coping.

AB - Sorg efter tab af selskabsdyr er miskendt (disenfranchised): Forskning viser, at de fleste ejere føler betydelig sorg, når dyrene dør, men de fleste ejere føler også at måtte skjule sorgen for ikke at skille sig ud. Dette paradoks kan skyldes manglende viden om relationer mellem mennesker og dyr, og artiklens mål er at sammenfatte relevant forskning og udlede forslag til støtte for sørgende dyreejere i Danmark. Artiklen forstår sorg over selskabsdyr som forårsaget af dels tabet af funktioner, som dyr im- og eksplicit har for deres ejere, dels tabet af en tilknytningsrelation til et unikt individ. Sorgprocessen er nogenlunde den samme som efter tab af mennesker, men adgangen til social støtte reduceres af sorgens miskendthed. Artiklen overvejer relevansen af intervention, resumerer en amerikansk 3-niveau-model og foreslår at benytte en lignende model i Danmark. Vi vurderer, at de væsentligste indsatsbehov på dansk grund er folkeoplysning om menneske-dyr-relationer, oprustning af psykologers viden på området, og adgang til opdateret viden om sorgprocesser for dyrlægeklinikker og deres kunder. Sorgterapi er kun relevant på personlig indikation, og et tilbud som det amerikanske TALP-program foreslås tilpasset og afprøvet i en dansk kontekst. TALP varer seks sessioner og fokuserer på validering af sorgen og psykoedukation om menneske-dyr-relationer, sorgprocesser og coping.

KW - antropozoologi

KW - kæledyr

KW - miskendt sorg

KW - disenfranchised grief

KW - pets

KW - anthrozoology

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 39

SP - 127

EP - 143

JO - Psyke & Logos

JF - Psyke & Logos

SN - 0107-1211

IS - 1

ER -

Hansen TGB, Nielsen LM. Sorg efter tab af selskabsdyr. Psyke & Logos. 2018;39(1):127-143.