Sygeplejestuderendes dannelse af fagidentitet: En diskurspsykologisk analyse – konstruktioner og forståelse af klinisk undervisning

Malene Kjær, Pirkko Liisa Raudaskoski, Erik Elgaard Sørensen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstract

Baggrund: Klinisk undervisning er afgørende for sygeplejestuderendes dannelse af fagidentitet. Studerendes dannelse af fagidentitet ikke tidligere er belyst ud fra kritisk diskurspsykologi.
Formålet var i kritisk diskurs psykologisk optik at undersøge, hvordan sygeplejestuderende og vejledere fremstiller at være sygeplejestuderende i klinisk undervisning, der udvikler en faglig identitet.
Metode: Et kvalitativt design med skriftlige interviews blev gennemført. Informanterne var syv sygeplejestuderende og syv vejledere. De skriftlige interviews blev analyseret ud fra kritisk diskurspsykologi og begreberne interpretative repertoires og subjekt positioner.
Resultater: De studerende aktiverer det interpretative repertoire ’læring som udfordring’, hvor de fremstiller sig selv i en subjekt position, ‘presset studerende’. Eller det interpretative repertoire ’læring som faglig og personlig udvikling’, hvor de fremstiller sig selv i en subjekt position ’positivt udfordret studerende’. Vejlederene trækker på to interpretative ’sygeplejefaglig kunnen’ og ’personlig tilgang til sygepleje’, og konstruerer de studerende i tre subjekt positioner: ’den dygtige studerende’, ’den vanskelige studerende’, samt ’den forsigtige studerende’.
Konklusion: De studerende fremstiller at være udfordrede i klinisk undervisning. Praktiske opgaver er vigtigst frem mod at opleve sig selv som sygeplejerske. Heroverfor konstruerer de kliniske vejledere vægtning af teori og klinik.

OriginalsprogDansk
TidsskriftNordisk Sygeplejeforskning
Vol/bind5
Udgave nummer2
Sider (fra-til)94-112
ISSN1892-2678
StatusUdgivet - 2016

Emneord

  • Identitet
  • kritisk diskurspsykologi
  • skriftlige interviews
  • læring i praksis
  • sygepleje

Citationsformater