Teknologihistorie: Historieforskning og -formidling i feltet mellem opfindelsesfascination og diskussioner om materiel agens

Louise Karlskov Skyggebjerg

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

1897 Downloads (Pure)

Abstrakt

Hvor kommer ting fra? Hvordan ændrer de vores hverdag? Hvad sker der, når vi bruger ting? Hvad gør tingene ved os? Hvordan ændrer de vores handlinger og tankesæt, kort sagt vores historie? Det er en nysgerrighed omkring de spørgsmål, der er det fælles udgangspunkt for de eksempler på historieforskning- og formidling i feltet mellem opfindelsesfascination og materiel agens, der er kernen i denne afhandling. Eksemplerne spænder vidt lige fra forskning i J.C.H. Ellehammers alsidige karriere som opfinder over en undersøgelse af kontorteknologiens betydning for arbejdet på kontor til en sammenligning af danskejede produktionsenheder i Kina og Danmark. De placerer sig også forskelligt inden for det teknologihistoriske felt teoretisk, metodisk og formidlingsmæssigt, og på baggrund af erfaringerne fra projekterne diskuteres dette felt.

Som ramme om artiklerne sætter afhandlingen fokus på, hvad ting er for en kildetype, hvordan man metodisk kan få ting i tale, hvorfor ting er interessante for historikere, hvad teknologihistorien kan bidrage med i den sammenhæng, og hvorfor tingenes historie traditionelt har haft en større plads i den populærvidenskabelige formidling end i de faghistoriske forskningsdiskussioner. Der argumenteres bl.a. for, at ting er interessante, fordi de er med til at definere, hvad vi gør, og hvad vi kan forestille os at gøre.
OriginalsprogDansk
ForlagAalborg Universitetsforlag
Antal sider354
ISBN (Trykt)978-87-7112-148-3
DOI
StatusUdgivet - jun. 2014
NavnPh.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
ISSN2246-1256

Bibliografisk note

Michael Wagner, Hovedvejleder

Citationsformater