Til forsvar for surheden

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - AvisartikelFormidling

Resumé

Det er skønt at være omkring glade mennesker. Glæde smitter, og en positiv indstilling bliver i dag forbundet med alt fra overvindelsen af livstruende sygdom til succes i arbejdslivet. Glæde og positivitet er blevet vidundermidler i en grad, så man kan tale om et positivitetsregime. Glæde er, som den australsk-britiske kulturkritiker Sara Ahmed i bogen The Promise of Happiness rammende beskriver, et så oplagt gode, at det kan være svært at problematisere glæde og kravet om at være glad. Vi bør være glade, for derved fremmer vi også andres glæde. Brok ødelægger den gode stemning, og ingen ønsker at blive opfattet som et brokkehoved.

Men glæde er ikke bare et gode. At være glad og at gøre andre glade kan være en pligt, et ansvar eller ligefrem et arbejdsmæssigt krav. Og vores ophøjelse af glæde til et uproblematisk gode kan derfor samtidig være undertrykkende.
OriginalsprogDansk
TidsskriftInformation
StatusUdgivet - 16 apr. 2012

Emneord

  • glædeskultur
  • følelsesmæssigt arbejde
  • Arbejdsliv
  • Følelser

Citer dette

@article{d8f5b72d478d48d0b752c791b57bb825,
title = "Til forsvar for surheden",
abstract = "Det er sk{\o}nt at v{\ae}re omkring glade mennesker. Gl{\ae}de smitter, og en positiv indstilling bliver i dag forbundet med alt fra overvindelsen af livstruende sygdom til succes i arbejdslivet. Gl{\ae}de og positivitet er blevet vidundermidler i en grad, s{\aa} man kan tale om et positivitetsregime. Gl{\ae}de er, som den australsk-britiske kulturkritiker Sara Ahmed i bogen The Promise of Happiness rammende beskriver, et s{\aa} oplagt gode, at det kan v{\ae}re sv{\ae}rt at problematisere gl{\ae}de og kravet om at v{\ae}re glad. Vi b{\o}r v{\ae}re glade, for derved fremmer vi ogs{\aa} andres gl{\ae}de. Brok {\o}del{\ae}gger den gode stemning, og ingen {\o}nsker at blive opfattet som et brokkehoved.Men gl{\ae}de er ikke bare et gode. At v{\ae}re glad og at g{\o}re andre glade kan v{\ae}re en pligt, et ansvar eller ligefrem et arbejdsm{\ae}ssigt krav. Og vores oph{\o}jelse af gl{\ae}de til et uproblematisk gode kan derfor samtidig v{\ae}re undertrykkende.",
keywords = "gl{\ae}deskultur, f{\o}lelsesm{\ae}ssigt arbejde, Arbejdsliv, F{\o}lelser",
author = "Merete Monrad",
year = "2012",
month = "4",
day = "16",
language = "Dansk",
journal = "Information",
issn = "1602-2572",
publisher = "Dagbladet Information",

}

Til forsvar for surheden. / Monrad, Merete.

I: Information, 16.04.2012.

Publikation: Bidrag til tidsskriftBidrag til avis - AvisartikelFormidling

TY - INPR

T1 - Til forsvar for surheden

AU - Monrad, Merete

PY - 2012/4/16

Y1 - 2012/4/16

N2 - Det er skønt at være omkring glade mennesker. Glæde smitter, og en positiv indstilling bliver i dag forbundet med alt fra overvindelsen af livstruende sygdom til succes i arbejdslivet. Glæde og positivitet er blevet vidundermidler i en grad, så man kan tale om et positivitetsregime. Glæde er, som den australsk-britiske kulturkritiker Sara Ahmed i bogen The Promise of Happiness rammende beskriver, et så oplagt gode, at det kan være svært at problematisere glæde og kravet om at være glad. Vi bør være glade, for derved fremmer vi også andres glæde. Brok ødelægger den gode stemning, og ingen ønsker at blive opfattet som et brokkehoved.Men glæde er ikke bare et gode. At være glad og at gøre andre glade kan være en pligt, et ansvar eller ligefrem et arbejdsmæssigt krav. Og vores ophøjelse af glæde til et uproblematisk gode kan derfor samtidig være undertrykkende.

AB - Det er skønt at være omkring glade mennesker. Glæde smitter, og en positiv indstilling bliver i dag forbundet med alt fra overvindelsen af livstruende sygdom til succes i arbejdslivet. Glæde og positivitet er blevet vidundermidler i en grad, så man kan tale om et positivitetsregime. Glæde er, som den australsk-britiske kulturkritiker Sara Ahmed i bogen The Promise of Happiness rammende beskriver, et så oplagt gode, at det kan være svært at problematisere glæde og kravet om at være glad. Vi bør være glade, for derved fremmer vi også andres glæde. Brok ødelægger den gode stemning, og ingen ønsker at blive opfattet som et brokkehoved.Men glæde er ikke bare et gode. At være glad og at gøre andre glade kan være en pligt, et ansvar eller ligefrem et arbejdsmæssigt krav. Og vores ophøjelse af glæde til et uproblematisk gode kan derfor samtidig være undertrykkende.

KW - glædeskultur

KW - følelsesmæssigt arbejde

KW - Arbejdsliv

KW - Følelser

M3 - Bidrag til avis - Avisartikel

JO - Information

JF - Information

SN - 1602-2572

ER -