To myter om den regionale befolkningsudvikling

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TitelVækst og vilkår på landet : Viden, Visioner og Virkemidler
RedaktørerGunnar L.H. Svendsen, Jens F.L. Sørensen, Egon B. Noe
Udgivelses stedOdense
ForlagSyddansk Universitetsforlag
Publikationsdato17 sep. 2018
Sider153-164
Kapitel13
ISBN (Trykt)978-87-408-3155-9
StatusUdgivet - 17 sep. 2018
NavnUniversity of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences
Vol/bind576
ISSN1602-5962

Andersen, H. T., & Nørgaard, H. (2018). To myter om den regionale befolkningsudvikling. I G. L. H. Svendsen, J. F. L. Sørensen, & E. B. Noe (red.), Vækst og vilkår på landet: Viden, Visioner og Virkemidler (s. 153-164). Odense: Syddansk Universitetsforlag. University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind. 576
Andersen, Hans Thor ; Nørgaard, Helle. / To myter om den regionale befolkningsudvikling. Vækst og vilkår på landet: Viden, Visioner og Virkemidler. red. / Gunnar L.H. Svendsen ; Jens F.L. Sørensen ; Egon B. Noe. Odense : Syddansk Universitetsforlag, 2018. s. 153-164 (University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind 576).
@inbook{e311cdf708ee438695889ccc12e984ec,
title = "To myter om den regionale befolkningsudvikling",
abstract = "Kapitlet unders{\o}ger to fremherskende myter, der er blevet alment accepteret: Dels at befolkningen ensidigt s{\o}ger mod de byerne (urbaniseringen) og kun {\ae}ldre bliver tilbage, dels at denne proces er uafvendelig og reelt ikke kan stoppes. Disse myter er en forsimpling af en mere kompleks virkelighed. En stor del af baggrunden for den regionale forskydning skyldes ikke en strukturel forandring, det vil sige et langsigtet skifte til en (stor)bydomineret udvikling, men en midlertidig eller konjunkturstyret {\ae}ndring, der er ved at ’rette sig’. Befolkningens flyttem{\o}nstre afspejler i h{\o}j grad konjunkturudviklingen – modurbaniseringen st{\aa}r muligvis for d{\o}ren. Kapitlet illustrerer denne udvikling ved at unders{\o}ge flyttebev{\ae}gelser fra starten af den {\o}konomske krise i 2008 indtil en periode med begyndende v{\ae}kst i 2016. Kapitlet er baseret p{\aa} data fra Danmarks Statistik.",
author = "Andersen, {Hans Thor} and Helle N{\o}rgaard",
year = "2018",
month = "9",
day = "17",
isbn = "978-87-408-3155-9",
pages = "153--164",
editor = "Svendsen, {Gunnar L.H. } and S{\o}rensen, {Jens F.L.} and Noe, {Egon B. }",
booktitle = "V{\ae}kst og vilk{\aa}r p{\aa} landet",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
address = "Danmark",

Andersen, HT & Nørgaard, H 2018, To myter om den regionale befolkningsudvikling. i GLH Svendsen, JFL Sørensen & EB Noe (red), Vækst og vilkår på landet: Viden, Visioner og Virkemidler. Syddansk Universitetsforlag, Odense, University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, bind 576, s. 153-164.

To myter om den regionale befolkningsudvikling. / Andersen, Hans Thor; Nørgaard, Helle.

Vækst og vilkår på landet: Viden, Visioner og Virkemidler. red. / Gunnar L.H. Svendsen; Jens F.L. Sørensen; Egon B. Noe. Odense : Syddansk Universitetsforlag, 2018. s. 153-164.

TY - CHAP

T1 - To myter om den regionale befolkningsudvikling

AU - Andersen, Hans Thor

AU - Nørgaard, Helle

PY - 2018/9/17

Y1 - 2018/9/17

N2 - Kapitlet undersøger to fremherskende myter, der er blevet alment accepteret: Dels at befolkningen ensidigt søger mod de byerne (urbaniseringen) og kun ældre bliver tilbage, dels at denne proces er uafvendelig og reelt ikke kan stoppes. Disse myter er en forsimpling af en mere kompleks virkelighed. En stor del af baggrunden for den regionale forskydning skyldes ikke en strukturel forandring, det vil sige et langsigtet skifte til en (stor)bydomineret udvikling, men en midlertidig eller konjunkturstyret ændring, der er ved at ’rette sig’. Befolkningens flyttemønstre afspejler i høj grad konjunkturudviklingen – modurbaniseringen står muligvis for døren. Kapitlet illustrerer denne udvikling ved at undersøge flyttebevægelser fra starten af den økonomske krise i 2008 indtil en periode med begyndende vækst i 2016. Kapitlet er baseret på data fra Danmarks Statistik.

AB - Kapitlet undersøger to fremherskende myter, der er blevet alment accepteret: Dels at befolkningen ensidigt søger mod de byerne (urbaniseringen) og kun ældre bliver tilbage, dels at denne proces er uafvendelig og reelt ikke kan stoppes. Disse myter er en forsimpling af en mere kompleks virkelighed. En stor del af baggrunden for den regionale forskydning skyldes ikke en strukturel forandring, det vil sige et langsigtet skifte til en (stor)bydomineret udvikling, men en midlertidig eller konjunkturstyret ændring, der er ved at ’rette sig’. Befolkningens flyttemønstre afspejler i høj grad konjunkturudviklingen – modurbaniseringen står muligvis for døren. Kapitlet illustrerer denne udvikling ved at undersøge flyttebevægelser fra starten af den økonomske krise i 2008 indtil en periode med begyndende vækst i 2016. Kapitlet er baseret på data fra Danmarks Statistik.

UR - http://www.universitypress.dk/images/pdf/3155.pdf

UR - http://www.universitypress.dk/shop/vaekst-og-vilkaar-3691p.html

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-408-3155-9

SP - 153

EP - 164

BT - Vækst og vilkår på landet

A2 - Svendsen, Gunnar L.H.

A2 - Sørensen, Jens F.L.

A2 - Noe, Egon B.

PB - Syddansk Universitetsforlag

CY - Odense

Andersen HT, Nørgaard H. To myter om den regionale befolkningsudvikling. I Svendsen GLH, Sørensen JFL, Noe EB, red., Vækst og vilkår på landet: Viden, Visioner og Virkemidler. Odense: Syddansk Universitetsforlag. 2018. s. 153-164. (University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind 576).