Topstyring, selvstyring, fjernstyring

Paper til N0RDPRO konference Oslo 23-24. oktober 2014

Palle Rasmussen, Hans Jørgen Staugaard

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper uden forlag/tidsskriftForskning

87 Downloads (Pure)

Resumé

Det fremgår af både dansk og international litteratur, at især udøvere af sundhedsfaglige og pædagogiske professioner i stigende grad oplever at være under pres fra såvel brugere og marked som myndigheder og politikere.
Vi vil i meget grove træk beskrive udviklingen i styringen af disse professioner fra velfærdstatens ekspansion i halvtredserne og tresserne til forsøgene på at bremse væksten i den offentlige sektor gennem de seneste 30 år.
Sideløbende med den voldsomme vækst i den offentlige sektor fik professionernes organisationer stigende indflydelse, og styringen af det professionelle arbejde i offentligt regi blev i høj grad varetaget af de professionsfaglige organisationer selv i tæt samarbejde med de statslige og regionale myndigheder. Den selvbevidsthed og de professionsidealer, der blev udviklet i denne periode, er siden midten af firserne kommet under stigende pres. Styringen igen er på vej til at blive centraliseret, men nu i en anonym og tilsyneladende neutral form, som kan kaldes fjernstyring eller målestyring.
Vi lægger hovedvægten på denne seneste fase, hvor vi med eksempler forskellige professioner i Danmark og paralleller hentet fra den internationale litteratur fra England, Sverige og Holland vil diskutere de mulige konsekvenser af udviklingstendenserne for professionsudøverne og for de offentlige professioner i almindelighed.
OriginalsprogDansk
Publikationsdato2014
Antal sider14
StatusUdgivet - 2014
BegivenhedNORDPRO 2014 Conference - Oslo, Norge
Varighed: 23 okt. 201424 okt. 2014

Konference

KonferenceNORDPRO 2014 Conference
LandNorge
ByOslo
Periode23/10/201424/10/2014

Citer dette

Rasmussen, P., & Staugaard, H. J. (2014). Topstyring, selvstyring, fjernstyring: Paper til N0RDPRO konference Oslo 23-24. oktober 2014. Afhandling præsenteret på NORDPRO 2014 Conference, Oslo, Norge.
Rasmussen, Palle ; Staugaard, Hans Jørgen. / Topstyring, selvstyring, fjernstyring : Paper til N0RDPRO konference Oslo 23-24. oktober 2014. Afhandling præsenteret på NORDPRO 2014 Conference, Oslo, Norge.14 s.
@conference{8d1223e5e8be4f81b4dab3c43b1398c7,
title = "Topstyring, selvstyring, fjernstyring: Paper til N0RDPRO konference Oslo 23-24. oktober 2014",
abstract = "Det fremg{\aa}r af b{\aa}de dansk og international litteratur, at is{\ae}r ud{\o}vere af sundhedsfaglige og p{\ae}dagogiske professioner i stigende grad oplever at v{\ae}re under pres fra s{\aa}vel brugere og marked som myndigheder og politikere.Vi vil i meget grove tr{\ae}k beskrive udviklingen i styringen af disse professioner fra velf{\ae}rdstatens ekspansion i halvtredserne og tresserne til fors{\o}gene p{\aa} at bremse v{\ae}ksten i den offentlige sektor gennem de seneste 30 {\aa}r. Sidel{\o}bende med den voldsomme v{\ae}kst i den offentlige sektor fik professionernes organisationer stigende indflydelse, og styringen af det professionelle arbejde i offentligt regi blev i h{\o}j grad varetaget af de professionsfaglige organisationer selv i t{\ae}t samarbejde med de statslige og regionale myndigheder. Den selvbevidsthed og de professionsidealer, der blev udviklet i denne periode, er siden midten af firserne kommet under stigende pres. Styringen igen er p{\aa} vej til at blive centraliseret, men nu i en anonym og tilsyneladende neutral form, som kan kaldes fjernstyring eller m{\aa}lestyring. Vi l{\ae}gger hovedv{\ae}gten p{\aa} denne seneste fase, hvor vi med eksempler forskellige professioner i Danmark og paralleller hentet fra den internationale litteratur fra England, Sverige og Holland vil diskutere de mulige konsekvenser af udviklingstendenserne for professionsud{\o}verne og for de offentlige professioner i almindelighed.",
author = "Palle Rasmussen and Staugaard, {Hans J{\o}rgen}",
year = "2014",
language = "Dansk",
note = "NORDPRO 2014 Conference ; Conference date: 23-10-2014 Through 24-10-2014",

}

Rasmussen, P & Staugaard, HJ 2014, 'Topstyring, selvstyring, fjernstyring: Paper til N0RDPRO konference Oslo 23-24. oktober 2014' Paper fremlagt ved NORDPRO 2014 Conference, Oslo, Norge, 23/10/2014 - 24/10/2014, .

Topstyring, selvstyring, fjernstyring : Paper til N0RDPRO konference Oslo 23-24. oktober 2014. / Rasmussen, Palle; Staugaard, Hans Jørgen.

2014. Afhandling præsenteret på NORDPRO 2014 Conference, Oslo, Norge.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper uden forlag/tidsskriftForskning

TY - CONF

T1 - Topstyring, selvstyring, fjernstyring

T2 - Paper til N0RDPRO konference Oslo 23-24. oktober 2014

AU - Rasmussen, Palle

AU - Staugaard, Hans Jørgen

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Det fremgår af både dansk og international litteratur, at især udøvere af sundhedsfaglige og pædagogiske professioner i stigende grad oplever at være under pres fra såvel brugere og marked som myndigheder og politikere.Vi vil i meget grove træk beskrive udviklingen i styringen af disse professioner fra velfærdstatens ekspansion i halvtredserne og tresserne til forsøgene på at bremse væksten i den offentlige sektor gennem de seneste 30 år. Sideløbende med den voldsomme vækst i den offentlige sektor fik professionernes organisationer stigende indflydelse, og styringen af det professionelle arbejde i offentligt regi blev i høj grad varetaget af de professionsfaglige organisationer selv i tæt samarbejde med de statslige og regionale myndigheder. Den selvbevidsthed og de professionsidealer, der blev udviklet i denne periode, er siden midten af firserne kommet under stigende pres. Styringen igen er på vej til at blive centraliseret, men nu i en anonym og tilsyneladende neutral form, som kan kaldes fjernstyring eller målestyring. Vi lægger hovedvægten på denne seneste fase, hvor vi med eksempler forskellige professioner i Danmark og paralleller hentet fra den internationale litteratur fra England, Sverige og Holland vil diskutere de mulige konsekvenser af udviklingstendenserne for professionsudøverne og for de offentlige professioner i almindelighed.

AB - Det fremgår af både dansk og international litteratur, at især udøvere af sundhedsfaglige og pædagogiske professioner i stigende grad oplever at være under pres fra såvel brugere og marked som myndigheder og politikere.Vi vil i meget grove træk beskrive udviklingen i styringen af disse professioner fra velfærdstatens ekspansion i halvtredserne og tresserne til forsøgene på at bremse væksten i den offentlige sektor gennem de seneste 30 år. Sideløbende med den voldsomme vækst i den offentlige sektor fik professionernes organisationer stigende indflydelse, og styringen af det professionelle arbejde i offentligt regi blev i høj grad varetaget af de professionsfaglige organisationer selv i tæt samarbejde med de statslige og regionale myndigheder. Den selvbevidsthed og de professionsidealer, der blev udviklet i denne periode, er siden midten af firserne kommet under stigende pres. Styringen igen er på vej til at blive centraliseret, men nu i en anonym og tilsyneladende neutral form, som kan kaldes fjernstyring eller målestyring. Vi lægger hovedvægten på denne seneste fase, hvor vi med eksempler forskellige professioner i Danmark og paralleller hentet fra den internationale litteratur fra England, Sverige og Holland vil diskutere de mulige konsekvenser af udviklingstendenserne for professionsudøverne og for de offentlige professioner i almindelighed.

M3 - Paper uden forlag/tidsskrift

ER -

Rasmussen P, Staugaard HJ. Topstyring, selvstyring, fjernstyring: Paper til N0RDPRO konference Oslo 23-24. oktober 2014. 2014. Afhandling præsenteret på NORDPRO 2014 Conference, Oslo, Norge.