Trafikkultur

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Resumé

Trafikkultur er et begreb vi for alvor har set komme frem i medierne i begyndelsen af 2002. Det har længe været kendt, at danskernes civile ulydighed er større end hos vore naboer. Særligt i sammenligning med Tyskerne og Svenskerne er vi ikke gode til at efterleve færdselsloven. Sammenlignet med Briterne er vi langt mindre hensynsfulde. Til gengæld er vi rasende mere utålmodige.

Den sociologiske undersøgelse af den danske trafikkultur, som præsenteres i denne bog, søger svar på hvilken rolle, moralen spiller for regulering af bilisters adfærd i forhold til andre måder at regulere på. Dette undersøges ved at se på forholdet mellem loven, moralen og bilisternes faktiske adfærd.

Omdrejningspunktet er bilisternes oplevelser, opfattelser af og meninger om, hvordan man bør opføre sig i trafikken og deres egne fortællinger af, hvordan de i praksis vælger eller fravælger at overholde gældende normer.
Bogen bidrager med en central baggrundsviden om bilisternes moral, motiver og præferencer. En viden der kan anvendes til at målrette og nuancere fremtidige adfærdsregulerende kampagner, og dermed bidrage til at højne effektiviteten af kommende kampagner. Ved at få en forståelse af kulturelle normer og handlemåder kan den nødvendige baggrundsviden om, hvordan man kan påvirke bilisternes tanke- og handlemønstre, opnås.

Trafikkultur henvender sig således primært til personaler, som arbejder med regulering af bilisters adfærd. Det drejer sig både om kørelærere, der er ansvarlige for socialisering af nye bilister og personaler, der tilrettelægger kampagner på lokalt og nationalt plan. Bogen kan dog også have relevans for studerende og forskere, der interesserer sig for og arbejder med trafikforskning.
OriginalsprogDansk
Udgivelses stedAalborg
ForlagAalborg Universitetsforlag
Udgave1
Antal sider142
ISBN (Trykt)978-87-7307-779-5
StatusUdgivet - 2007

Emneord

  • Trafik
  • Trafikkultur
  • Trafikmoral
  • Danmark

Citer dette

Jørgensen, A. J. (2007). Trafikkultur. (1 udg.) Aalborg: Aalborg Universitetsforlag.
Jørgensen, Anette Jerup. / Trafikkultur. 1 udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2007. 142 s.
@book{44d8de687a844562a99830de51ea6b25,
title = "Trafikkultur",
abstract = "Trafikkultur er et begreb vi for alvor har set komme frem i medierne i begyndelsen af 2002. Det har l{\ae}nge v{\ae}ret kendt, at danskernes civile ulydighed er st{\o}rre end hos vore naboer. S{\ae}rligt i sammenligning med Tyskerne og Svenskerne er vi ikke gode til at efterleve f{\ae}rdselsloven. Sammenlignet med Briterne er vi langt mindre hensynsfulde. Til geng{\ae}ld er vi rasende mere ut{\aa}lmodige.Den sociologiske unders{\o}gelse af den danske trafikkultur, som pr{\ae}senteres i denne bog, s{\o}ger svar p{\aa} hvilken rolle, moralen spiller for regulering af bilisters adf{\ae}rd i forhold til andre m{\aa}der at regulere p{\aa}. Dette unders{\o}ges ved at se p{\aa} forholdet mellem loven, moralen og bilisternes faktiske adf{\ae}rd. Omdrejningspunktet er bilisternes oplevelser, opfattelser af og meninger om, hvordan man b{\o}r opf{\o}re sig i trafikken og deres egne fort{\ae}llinger af, hvordan de i praksis v{\ae}lger eller frav{\ae}lger at overholde g{\ae}ldende normer.Bogen bidrager med en central baggrundsviden om bilisternes moral, motiver og pr{\ae}ferencer. En viden der kan anvendes til at m{\aa}lrette og nuancere fremtidige adf{\ae}rdsregulerende kampagner, og dermed bidrage til at h{\o}jne effektiviteten af kommende kampagner. Ved at f{\aa} en forst{\aa}else af kulturelle normer og handlem{\aa}der kan den n{\o}dvendige baggrundsviden om, hvordan man kan p{\aa}virke bilisternes tanke- og handlem{\o}nstre, opn{\aa}s.Trafikkultur henvender sig s{\aa}ledes prim{\ae}rt til personaler, som arbejder med regulering af bilisters adf{\ae}rd. Det drejer sig b{\aa}de om k{\o}rel{\ae}rere, der er ansvarlige for socialisering af nye bilister og personaler, der tilrettel{\ae}gger kampagner p{\aa} lokalt og nationalt plan. Bogen kan dog ogs{\aa} have relevans for studerende og forskere, der interesserer sig for og arbejder med trafikforskning.",
keywords = "Trafik, Trafikkultur, Trafikmoral, Danmark",
author = "J{\o}rgensen, {Anette Jerup}",
year = "2007",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7307-779-5",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
edition = "1",

}

Jørgensen, AJ 2007, Trafikkultur. 1 udg, Aalborg Universitetsforlag, Aalborg.

Trafikkultur. / Jørgensen, Anette Jerup.

1 udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2007. 142 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

TY - BOOK

T1 - Trafikkultur

AU - Jørgensen, Anette Jerup

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Trafikkultur er et begreb vi for alvor har set komme frem i medierne i begyndelsen af 2002. Det har længe været kendt, at danskernes civile ulydighed er større end hos vore naboer. Særligt i sammenligning med Tyskerne og Svenskerne er vi ikke gode til at efterleve færdselsloven. Sammenlignet med Briterne er vi langt mindre hensynsfulde. Til gengæld er vi rasende mere utålmodige.Den sociologiske undersøgelse af den danske trafikkultur, som præsenteres i denne bog, søger svar på hvilken rolle, moralen spiller for regulering af bilisters adfærd i forhold til andre måder at regulere på. Dette undersøges ved at se på forholdet mellem loven, moralen og bilisternes faktiske adfærd. Omdrejningspunktet er bilisternes oplevelser, opfattelser af og meninger om, hvordan man bør opføre sig i trafikken og deres egne fortællinger af, hvordan de i praksis vælger eller fravælger at overholde gældende normer.Bogen bidrager med en central baggrundsviden om bilisternes moral, motiver og præferencer. En viden der kan anvendes til at målrette og nuancere fremtidige adfærdsregulerende kampagner, og dermed bidrage til at højne effektiviteten af kommende kampagner. Ved at få en forståelse af kulturelle normer og handlemåder kan den nødvendige baggrundsviden om, hvordan man kan påvirke bilisternes tanke- og handlemønstre, opnås.Trafikkultur henvender sig således primært til personaler, som arbejder med regulering af bilisters adfærd. Det drejer sig både om kørelærere, der er ansvarlige for socialisering af nye bilister og personaler, der tilrettelægger kampagner på lokalt og nationalt plan. Bogen kan dog også have relevans for studerende og forskere, der interesserer sig for og arbejder med trafikforskning.

AB - Trafikkultur er et begreb vi for alvor har set komme frem i medierne i begyndelsen af 2002. Det har længe været kendt, at danskernes civile ulydighed er større end hos vore naboer. Særligt i sammenligning med Tyskerne og Svenskerne er vi ikke gode til at efterleve færdselsloven. Sammenlignet med Briterne er vi langt mindre hensynsfulde. Til gengæld er vi rasende mere utålmodige.Den sociologiske undersøgelse af den danske trafikkultur, som præsenteres i denne bog, søger svar på hvilken rolle, moralen spiller for regulering af bilisters adfærd i forhold til andre måder at regulere på. Dette undersøges ved at se på forholdet mellem loven, moralen og bilisternes faktiske adfærd. Omdrejningspunktet er bilisternes oplevelser, opfattelser af og meninger om, hvordan man bør opføre sig i trafikken og deres egne fortællinger af, hvordan de i praksis vælger eller fravælger at overholde gældende normer.Bogen bidrager med en central baggrundsviden om bilisternes moral, motiver og præferencer. En viden der kan anvendes til at målrette og nuancere fremtidige adfærdsregulerende kampagner, og dermed bidrage til at højne effektiviteten af kommende kampagner. Ved at få en forståelse af kulturelle normer og handlemåder kan den nødvendige baggrundsviden om, hvordan man kan påvirke bilisternes tanke- og handlemønstre, opnås.Trafikkultur henvender sig således primært til personaler, som arbejder med regulering af bilisters adfærd. Det drejer sig både om kørelærere, der er ansvarlige for socialisering af nye bilister og personaler, der tilrettelægger kampagner på lokalt og nationalt plan. Bogen kan dog også have relevans for studerende og forskere, der interesserer sig for og arbejder med trafikforskning.

KW - Trafik

KW - Trafikkultur

KW - Trafikmoral

KW - Danmark

UR - http://aauforlag.dk/Shop/sociologi/trafikkultur.aspx

M3 - Bog

SN - 978-87-7307-779-5

BT - Trafikkultur

PB - Aalborg Universitetsforlag

CY - Aalborg

ER -

Jørgensen AJ. Trafikkultur. 1 udg. Aalborg: Aalborg Universitetsforlag, 2007. 142 s.