Tryk ok for interaktivitet: følgeforskning af TV2/Nord-Digital: Et mediesociologisk brugerspektiv på digitalt interaktivt tv

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Udgivelses stedAalborg
ForlagInDiMedia, Department of Communication, Aalborg University
StatusUdgivet - 2007

• Interaktivt tv
  • TV2/Nord-Digital
  • DTT
  • gruppesening

@phdthesis{fccabf10684511dcb118000ea68e967b,
title = "Tryk ok for interaktivitet: f{\o}lgeforskning af TV2/Nord-Digital: Et mediesociologisk brugerspektiv p{\aa} digitalt interaktivt tv",
abstract = "Afhandlingen giver nogle indsigter i brugernes mediebrug i forhold til implementering af digitalt terrestrisk TV (DTT), og ser p{\aa} hvilke fordele og ulemper brugerne mener og oplever de interaktive tjenester har via tv-mediet. Hvem skal f.eks. bestemme i forhold til hvad der skal ses af interaktivt indhold?, og vil digitaliseringen dermed fremme den stigende tendens til at vi ser mere tv hver for sig? Og {\o}nsker seerne overhovedet at v{\ae}re interaktive med deres fjernsyn - og i givet fald om hvad og hvorfor? Baggrunden for afhandlingen er fors{\o}gskanalen TV2/Nord-Digital, der sendte i perioden fra november 2002 til oktober 2004, og var f{\o}rste kanal som udsendte digitalt terrestrisk tv i Danmark. TV-mediet skulle med TV2/Nord-Digital fors{\o}get blive radikalt forandret, n{\aa}r alle eksisterende og nye medier smeltede sammen til et nyt supermedie, en konvergeret medieboks best{\aa}ende af halvt PC og halvt TV, en forening af tekst, billeder, lyd, film og video, i en slags digital schweitzerkniv. S{\aa}dan gik det imidlertid ikke. Udover mere regionalt fjernsyn og bedre billede/ lyd kvalitet var det dels p{\aa} grund af teknologiske vanskeligheder og dels manglende analyser af brugernes medieadf{\ae}rd, prim{\ae}rt en slags udvidet tekst-tv der kom til at fungere i TV2/Nord-Digital fors{\o}get. Afhandlingen giver derfor ogs{\aa} et svar p{\aa} hvorfor det er komplekst at indf{\o}re ny teknologi i hjemmet, og hvorfor medieforbruget ikke bare lade sig forandre fra den ene dag til den anden.",
keywords = "Interaktivt tv, TV2/Nord-Digital, DTT, gruppesening, Interactive Television",
author = "Thomas Bj{\o}rner",
year = "2007",
publisher = "InDiMedia, Department of Communication, Aalborg University",

Tryk ok for interaktivitet : følgeforskning af TV2/Nord-Digital: Et mediesociologisk brugerspektiv på digitalt interaktivt tv. / Bjørner, Thomas.

Aalborg : InDiMedia, Department of Communication, Aalborg University, 2007. 342 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

TY - BOOK

T1 - Tryk ok for interaktivitet

T2 - følgeforskning af TV2/Nord-Digital: Et mediesociologisk brugerspektiv på digitalt interaktivt tv

AU - Bjørner, Thomas

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Afhandlingen giver nogle indsigter i brugernes mediebrug i forhold til implementering af digitalt terrestrisk TV (DTT), og ser på hvilke fordele og ulemper brugerne mener og oplever de interaktive tjenester har via tv-mediet. Hvem skal f.eks. bestemme i forhold til hvad der skal ses af interaktivt indhold?, og vil digitaliseringen dermed fremme den stigende tendens til at vi ser mere tv hver for sig? Og ønsker seerne overhovedet at være interaktive med deres fjernsyn - og i givet fald om hvad og hvorfor? Baggrunden for afhandlingen er forsøgskanalen TV2/Nord-Digital, der sendte i perioden fra november 2002 til oktober 2004, og var første kanal som udsendte digitalt terrestrisk tv i Danmark. TV-mediet skulle med TV2/Nord-Digital forsøget blive radikalt forandret, når alle eksisterende og nye medier smeltede sammen til et nyt supermedie, en konvergeret medieboks bestående af halvt PC og halvt TV, en forening af tekst, billeder, lyd, film og video, i en slags digital schweitzerkniv. Sådan gik det imidlertid ikke. Udover mere regionalt fjernsyn og bedre billede/ lyd kvalitet var det dels på grund af teknologiske vanskeligheder og dels manglende analyser af brugernes medieadfærd, primært en slags udvidet tekst-tv der kom til at fungere i TV2/Nord-Digital forsøget. Afhandlingen giver derfor også et svar på hvorfor det er komplekst at indføre ny teknologi i hjemmet, og hvorfor medieforbruget ikke bare lade sig forandre fra den ene dag til den anden.

AB - Afhandlingen giver nogle indsigter i brugernes mediebrug i forhold til implementering af digitalt terrestrisk TV (DTT), og ser på hvilke fordele og ulemper brugerne mener og oplever de interaktive tjenester har via tv-mediet. Hvem skal f.eks. bestemme i forhold til hvad der skal ses af interaktivt indhold?, og vil digitaliseringen dermed fremme den stigende tendens til at vi ser mere tv hver for sig? Og ønsker seerne overhovedet at være interaktive med deres fjernsyn - og i givet fald om hvad og hvorfor? Baggrunden for afhandlingen er forsøgskanalen TV2/Nord-Digital, der sendte i perioden fra november 2002 til oktober 2004, og var første kanal som udsendte digitalt terrestrisk tv i Danmark. TV-mediet skulle med TV2/Nord-Digital forsøget blive radikalt forandret, når alle eksisterende og nye medier smeltede sammen til et nyt supermedie, en konvergeret medieboks bestående af halvt PC og halvt TV, en forening af tekst, billeder, lyd, film og video, i en slags digital schweitzerkniv. Sådan gik det imidlertid ikke. Udover mere regionalt fjernsyn og bedre billede/ lyd kvalitet var det dels på grund af teknologiske vanskeligheder og dels manglende analyser af brugernes medieadfærd, primært en slags udvidet tekst-tv der kom til at fungere i TV2/Nord-Digital forsøget. Afhandlingen giver derfor også et svar på hvorfor det er komplekst at indføre ny teknologi i hjemmet, og hvorfor medieforbruget ikke bare lade sig forandre fra den ene dag til den anden.

KW - Interaktivt tv

KW - TV2/Nord-Digital