Twilight og det gode monster

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Resumé

Vampyren er et tvetydigt væsen. Det signalerer de første tre fortællinger i Stephanie Meyers populære romanserie såvel som de første tre filmatiseringer af romanerne allerede i titlerne. Det engelske ord ’twilight’, som også er titlen på første film i serien fra 2008, betyder ’tusmørke’, og er en mellemting mellem lys og mørke. Det er i tusmørketimerne ikke blevet helt mørkt endnu, men lyset er ved at forsvinde. Anden film fra 2009 hedder New Moon, hvilket for det første peger på, at lyset fra månen er på sit svageste, men lyset – på vej mod fuldmåne – er tiltagende. Med andre ord er det den omvendte bevægelse af tusmørket, men samtidig ved vi også, at fuldmånen er forbundet med lunefuld opførsel. Ordet ’lune’ kommer også af det latinske ord ’luna’ for måne. Tredje film fra 2010 hedder Eclipse, hvilket betyder ’formørkelse’, hvilket i ny og næ sker for både måne og sol. Med andre ord signalerer de første tre fortællinger i The Twilight Saga dette ambivalente møde mellem lys og mørke, det gode og det onde, samt det tiltrækkende og det frastødende. Ligesom vampyren.
OriginalsprogDansk
TidsskriftKulturkapellet : tidsskrift for kunst- og kulturformidling
ISSN1902-8768
StatusUdgivet - 7 nov. 2011

Emneord

  • Vampyrer
  • Twilight
  • Monster

Citer dette

@article{0e99f75137c645dba2016ce614601ec5,
title = "Twilight og det gode monster",
abstract = "Vampyren er et tvetydigt v{\ae}sen. Det signalerer de f{\o}rste tre fort{\ae}llinger i Stephanie Meyers popul{\ae}re romanserie s{\aa}vel som de f{\o}rste tre filmatiseringer af romanerne allerede i titlerne. Det engelske ord ’twilight’, som ogs{\aa} er titlen p{\aa} f{\o}rste film i serien fra 2008, betyder ’tusm{\o}rke’, og er en mellemting mellem lys og m{\o}rke. Det er i tusm{\o}rketimerne ikke blevet helt m{\o}rkt endnu, men lyset er ved at forsvinde. Anden film fra 2009 hedder New Moon, hvilket for det f{\o}rste peger p{\aa}, at lyset fra m{\aa}nen er p{\aa} sit svageste, men lyset – p{\aa} vej mod fuldm{\aa}ne – er tiltagende. Med andre ord er det den omvendte bev{\ae}gelse af tusm{\o}rket, men samtidig ved vi ogs{\aa}, at fuldm{\aa}nen er forbundet med lunefuld opf{\o}rsel. Ordet ’lune’ kommer ogs{\aa} af det latinske ord ’luna’ for m{\aa}ne. Tredje film fra 2010 hedder Eclipse, hvilket betyder ’form{\o}rkelse’, hvilket i ny og n{\ae} sker for b{\aa}de m{\aa}ne og sol. Med andre ord signalerer de f{\o}rste tre fort{\ae}llinger i The Twilight Saga dette ambivalente m{\o}de mellem lys og m{\o}rke, det gode og det onde, samt det tiltr{\ae}kkende og det frast{\o}dende. Ligesom vampyren.",
keywords = "Vampyrer, Twilight, Monster",
author = "Hansen, {Kim Toft}",
year = "2011",
month = "11",
day = "7",
language = "Dansk",
journal = "Kulturkapellet : tidsskrift for kunst- og kulturformidling",
issn = "1902-8768",

}

Twilight og det gode monster. / Hansen, Kim Toft.

I: Kulturkapellet : tidsskrift for kunst- og kulturformidling, 07.11.2011.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

TY - JOUR

T1 - Twilight og det gode monster

AU - Hansen, Kim Toft

PY - 2011/11/7

Y1 - 2011/11/7

N2 - Vampyren er et tvetydigt væsen. Det signalerer de første tre fortællinger i Stephanie Meyers populære romanserie såvel som de første tre filmatiseringer af romanerne allerede i titlerne. Det engelske ord ’twilight’, som også er titlen på første film i serien fra 2008, betyder ’tusmørke’, og er en mellemting mellem lys og mørke. Det er i tusmørketimerne ikke blevet helt mørkt endnu, men lyset er ved at forsvinde. Anden film fra 2009 hedder New Moon, hvilket for det første peger på, at lyset fra månen er på sit svageste, men lyset – på vej mod fuldmåne – er tiltagende. Med andre ord er det den omvendte bevægelse af tusmørket, men samtidig ved vi også, at fuldmånen er forbundet med lunefuld opførsel. Ordet ’lune’ kommer også af det latinske ord ’luna’ for måne. Tredje film fra 2010 hedder Eclipse, hvilket betyder ’formørkelse’, hvilket i ny og næ sker for både måne og sol. Med andre ord signalerer de første tre fortællinger i The Twilight Saga dette ambivalente møde mellem lys og mørke, det gode og det onde, samt det tiltrækkende og det frastødende. Ligesom vampyren.

AB - Vampyren er et tvetydigt væsen. Det signalerer de første tre fortællinger i Stephanie Meyers populære romanserie såvel som de første tre filmatiseringer af romanerne allerede i titlerne. Det engelske ord ’twilight’, som også er titlen på første film i serien fra 2008, betyder ’tusmørke’, og er en mellemting mellem lys og mørke. Det er i tusmørketimerne ikke blevet helt mørkt endnu, men lyset er ved at forsvinde. Anden film fra 2009 hedder New Moon, hvilket for det første peger på, at lyset fra månen er på sit svageste, men lyset – på vej mod fuldmåne – er tiltagende. Med andre ord er det den omvendte bevægelse af tusmørket, men samtidig ved vi også, at fuldmånen er forbundet med lunefuld opførsel. Ordet ’lune’ kommer også af det latinske ord ’luna’ for måne. Tredje film fra 2010 hedder Eclipse, hvilket betyder ’formørkelse’, hvilket i ny og næ sker for både måne og sol. Med andre ord signalerer de første tre fortællinger i The Twilight Saga dette ambivalente møde mellem lys og mørke, det gode og det onde, samt det tiltrækkende og det frastødende. Ligesom vampyren.

KW - Vampyrer

KW - Twilight

KW - Monster

M3 - Tidsskriftartikel

JO - Kulturkapellet : tidsskrift for kunst- og kulturformidling

JF - Kulturkapellet : tidsskrift for kunst- og kulturformidling

SN - 1902-8768

ER -