Uddannelse der motiverer: Forsøg på forandring på ungdomsuddannelserne

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapport

4500 Downloads (Pure)

Abstrakt

Uddannelse der motiverer - Forsøg på forandring på ungdomsuddannelserne udgør den afsluttende rapport fra et forskningsprojekt om køn og uddannelsesmotivation blandt elever på ungdomsuddannelserne.
Over et år arbejdede ledere, undervisere, vejledere og elever fra 10 meget forskellige ungdomsuddannelser, med at udvikle og afprøve deres egne praksisnære udviklingstiltag. Formålet var at skabe nye undervisningssituationer, fællesskaber og organisationsmønstre på ungdomsuddannelserne, der fremmer unges uddannelsesmotivation. Med udgangspunkt i interviews med elever, vejledere og undervisere beskriver og analyserer rapporten denne udviklingsproces. Der deltog både gymnasiale og erhvervsrettede uddannelser.
En vigtig del af forskningsprocessen var desuden at følge de forskellige udviklingstiltag med en analytisk optik. Her var fokus at undersøge hvordan (kønnede) forestillinger og kulturer blandt elever og lærere indvirkede på udviklingstiltagene. I den forbindelse anvender forfatterne begrebet ’motivationspositionering’. Med begrebet sættes der fokus på de komplekse, situerede og flertydige måder, som eleverne på ungdomsuddannelserne positionerer sig som ‘motiverede’ eller ‘ikke-motiverede’ elever. Samt de måder som underviserne positionerer eleverne på.
Rapporten insisterer på at betragte feltet som et samlet ungdomsuddannelsesfelt. Det betyder, at forsøgene er kommet til at afspejle den forskellighed, som præger de to uddannelsesspor. Det være sig de store samfundsmæssige og politiske forandringer der påvirker dette uddannelsesfelt, men også de store historiske og kulturelle forskelle, spillede en rolle for, hvordan forsøgene foregik, og for hvordan fokusset på motivation udspillede sig.
Rapporten giver eksempler på, at der ofte er meget stor forskel på de betydninger som elever og undervisere tillægger elevernes uddannelsesmotivation. Rapporten viser desuden, hvordan køn er en kategori, der anvendes til at skabe orden, mening og hierarkisering mellem elevernes præstationer og uddannelsesmotivation. Rapporten afsluttes med en række konklusioner og anbefalinger til undervisere og ledere på ungdomsuddannelserne. Projektet er finansieret af Egmontfonden.
UdgivelsesstedAalborg
ForlagAalborg Universitetsforlag
Vol/bind1
Udgave1
ISBN (Elektronisk)978-87-7112-612-9
StatusUdgivet - 2017
NavnUngdomsforskning
ISSN1602-0324

• Ungdomsuddannelse
  • uddannelsesmotivation
  • køn
  • forandringsproces
  • Skeggs
  • Erhvervsuddannelse

Projekter

Unges lyst til læring

Katznelson, N., Hutters, C., Pless, M., Nielsen, M. L., Hjort-Madsen, P. & Murning, S.

01/05/201230/09/2015

Projekter: ProjektForskning

Unges lyst til læring i udskolingen

Pless, M., Katznelson, N. & Hjort-Madsen, P.

01/05/201201/02/2015

Projekter: ProjektForskning

Presse/Medier

Motiverende læringsmiljøer i praksis

Mette Pless

01/01/2016

1 Mediebidrag

Presse/medie

De topmotiverede unge

Katznelson, N., Sørensen, N. U., Nielsen, M. L. & Pless, M., 22 maj 2018, 1 udg. Hans Reitzels Forlag. 276 s.

Understanding Learning and Motivation in Youth: Challenging Policy and Practice

Katznelson, N., Sørensen, N. U. & Illeris, K., 1 dec. 2017, 1 udg. Oxford and New York: Routledge. 136 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBog

Unges motivation i udskolingen: Et bidrag til teori og praksis om unges lyst til læring i og udenfor skolen

Pless, M., Katznelson, N., Hjort-Madsen, P. & Nielsen, A. M. W., jun. 2015, 1 udg. Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. 198 s. (Ungdomsliv; Nr. 2).

Citationsformater

Nielsen, M. L., Murning, S., & Katznelson, N. (2017). Uddannelse der motiverer: Forsøg på forandring på ungdomsuddannelserne. (1 udg.) Aalborg Universitetsforlag. Ungdomsforskning