VARMT ELLER KOLDT? Lysets indflydelse på termisk komfort, PSO 348-030

Ásta Logadóttir, Anders Thorseth, Jørn Toftum, Sophie Stoffer, Jakob Markvart

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

Abstract

En effekt af lysets farve på den oplevede temperatur ser ud til at eksistere [2], [3]. I dette projekt undersøgtes om en lignende effekt også findes ved brug af regulerbart koldt og varmt elektrisk hvidt lys, som allerede er installeret i flere kontorer og dele af sundhedssektoren i Danmark.
Projektets formål var at undersøge potentialet for at reducere energiforbruget til opvarmning og køling i bygninger ved at udnytte en evt. sammenhæng mellem den oplevede temperatur og farvetemperaturen af den elektriske belysning i et rum.
Først blev sammenhængen mellem oplevet temperatur og lysets farveegen-skaber testet uden dagslys i laboratorieomgivelser på DTU – Byg.
Forsøgets hypotese var, at der ved særligt kølige eller varme temperaturer var potentiale for, at lysets farveegenskaber influerede temperaturoplevelsen. Denne hypotese blev afvist, men til gengæld viste resultater tæt på komforttemperaturen 22°C en tendens til at omgivelsestemperaturen opleves køligere ved højere farvetemperatur end ved lavere farvetemperatur. Forsøget foregik ved et højt lysniveau, 1000 lx på arbejdsborde.
Næste skridt var et parallelt forløb med laboratorieforsøg og feltforsøg. Laboratorieforsøgene fokuserede på yderligere at undersøge effekten fundet ved de 22°C og feltforsøgene havde som formål at undersøge sammenhæng mellem oplevet temperatur og lysets farvetemperatur i et almindeligt anvendt kontormiljø på DTU – Fotonik, Risø campus.
De nye laboratorieforsøg fokuserede på udelukkende at udforske effekten af farvetemperatur på oplevet temperatur ved 22°C og 24,5°C. Forsøgene blev afviklet med 500 lx på arbejdsborde. Her viste det sig, at der efter skift af lysets farvetemperatur er tegn på, at denne har indflydelse på den oplevede temperatur, men efter en halv time i lokalet var der ingen effekt af farvetemperaturen på oplevet temperatur. Effekten kunne heller ikke registreres, når forsøgspersoner brugte computerskærm eller hos forsøgspersoner over 30 år.
Feltundersøgelserne havde til formål at teste, hvorvidt effekten fundet i de første laboratorieforsøg også eksisterede i et almindeligt kontormiljø og med omskiftelige omgivelser. Feltundersøgelserne foregik på Risø DTU Fotonik i kontorer med dagslys. Lysarmaturerne i kontorerne var med programmerbar farvetemperaturer og blev indstillet til 3 niveauer på hhv. 3200 K, 3600K og 4600K, dækkende deres maksimum spænd. Belysningsstyrken på arbejdsområdet fra den elektriske belysning blev programmeret til at være éns for de 3 farvetemperaturer. Målte belysningsstyrker varierede mellem 373 – 573 lx under forsøget. Feltundersøgelserne viste ikke en sammenhæng mellem lysets farvetemperatur og oplevet temperatur.
Baseret på vores undersøgelser ser der således ud til at være en effekt af lysets farvetemperatur på den oplevede temperatur i lokaler uden dagslys og ved 22°C. Effekten ser ud til at forsvinde efter 30 minutters tilvænning til omgivelserne.

Resultaterne peger på, at hvidt lys under almindelige forhold ikke er nok til at påvirke oplevet temperatur væsentligt og at der derfor kræves lys, der er mere farvemættet eller som ikke er påvirket af dagslyset. Effekten af farvetemperatur lader til at være negligerbar efter en halv times tilvænning.
OriginalsprogDansk
ForlagStatens Byggeforskningsintitut, Aalborg Universitet
Antal sider34
StatusUdgivet - 2018

Citationsformater