Vedvarende, billig og tilgængelig energi til alle

Anders Eldrup, Brian Vad Mathiesen

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstrakt

FN’s syvende verdensmål repræsenterer en udfordring, hvis løsninger har en afgørende betydning for klodens fremtid og fremtidige generationers levevilkår miljømæssigt og økonomisk. Den industrielle revolution og industrialiseringen af først den vestlige verden og siden af hele kloden er baseret på let tilgængelig, billig og pålidelig energi fra fossile brændsler som kul, olie og gas. En opfyldelse af det syvende mål er derfor en udfordring, der vil kræve dybtgående ændringer i infrastrukturer, teknologier og vaner, og dermed i hele vores økonomiske fundament.

Ifølge det syvende verdensmål skal energiforsyningen i 2030 være kendetegnet ved følgende forhold:

• Pålidelighed, dvs. energien skal være tilgængelig og stabil, når der er behov for den,
• En overkommelig pris, så befolkningerne har råd til energien,
• Mængden af vedvarende energi skal øges substantielt i det globale energimiks, så energiproduktion ikke forurener og udnytter klodens ressourcer bæredygtigt,
• Der skal ske en fordobling af raten for forbedringerne i energieffektivitet,
• Det internationale samarbejde for at sikre adgang til viden, forskning og teknologi skal forøges,
• Infrastruktur og teknologi i udviklingslande, særligt de mindst udviklede lande og østater skal forbedres.

Det er således et meget krævende mål, FN har formuleret. Der er mange grunde til, at et sådant mål om energiadgang er helt centralt. Energi er nemlig en afgørende forudsætning for, at moderne samfund kan fungere. Og derfor er dette mål også forudsætningen for, at en række af de andre mål kan realiseres, eksempelvis afskaffelse af fattigdom, mindre emissioner og lavere sundhedsomkostninger, stærkere lokal økonomi, færre udledninger af drivhusgasser.

Håndterer vi energispørgsmålet forkert i de kommende år, vil der være mange af disse vigtige mål, vi ikke kan opfylde. Men ikke nok med det. Finder vi ikke de langsigtede løsninger på adgangen til bæredygtig energi, lægger vi kimen til nye konflikter. De fossile brændsler findes nemlig kun i begrænsede mængder. I takt med at disse ressourcer bliver mere knappe – hvis vi fortsætter med at bruge dem som nu – er det uomgængeligt, at det vil give anledning til stridigheder og konflikter. Hertil kommer en lang række andre alvorlige problemer, som uvægerligt vil vise sig, hvis energiproduktionen fortsætter som ”business as usual”. Det drejer sig fx om en stærkt stigende luftforurening, som vil reducere mange menneskers livskvalitet og direkte forkorte deres liv med adskillige år, som vi allerede ser det i fx Kina. Uden en ændret energiforsyning vil det heller ikke være muligt at løse klimaproblemet med de omfattende og ødelæggende skadevirkninger, det vil få og i nogen grad allerede har for mange mennesker. Den globale økonomiske udvikling er kraftigt forbundet med, hvordan verdens energiforsyning er indrettet. Historisk har gigantiske summer skiftet hænder for at få adgang til den eftertragtede olie, og det har jævnligt givet anledning til geopolitiske spændinder og krige.

OriginalsprogDansk
TitelBæredygtig Global Udvikling : FN’s 17 verdensmål I et dansk perspektiv
RedaktørerSteen Hildebrandt
Antal sider27
ForlagDjøf Forlag
Publikationsdato2016
Udgave1
Sider185-212
ISBN (Trykt)9788757436440
StatusUdgivet - 2016

Citationsformater