Videoanalyse af konflikter i Jammerbugt: hvad får vi ekstra i forhold til en traditionel uheldsanalyse?

Publikation: Bidrag til tidsskriftKonferenceartikel i tidsskriftForskning

TidsskriftArtikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet
Udgave nummer2017
ISSN1603-9696
StatusUdgivet - aug. 2017
BegivenhedTrafikdage - Aalborg, Danmark
Varighed: 28 aug. 201729 aug. 2017

Konference

KonferenceTrafikdage
LandDanmark
ByAalborg
Periode28/08/201729/08/2017

@inproceedings{0da2bea436e7413797c57551d9f0008f,
title = "Videoanalyse af konflikter i Jammerbugt: hvad f{\aa}r vi ekstra i forhold til en traditionel uheldsanalyse?",
abstract = "En uheldsanalyse af et kryds bygger ofte p{\aa} et lille antal politiregistrerede uheld. Medmindre uheldene peger i {\'e}n bestemt retning, er det derfor vanskeligt at give konkrete l{\o}sningsforslag til, hvordan sikkerheden kan forbedres. For at {\o}ge datagrundlaget kan konfliktstudier benyttes som et supplement til uheldsanalyserne. Med henblik p{\aa} at unders{\o}ge hvilke informationer et konfliktstudie kan bidrage med i en trafiksikkerhedsanalyse, er to kryds i Jammerbugt Kommune blevet analyseret p{\aa} baggrund af en m{\aa}neds videooptagelser fra hvert kryds. Videoanalyseprogrammet RUBA (Road User Behaviour Analysis) blev anvendt til at udpege potentielle trafikkonflikter, foretage hastighedsm{\aa}linger og registrere k{\o}ret{\o}jer, som k{\o}rer i den forkerte side af vejen gennem krydset, f.eks. i forbindelse med overhaling. Resultaterne viser, at datagrundlaget {\o}ges betydeligt, n{\aa}r der foretages et konfliktstudie. I de p{\aa}g{\ae}ldende kryds er der registreret hhv. {\'e}t og fem politiregistrerede uheld over en fem{\aa}rig periode (2012-2016), mens der blev fundet hhv. 23 og 35 interessante h{\ae}ndelser ud fra en m{\aa}neds optagelser. Analyserne viser desuden, at konfliktstudier kan afsl{\o}re sikkerhedsm{\ae}ssige problemer, f{\o}r de resulterer i uheld.",
author = "Madsen, {Tanja Kidholm Osmann} and Charlotte T{\o}nning and Lise Holt and Lahrmann, {Harry Spaab{\ae}k}",
year = "2017",
month = "8",
journal = "Artikler fra Trafikdage p{\aa} Aalborg Universitet",
issn = "1603-9696",
publisher = "Aalborg Universitet. Trafikforskningsgruppen",
number = "2017",

TY - GEN

T1 - Videoanalyse af konflikter i Jammerbugt

T2 - hvad får vi ekstra i forhold til en traditionel uheldsanalyse?

AU - Madsen, Tanja Kidholm Osmann

AU - Tønning, Charlotte

AU - Holt, Lise

AU - Lahrmann, Harry Spaabæk

PY - 2017/8

Y1 - 2017/8

N2 - En uheldsanalyse af et kryds bygger ofte på et lille antal politiregistrerede uheld. Medmindre uheldene peger i én bestemt retning, er det derfor vanskeligt at give konkrete løsningsforslag til, hvordan sikkerheden kan forbedres. For at øge datagrundlaget kan konfliktstudier benyttes som et supplement til uheldsanalyserne. Med henblik på at undersøge hvilke informationer et konfliktstudie kan bidrage med i en trafiksikkerhedsanalyse, er to kryds i Jammerbugt Kommune blevet analyseret på baggrund af en måneds videooptagelser fra hvert kryds. Videoanalyseprogrammet RUBA (Road User Behaviour Analysis) blev anvendt til at udpege potentielle trafikkonflikter, foretage hastighedsmålinger og registrere køretøjer, som kører i den forkerte side af vejen gennem krydset, f.eks. i forbindelse med overhaling. Resultaterne viser, at datagrundlaget øges betydeligt, når der foretages et konfliktstudie. I de pågældende kryds er der registreret hhv. ét og fem politiregistrerede uheld over en femårig periode (2012-2016), mens der blev fundet hhv. 23 og 35 interessante hændelser ud fra en måneds optagelser. Analyserne viser desuden, at konfliktstudier kan afsløre sikkerhedsmæssige problemer, før de resulterer i uheld.

AB - En uheldsanalyse af et kryds bygger ofte på et lille antal politiregistrerede uheld. Medmindre uheldene peger i én bestemt retning, er det derfor vanskeligt at give konkrete løsningsforslag til, hvordan sikkerheden kan forbedres. For at øge datagrundlaget kan konfliktstudier benyttes som et supplement til uheldsanalyserne. Med henblik på at undersøge hvilke informationer et konfliktstudie kan bidrage med i en trafiksikkerhedsanalyse, er to kryds i Jammerbugt Kommune blevet analyseret på baggrund af en måneds videooptagelser fra hvert kryds. Videoanalyseprogrammet RUBA (Road User Behaviour Analysis) blev anvendt til at udpege potentielle trafikkonflikter, foretage hastighedsmålinger og registrere køretøjer, som kører i den forkerte side af vejen gennem krydset, f.eks. i forbindelse med overhaling. Resultaterne viser, at datagrundlaget øges betydeligt, når der foretages et konfliktstudie. I de pågældende kryds er der registreret hhv. ét og fem politiregistrerede uheld over en femårig periode (2012-2016), mens der blev fundet hhv. 23 og 35 interessante hændelser ud fra en måneds optagelser. Analyserne viser desuden, at konfliktstudier kan afsløre sikkerhedsmæssige problemer, før de resulterer i uheld.

M3 - Konferenceartikel i tidsskrift

JO - Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet