Vinduet - et Poetisk Virkemiddel og Teknisk Redskeb til at Forbedre Livet i Energipositive Hjem: et Case Studium af et Active House

Ellen Kathrine Hansen, Gitte Gylling Hammershøj Olesen

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper uden forlag/tidsskriftForskningpeer review

241 Downloads (Pure)

Resumé

Formålet med dette paper er at illustrere, hvordan en holistisk tilgang til vinduet som designelement kan bruges som et poetisk virkemiddel og teknisk værktøj til at forbedre livskvaliteten i energipositive hjem. Gennem et casestudie af enfamilieboligen Bolig for Livet, der er bygget i overensstemmelse med Active House vision, med 'fiktive bruger udsagn' fra projekteringsfasen og slutbrugernes oplevelse af at bo i huset udgør den primære kilde til at definere og evaluere potentialerne i vinduet. Vi udforsker samspillet mellem vinduet som et teknisk redskab til at optimere indeklimaet ved hjælp af frisk luft, behagelige temperaturer og funktionelt dagslys der tilfører huset solvarme og vinduet bruges som en poetisk enhed til at skabe levende miljøer, hvor rummenes udtryk og materialer fremhæves gennem brug af dagslys og hvor indendørs og udendørs forhold er væsentlige elementer for kvaliteten af livet i bygningen.
Analyserne er baseret på definitionen af fire vindue design elementer, der bruges i huset: den sydvendte aktive vinduesfacade, øst- og vestvendte firkantede vinduer, nordvendte ovenlysvinduer og lyset korset. Vinduets designelementer analyseres og deres potentialer som poetisk virkemiddel og teknisk værktøj til at forbedre livet fremhæves.
Bidragets oversatte titelVinduet - et Poetisk Virkemiddel og Teknisk Redskeb til at Forbedre Livet i Energipositive Hjem: et Case Studium af et Active House
OriginalsprogEngelsk
Publikationsdato18 okt. 2011
Antal sider14
StatusUdgivet - 18 okt. 2011
BegivenhedWorld Sustainable Building Conference - SB11 Helsinki - Helsinki, Finland
Varighed: 18 okt. 201121 okt. 2011

Konference

KonferenceWorld Sustainable Building Conference - SB11 Helsinki
LandFinland
ByHelsinki
Periode18/10/201121/10/2011

Emneord

  • Vinduer
  • Livskvalitet
  • Poetiske virkemidler
  • Tekniske redskeber
  • Bolig for Livet

Citer dette

Hansen, E. K., & Olesen, G. G. H. (2011). The Window - a Poetic Device and Technical Tool to Improve Life in Energy Positive Homes: a Case Study of an Active House. Afhandling præsenteret på World Sustainable Building Conference - SB11 Helsinki, Helsinki, Finland.
Hansen, Ellen Kathrine ; Olesen, Gitte Gylling Hammershøj. / The Window - a Poetic Device and Technical Tool to Improve Life in Energy Positive Homes : a Case Study of an Active House. Afhandling præsenteret på World Sustainable Building Conference - SB11 Helsinki, Helsinki, Finland.14 s.
@conference{7082c1a28b6f41008b3e58f577d3cb6d,
title = "The Window - a Poetic Device and Technical Tool to Improve Life in Energy Positive Homes: a Case Study of an Active House",
abstract = "Form{\aa}let med dette paper er at illustrere, hvordan en holistisk tilgang til vinduet som designelement kan bruges som et poetisk virkemiddel og teknisk v{\ae}rkt{\o}j til at forbedre livskvaliteten i energipositive hjem. Gennem et casestudie af enfamilieboligen Bolig for Livet, der er bygget i overensstemmelse med Active House vision, med 'fiktive bruger udsagn' fra projekteringsfasen og slutbrugernes oplevelse af at bo i huset udg{\o}r den prim{\ae}re kilde til at definere og evaluere potentialerne i vinduet. Vi udforsker samspillet mellem vinduet som et teknisk redskab til at optimere indeklimaet ved hj{\ae}lp af frisk luft, behagelige temperaturer og funktionelt dagslys der tilf{\o}rer huset solvarme og vinduet bruges som en poetisk enhed til at skabe levende milj{\o}er, hvor rummenes udtryk og materialer fremh{\ae}ves gennem brug af dagslys og hvor indend{\o}rs og udend{\o}rs forhold er v{\ae}sentlige elementer for kvaliteten af livet i bygningen. Analyserne er baseret p{\aa} definitionen af fire vindue design elementer, der bruges i huset: den sydvendte aktive vinduesfacade, {\o}st- og vestvendte firkantede vinduer, nordvendte ovenlysvinduer og lyset korset. Vinduets designelementer analyseres og deres potentialer som poetisk virkemiddel og teknisk v{\ae}rkt{\o}j til at forbedre livet fremh{\ae}ves.",
keywords = "Vinduer, Livskvalitet, Poetiske virkemidler, Tekniske redskeber, Bolig for Livet",
author = "Hansen, {Ellen Kathrine} and Olesen, {Gitte Gylling Hammersh{\o}j}",
year = "2011",
month = "10",
day = "18",
language = "English",
note = "null ; Conference date: 18-10-2011 Through 21-10-2011",

}

Hansen, EK & Olesen, GGH 2011, 'The Window - a Poetic Device and Technical Tool to Improve Life in Energy Positive Homes: a Case Study of an Active House' Paper fremlagt ved World Sustainable Building Conference - SB11 Helsinki, Helsinki, Finland, 18/10/2011 - 21/10/2011, .

The Window - a Poetic Device and Technical Tool to Improve Life in Energy Positive Homes : a Case Study of an Active House. / Hansen, Ellen Kathrine; Olesen, Gitte Gylling Hammershøj.

2011. Afhandling præsenteret på World Sustainable Building Conference - SB11 Helsinki, Helsinki, Finland.

Publikation: Konferencebidrag uden forlag/tidsskriftPaper uden forlag/tidsskriftForskningpeer review

TY - CONF

T1 - The Window - a Poetic Device and Technical Tool to Improve Life in Energy Positive Homes

T2 - a Case Study of an Active House

AU - Hansen, Ellen Kathrine

AU - Olesen, Gitte Gylling Hammershøj

PY - 2011/10/18

Y1 - 2011/10/18

N2 - Formålet med dette paper er at illustrere, hvordan en holistisk tilgang til vinduet som designelement kan bruges som et poetisk virkemiddel og teknisk værktøj til at forbedre livskvaliteten i energipositive hjem. Gennem et casestudie af enfamilieboligen Bolig for Livet, der er bygget i overensstemmelse med Active House vision, med 'fiktive bruger udsagn' fra projekteringsfasen og slutbrugernes oplevelse af at bo i huset udgør den primære kilde til at definere og evaluere potentialerne i vinduet. Vi udforsker samspillet mellem vinduet som et teknisk redskab til at optimere indeklimaet ved hjælp af frisk luft, behagelige temperaturer og funktionelt dagslys der tilfører huset solvarme og vinduet bruges som en poetisk enhed til at skabe levende miljøer, hvor rummenes udtryk og materialer fremhæves gennem brug af dagslys og hvor indendørs og udendørs forhold er væsentlige elementer for kvaliteten af livet i bygningen. Analyserne er baseret på definitionen af fire vindue design elementer, der bruges i huset: den sydvendte aktive vinduesfacade, øst- og vestvendte firkantede vinduer, nordvendte ovenlysvinduer og lyset korset. Vinduets designelementer analyseres og deres potentialer som poetisk virkemiddel og teknisk værktøj til at forbedre livet fremhæves.

AB - Formålet med dette paper er at illustrere, hvordan en holistisk tilgang til vinduet som designelement kan bruges som et poetisk virkemiddel og teknisk værktøj til at forbedre livskvaliteten i energipositive hjem. Gennem et casestudie af enfamilieboligen Bolig for Livet, der er bygget i overensstemmelse med Active House vision, med 'fiktive bruger udsagn' fra projekteringsfasen og slutbrugernes oplevelse af at bo i huset udgør den primære kilde til at definere og evaluere potentialerne i vinduet. Vi udforsker samspillet mellem vinduet som et teknisk redskab til at optimere indeklimaet ved hjælp af frisk luft, behagelige temperaturer og funktionelt dagslys der tilfører huset solvarme og vinduet bruges som en poetisk enhed til at skabe levende miljøer, hvor rummenes udtryk og materialer fremhæves gennem brug af dagslys og hvor indendørs og udendørs forhold er væsentlige elementer for kvaliteten af livet i bygningen. Analyserne er baseret på definitionen af fire vindue design elementer, der bruges i huset: den sydvendte aktive vinduesfacade, øst- og vestvendte firkantede vinduer, nordvendte ovenlysvinduer og lyset korset. Vinduets designelementer analyseres og deres potentialer som poetisk virkemiddel og teknisk værktøj til at forbedre livet fremhæves.

KW - Vinduer

KW - Livskvalitet

KW - Poetiske virkemidler

KW - Tekniske redskeber

KW - Bolig for Livet

M3 - Paper without publisher/journal

ER -

Hansen EK, Olesen GGH. The Window - a Poetic Device and Technical Tool to Improve Life in Energy Positive Homes: a Case Study of an Active House. 2011. Afhandling præsenteret på World Sustainable Building Conference - SB11 Helsinki, Helsinki, Finland.