Virkelighedens monstre: Den historiske og samtidshistoriske krimidokumentar

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Abstrakt

På baggrund af den (samtids)historiske krimidokumentars historie i Danmark og genreteoretikere som Ludvigsson og Rosenstone fokuserer artiklen på at karakterisere genren og dens forestillinger om virkelighedens monstre. Det primære analysemateriale er tv-dokumentarerne Danske mord, Sager, der nager og De 7 drab. Artiklen analyserer udvalget af sager og de dominerende synsvinkler i den æstetiske bearbejdelse og formulerer nogle grundlæggende antagelser om den (samtids)historiske krimidokumentargenre, nemlig at den er afhængig af fascination og synsvinkler, og at den pendler frem og tilbage mellem fiktive og faktiske niveauer. Den diskuterer endvidere, hvordan den historiske synsvinkel anvendes – aktualiserende eller universaliserende.
TitelMonstrologi : Frygtens manifestationer
RedaktørerJørgen Riber Christensen, Steen Christiansen