Det muslimske tørklæde: et demokratisk dilemma

  Activity: Talks and presentationsTalks and presentations in private or public companies

  Description

  Er det muslimske tørklæde udelukkende et symbol på kvindeundertrykkelse, som bør forbydes i liberale demokratier – eller er forbud et udemokratisk indgreb i kvinders frie valg? Når kvinder mod deres vilje i tvinges til at bære tørklæde i lande som Afghanistan og Iran er det uden tvivl udtryk for kvindeundertrykkelse, som er i modstrid med demokratiske principper om kønslighed og individuel selvbestemmelse. Betyder det, at vi i demokratiets navn skal forbyde brug af tørklæder i vestlige demokratier? Dette er, som vi skal se et centralt demokratisk dilemma.
  Jeg vil i det følgende diskutere HVORFOR kvinders ret til at bære religiøse tørklæder, deler politikere, intellektuelle og feminister i de vestlige demokratier, og HVILKE demokratiske principper, der er i spil. Formålet er at belyse debatten om muslimske tørklæder fra et demokratisk perspektiv.

  Foredraget bygger på erfaringer fra et europæisk forskningsprojekt: VEIL-projektet, som har undersøgt debatter om og lovgivning overfor tørklæder i otte europæiske lande. Resultaterne illustrerer, at der er konflikter mellem ligeværdige principper, for eksempel mellem princippet om kønslighed og princippet om religionsfrihed.

  Jeg vil se på, argumenter for og imod muslimske tørklæder i udvalgte europæiske demokratier. Analyserne viser, at både argumenter for accept af tørklæder eller forbud mod tørklæder ofte sker med henvisning til demokratiske principper.

  Jeg vil argumentere for at debatten om muslimske tørklæder kan synliggøre et centralt demokratisk dilemma: hvordan princippet om religionsfrihed og forbud mod diskrimination kan forenes med principper om statens neutralitet overfor alle religioner og kønsligestilling.


  Danskernes Akademi
  Period12 Apr 2012
  Event titleDanskernes Akademi
  Event typeConference
  LocationDenmark