Foredrag: Samarbejde og Sekuritisering i Danske-Russiske Arktis Forhold: Media, politiske og offentlige debat omkring overlappende territoriale krav i Arktis

Klausen, J. Z. (Lecturer)

Activity: Talks and presentationsGuest lecturers

Description

Der er otte lande i verden, som har Arktiske territorier og dermed kan kalde sig de Arktiske lande. Siden 2001 har tre ud af de otte lande gjort krav på nye territorier i den arktiske region inklusiv Nordpolen – Danmark sammen med Grønland, Rusland og Canada. Mens alle tre lande har gennemført de territoriale krav i fuld overensstemmelse med FNs lovgivning baseret på, hvad der ser ud til at være overbevisende videnskabelige grundlag, kan det tage FNs kommission endnu et årti eller mere for at færdiggøre behandlingen af de afleverede krav. Dette er fordi de tre lande har gjort krav på et overlappende territorium. Mens landendes regeringer venter på FNs svar, fyldes akademiske, politiske, media og social-media rum med diskussioner om, hvorvidt de overlappende krav kan give en anledning til et diplomatisk eller endda militært konflikt i Arktis mellem Rusland og de andre Arktiske lande. Når der blandt de fleste af de Arktiske eksperter eksisterer en bred enighed om, at Arktis er et område med en stærk tradition for samarbejde baseret på et veletableret juridisk, diplomatisk og videnskabeligt fundament, når alle de statslige og internationale aktører har indtil videre fulgte præcis de retningslinjer, som dette fundament foreskriver, hvorfor brøler de danske aviser med overskrifter, som varsler Russisk militær aggression og oprustning i Arktis, og hvorfor bruger de danske politikker Arktis, som én af de grunde, hvorfor investeringen i forsvaret skal øges?

Forelæsningen fokuserer på hvordan media, politiske og offentlige debatter konstruerer både Danske-Russiske Arktiske relationer og Arktisk fremtid. Efter et kort gennemgang af den historiske udvikling af territoriale relationer i Arktis, vil forelæseren give et indblik i de teoretiske begreber og tilgange og demonstrerer en række af analytiske eksempler, som kan hjælpe os til at forstå hvordan de Arktiske territoriale krav bliver fremstillet igennem forskellige kommunikative og multimodale mekanismer, og hvilke rolle det spiller i konstruktionen af Arktiske forhold.
Period18 Feb 2020
Held atSønderborg Folkeuniversitet
Degree of RecognitionLocal