Forsøg på en kritisk samtidsdiagnose: Michael Hardt og Antonio Negris politiske filosofi

    Activity: Talks and presentationsTalks and presentations in private or public companies

    Description

    Siden 2008 har den økonomiske krise været et dominerende emne i den offentlige debat. Der har været mange forklaringer på årsager, og det står stadig uklart, hvordan verden skal udvikle sig efter krisen, og hvilke konsekvenser den vil have for samfundet. Blandt de mere stimulerende fortolkninger af situationen kan fremhæves Michael Hardt og Antonio Negris Declaration, hvor de opdaterer deres meget komplekse trilogi om det globale system (Empire (2000), Multitude (2004) og Commonwealth (2009)) og tager hensyn til de nyeste begivenheder.
    Hardt og Negris teoretiske ramme fremstiller mange afgørende dimensioner, som kendetegner det globale samfund, og som virker relevante i forhold til at videre diskussion og handling: forandring fra det materielle til det immaterielle arbejde og dermed den manglende adskillelse mellem arbejde og privatliv; spørgsmål om det repræsentative system som den bedste måde at gennemføre politiske beslutninger på; civilsamfundets rolle og dets måde at kæmpe mod sociale uretfærdigheder på; vejen frem mod en ny model for kommunikation, hvori de nye teknologier fremmer andre former for samarbejde, og hvor face-to-face kommunikation får en ny værdi; det komplekse forhold mellem lokalt og globalt, og hvordan det påvirker de sociale aktører; hvordan diskursen om solidaritet artikuleres og bidrager til at danne alternativer både lokalt og globalt.
    I denne forelæsning vil jeg præsentere Hardt og Negris politiske filosofi og deres medfølgende samtidsdiagnose med henblik på at rejse en diskussion af ovenstående emner i et handlingsperspektiv.


    Debatmøderække på Aalborg Folkeuniversitet
    Period31 Mar 2011
    Held atUnknown external organisation