... nogle fælder andres træer for at få en bedre udsigt: ... andre kører egoistisk i trafikken. Vores moral ligger under for tidspres, loven er til forhandling, og egoismen vinder frem, når vi skal kæmpe for vores plads i samfundet

  • Anette Jerup Jørgensen

Press/Media: Press / Media

Description

Anette Jerup Jørgensen , cand.scient. i sociologi på Aalborg Universitet, har set på folks trafikopførsel i sit speciale "Moralen regulerer også trafikken".

- Det er jo interessant, at vi har en færdselslov, der fortæller, hvordan vi bør opføre os, men samtidig har vi også en moral i trafikken, som ikke altid er i overensstemmelse med loven. Og i de tilfælde, hvor der er konflikt mellem de to, er det ofte moralen, der styrer, siger Anette Jerup Jørgensen .

- Så hvis en person kører tæt på bilen foran, så er det en måde at håndhæve en moral, som afviger fra loven. Og selv om den, der gør det, overskrider de sikkerhedsmæssige bremseafstande og på den måde kan siges at opføre sig egoistisk, så synes han eller hun faktisk, at det er personen foran, der opfører sig egoistisk - fordi vedkommende bremser trafikken.

Egoismen har ændret sig

Anette Jerup Jørgensen kan ikke lave en præcis definition af dem, der opfører sig dårligt i trafikken, men hun mener, at det er noget, de fleste af os kan finde på:

- Folk har helt klart nogle stereotype opfattelser af dem, der opfører sig egoistisk i trafikken. For eksempel, at det er unge fyre eller forretningsmænd. Men vi ved faktisk ikke, om det reelt forholder sig sådan. Det eneste, man kan slå fast, er, at kvinder har en tendens til at være lidt mere lovlydige end mænd. Men jeg tror, at de fleste kan finde på at træde ved siden af en gang imellem.

- Man ved godt, hvad man bør gøre, og hvad loven siger, men når man er stresset og har travlt og skal hente børn og hjem fra arbejde, så forhandler man lidt med sig selv om, hvad der kan være i orden i den konkrete situation, siger Anette Jerup Jørgensen .

Period5 Nov 2006

Media contributions

1

Media contributions

  • Title... nogle fælder andres træer for at få en bedre udsigt: ... andre kører egoistisk i trafikken. Vores moral ligger under for tidspres, loven er til forhandling, og egoismen vinder frem, når vi skal kæmpe for vores plads i samfundet
    Media name/outletFyens Stifttidende
    Media typePrint
    Date05/11/2006
    PersonsAnette Jerup Jørgensen