Med de uddannelsesreformer og kvalitetsundersøgelser, der er blevet gennemført de seneste år, står vi over for et nyt udviklingsparadigme i dagtilbud og folkeskole. Det gælder også den kommunale forvaltning af området. Dette kan også karakteriseres som en mere sammenhængende og systemomfattende tilgang til arbejdet med den kvalitet, der skal sikre, at alle børn og elever møder et pædagogisk læringsmiljø af høj kvalitet i deres dagtilbud og skole. Vigtige elementer i denne tilgang er brug af data og forskningsviden. Det er afsættet for arbejdet med forbedring og evaluering i praksis, faglig ledelse, samarbejde, kompetence- og kapacitetsopbygning og organisering i forhold til fælles trivsels- og læringsmål.
I dette paradigme spiller uddannelsesforskningen en vigtig rolle idet, den kan bidrage med forskningsviden om, hvad der med stor sandsynlighed virker bedst i en pædagogisk praksis, og hvordan børns trivsel og læring gøres mere synlig. Ligeledes kan uddannelsesforskningen bidrage med et mere evidensbaseret vidensgrundlag om børns udvikling, læring, trivsel og inklusion. Forskningsviden kan også være med til at kvalificere udgangspunktet for de pædagogiske indsatser i praksis samt medvirke til, at indsatser dokumenteres og evalueres – bl.a. med fokus på den mærkbare effekt i forhold til børnenes trivsel, læring og udvikling.
Samspillet mellem uddannelsesforskning og praksis sker blandt andet gennem de forsknings- og udviklingsprojekter, som LSP siden 2011 har gennemført i samarbejder med en række danske kommuner. Projekterne er organiseret som partnerskaber mellem forskning og praksis. Én af måderne arbejdet med disse projekter dokumenteres er i FULM-serien
Læs mere om LSP her: https://www.kultur.aau.dk/forskning/faglige-netvaerk/lsp
Se tidligere udgivelser her: https://aauforlag.dk/kategori/fulm-forskningsinformeret-udvikling-af-laerin?sorting=0
Serieredaktør
Postdoc Line Skov Hansen, AAU
ISSN: 2246-4395