Project Details

Description

Projektet sigter i første omgang på at integrere forskellige teoretiske pespektiver på klinisk musikterapi i voksenpsykiatrisk sammenhæng. Dels ses på musikterapi-teori, dels tilknytningsteori (TT) og dels mentaliseringsbaseret terapiteori (MBT).
I musikterapi hvor fokus i den terapeutiske healingsproces er på relationelle faktorer, har begreber som alliance, tilknytning, overføring mm central betydning. Ikke mindst i forhold til implicitte relationelle mønstre, som indbefatter "måder at være sammen med andre". Sådanne mønster har central betydning for den terapeutiske proces med personer som har tilknytningsproblemer, har vanskeligt ved at opretholde et mentaliserende syn på sig selv og andre. Samspillet mellem dynamiske og tilknytningsmønstre i en musikterapeutiske kontekst er derfor et vigtigt emne. Projektet sigter mod at kunne producere oprationelle modeller, der dels kan anvendes i klinisk sammenhæng, og dels som grundlag for klinisk forskning.

Layman's description

Musikterapi i psykiatri forgår ofte i musikkens domæne, hvor der ikke er en samtale i ord med fokus på mening, men en relation i musik med fokus på handlen, interaktion, det musikalske udtryk/indhold og æstetik. I sådanne sammenhænge fremhæves det non-verbale i kontakt, interaktion og relation mellem klient og terapeut. Dette projekt skal i første omgang udrede de forskellige teoretiske perspektiver, særlig med fokus på teori om musikterapi i psykiatri, tilknytning og mentalisering.
Short titleMusikterapi tilknything mentaliseirng
AcronymMTTM
StatusActive
Effective start/end date08/04/202007/05/2027

Research Output

  • 3 Book chapter
  • 3 Journal article
  • 1 Ph.D. thesis
46 Downloads (Pure)

Mentalization-based treatment

Hannibal, N. J., 28 Jun 2019, A Comprehensive Guide to Music Therapy. Jacobsen, S. L., Pedersen, I. N. & Bonde, L. O. (eds.). 2nd Edition ed. London and Philidelphia: Jessica Kingsley Publishers, p. 93-96 4 p.

Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

Mentalizing in improvisational music therapy

Strehlow, G. & Hannibal, N., 23 Feb 2019, In : Nordic Journal of Music Therapy. 28, 4, p. 333-346 14 p.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review