Produktion af nye proteinrige fødevareingredienser ved fermentering af organiske restprodukter

  • Lübeck, Mette (PI)
  • Gregersen, Simon (Project Participant)
  • Stephensen Lübeck, Peter (Project Participant)
  • Schierbeck-Hansen, Jesper (Project Participant)
  • Christiansen, Aslak H.C. (Project Participant)
  • Yang, Lei (Project Participant)
  • Orlien, Vibeke (Project Participant)
  • Hansen, Tina Beck (Project Participant)
  • Koch, Annette Granly (Project Participant)
  • Larsen, Olav Vind (Project Participant)
  • Wormslev, Erik (Project Participant)
  • Vukusic, Matija (Project Participant)
  • Hamann, Karen T (Project Participant)
  • Andersen, Emil (Project Participant)

Project Details

Description

Det er et politisk mål at reducere CO2 udledningerne fra landbrugs- og fødevaresektoren og opnå et mere bæredygtigt fødevaresystem. Samtidigt er der stigende efterspørgsel på proteinprodukter globalt, og for at undgå yderligere rydning af regnskov og pres på naturlige økosystemer, skal der findes mere klimavenlige og effektive systemer til fremstilling af protein. En oplagt måde er at udnytte og opgradere restprodukter fra fødevareindustrien og undgå anvendelse af yderligere landbrugsareal til fødevareproduktionen. Firmaet Myco4Food har udviklet et innovativt bioreaktorsystem, der anvender svampe til at opgradere mask fra ølproduktion og andre restprodukter til proteinrige fødevareingredienser med god smag og ernæringsmæssig sammensætning. I samarbejde med videns- og virksomhedspartnere, vil SvampeMad-projektet opskalere bioreaktorsystemet og bevise konceptet for hele værdikæden. Vi vil undersøge og karakterisere proteinerne og udvikle nye fødevareprototyper, som evalueres af forbrugerne. Markedsanalyser og forretningsplaner for de involverede virksomheder udarbejdes for at understøtte hele værdikæden. Myco4Food’s produktionsanlæg vil i fremtiden kunne omdanne 28.000 t mask til 4.800 t protein fødevareingrediens. Denne nye ingrediens kan erstatte animalsk protein og give en årlig reduktion på 81.000 t CO2.
AcronymSvampeMad
StatusActive
Effective start/end date01/01/202331/12/2025

UN Sustainable Development Goals

In 2015, UN member states agreed to 17 global Sustainable Development Goals (SDGs) to end poverty, protect the planet and ensure prosperity for all. This project contributes towards the following SDG(s):

  • SDG 2 - Zero Hunger
  • SDG 3 - Good Health and Well-being
  • SDG 12 - Responsible Consumption and Production
  • SDG 13 - Climate Action