Project Details

Layman's description

Socialt arbejde herunder socialt myndighedsarbejde står i disse år over for en øget automatisering igennem digitalisering, robotter, algoritmer og machine learning. Dette er en tendens vi ikke kun ser i Danmark men og-så internationalt fx i USA og England. Der er imidlertid forskel på, hvordan automatisering anskues og gribes an i forskellige lande herunder hvilke formål, forventninger, viden, indsigt og kritisk refleksion, der indgår i ud-viklingen af automatiserede løsninger. Her er det afgørende hvilke betingelser for velfærd, der findes i et givet land, samt hvilke ambitioner der er med hensyn til at fremme faglig kvalitet i socialt arbejde og service til og velfærd for borgerne. I Danmark knyttes digitaliserings- og automatiseringsambitioner til forventninger om me-re effektiv og bedre service til borgerne, samt bedre udnyttelse af ressourcer til velfærd i fremtiden.

ROSAs formål er at opnå viden om socialt arbejdes teknologiske udvikling og at bidrage til en bæredygtig udvikling i samspillet mellem samfundets velfærdsinstitutioner og borgere herunder især socialt udsatte borge-re.

Mere konkret har projektet til formål at udvikle viden om følgende:

• Hvad er formålet med og forventningerne til øget automatisering i socialt arbejde?
• Hvilke typer robotter findes, og hvilke er under udvikling?
• Hvilke processer i socialt arbejde automatiseres og hvilke automatiseres ikke, og hvorfor?
• Hvilken viden bygger robotter og algoritmer på, og hvilke viden skaber de?
• Hvordan tager fagpersoner imod robotter, og hvordan inddrages deres viden?
• Hvad sker der i ’mødet’ mellem robotter og fagpersoner, og hvordan anvendes robotter i praksis?
• Fører anvendelsen af robotter til nye indsigter, refleksioner, udfordringer, udviklingsmuligheder og for-andringer mht. viden, kompetencer og ansvar i det sociale arbejde?
• Forandres og forbedres kvaliteten i det sociale arbejde fx med hensyn til viden, gennemsigtighed og samarbejdet med borgerne?
• Hvilke problemstillinger og udfordringer er det iht. ovenstående punkter vigtigt at være opmærksom på og kritisk reflektere over i udviklingen og anvendelsen af robotter og algoritmer i det sociale arbej-de?

I ROSA kan der gennemføres forskellige delprojekter i form af mindre studier i tæt samarbejde med de aktø-rer, der udvikler og anvender digitale løsninger med henblik på automatisering. Der gennemføres fx i 2019-2021 et casestudie i samarbejde med Borgercenter Børn- og Unge, Københavns Kommune, hvor der er fokus på ovenstående spørgsmål. Casestudiet involverer aktører, der indgår i beslutnings- og udviklingsprocesser fx ledere, strategiske konsulenter inden for digitalisering og velfærdsteknologi, IT-udviklere herunder programmø-rer samt naturligvis de socialrådgivere, der som slutbrugere deltager i udviklingen og anvendelsen af robotter og systemer baseret på algoritmer og machine learning. Flere sådanne delstudier kan sættes i gang således at projektet udvides til at omfatte fx velfærdsteknologier og borgeres oplevelse af og anvendelse af disse.

Kontaktinfo:
Adjunkt i socialt arbejde, Andreas Møller Jørgensen, anmj@socsci.aau,dk
Professor i socialt arbejde, Maria Appel Nissen, maan@socsci.aau.dk
Institut for sociologi og socialt arbejde, Aalborg Universitet, Forskningsgruppen Shaping Concepts, Practice and Advances in Social Work (SCOPAS) www.scopas.aau.dk
Short titleROSA
AcronymROSA
StatusActive
Effective start/end date01/06/2019 → …

UN Sustainable Development Goals

In 2015, UN member states agreed to 17 global Sustainable Development Goals (SDGs) to end poverty, protect the planet and ensure prosperity for all. This project contributes towards the following SDG(s):

  • SDG 16 - Peace, Justice and Strong Institutions

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.