1864: tv-serien, historien, kritikken

Translated title of the contribution: 1864: TV series, history, critique

Research output: Book/ReportAnthologyResearchpeer-review

Abstract

Ole Bornedals tv-serie 1864 blev vist på tv i efteråret 2014. Serien vakte både historisk og politisk opsigt. Bogen 1864: tv-serien, historien, kritikken giver en række svar på, hvorfor dette skete. Bogen er et samarbejde mellem tre danske universiteter (AAU, AU, KU) og mellem forskere og studerende på alle tre institutioner. Bogen består af kapitler fra etablerede danske forskere og historikere og af kapitler, der er opstået i samarbejde mellem forskere og studerende. Samlet er bogen en kulmination på et samarbejde mellem forskere og yngre danske forskerspirer.

Bogen vil være det første samlede værk om en af den seneste tids mest omdiskuterede tv-serier. Bogens hensigt er at være formidlende forskning, der både trækker på teorier og metoder inden for medie- og historieforskning, men samtidig er resultaterne omsat til kapitler, der også vil appellere til den alment interesserede læser. Derfor er interview med fx Ole Bornedal inkluderet, samtidig med at interviewene også danner grundlag for en række af resultaterne i kapitlerne.

Bogen afdækker en række forskellige diskussioner, som var en del af den omfattende mod-tagelse af tv-serien. Den vigtigste og mest centrale er den historiekritiske modtagelse, der handlede om, hvor præcist historien i tv-serien var gengivet. Men denne diskussion sættes i debatterne og i bogens kapitler i forbindelse med dansk nationalitetsforståelse og nationa-lisme, dansk politisk udvikling, diskussioner om kunstneriske friheder, samt forskellige kultu-relle mentaliteter som fx kulturradikalismen. Tv-serien skulle have været en jubilæumsbegi-venhed for 150-årsdagen for krigen i 1864. I stedet blev det en krig om meninger, historisk kvalitet og offentlige tilskud.

Fagligt vil bogen også appellere til videre forskning i emnet samt brug af kapitlerne i såvel gymnasieskolerne som på universiteternes grunduddannelser.
Original languageDanish
PublisherAalborg Universitetsforlag
Number of pages417
ISBN (Print)978-87-7112-459-0
Publication statusPublished - 15 Feb 2016
SeriesInterdisciplinære kulturstudier
ISSN1904-898X

Keywords

  • 1864
  • TV drama
  • history
  • media debate
  • produktion studies
  • TV analysis
  • reception studies

Cite this

Hansen, K. T. (Ed.) (2016). 1864: tv-serien, historien, kritikken. Aalborg Universitetsforlag. Interdisciplinære kulturstudier
Hansen, Kim Toft (Editor). / 1864 : tv-serien, historien, kritikken. Aalborg Universitetsforlag, 2016. 417 p. (Interdisciplinære kulturstudier).
@book{f2d48b79576645999c1c2faad5d99094,
title = "1864: tv-serien, historien, kritikken",
abstract = "Ole Bornedals tv-serie 1864 blev vist p{\aa} tv i efter{\aa}ret 2014. Serien vakte b{\aa}de historisk og politisk opsigt. Bogen 1864: tv-serien, historien, kritikken giver en r{\ae}kke svar p{\aa}, hvorfor dette skete. Bogen er et samarbejde mellem tre danske universiteter (AAU, AU, KU) og mellem forskere og studerende p{\aa} alle tre institutioner. Bogen best{\aa}r af kapitler fra etablerede danske forskere og historikere og af kapitler, der er opst{\aa}et i samarbejde mellem forskere og studerende. Samlet er bogen en kulmination p{\aa} et samarbejde mellem forskere og yngre danske forskerspirer. Bogen vil v{\ae}re det f{\o}rste samlede v{\ae}rk om en af den seneste tids mest omdiskuterede tv-serier. Bogens hensigt er at v{\ae}re formidlende forskning, der b{\aa}de tr{\ae}kker p{\aa} teorier og metoder inden for medie- og historieforskning, men samtidig er resultaterne omsat til kapitler, der ogs{\aa} vil appellere til den alment interesserede l{\ae}ser. Derfor er interview med fx Ole Bornedal inkluderet, samtidig med at interviewene ogs{\aa} danner grundlag for en r{\ae}kke af resultaterne i kapitlerne. Bogen afd{\ae}kker en r{\ae}kke forskellige diskussioner, som var en del af den omfattende mod-tagelse af tv-serien. Den vigtigste og mest centrale er den historiekritiske modtagelse, der handlede om, hvor pr{\ae}cist historien i tv-serien var gengivet. Men denne diskussion s{\ae}ttes i debatterne og i bogens kapitler i forbindelse med dansk nationalitetsforst{\aa}else og nationa-lisme, dansk politisk udvikling, diskussioner om kunstneriske friheder, samt forskellige kultu-relle mentaliteter som fx kulturradikalismen. Tv-serien skulle have v{\ae}ret en jubil{\ae}umsbegi-venhed for 150-{\aa}rsdagen for krigen i 1864. I stedet blev det en krig om meninger, historisk kvalitet og offentlige tilskud.Fagligt vil bogen ogs{\aa} appellere til videre forskning i emnet samt brug af kapitlerne i s{\aa}vel gymnasieskolerne som p{\aa} universiteternes grunduddannelser.",
keywords = "1864, tv-drama, historie, mediedebat, produktionsanalyse, tv-analyse, receptionsanalyse, 1864, TV drama, history, media debate, produktion studies, TV analysis, reception studies",
editor = "Hansen, {Kim Toft}",
year = "2016",
month = "2",
day = "15",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7112-459-0",
series = "Interdisciplin{\ae}re kulturstudier",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",

}

Hansen, KT (ed.) 2016, 1864: tv-serien, historien, kritikken. Interdisciplinære kulturstudier, Aalborg Universitetsforlag.

1864 : tv-serien, historien, kritikken. / Hansen, Kim Toft (Editor).

Aalborg Universitetsforlag, 2016. 417 p. (Interdisciplinære kulturstudier).

Research output: Book/ReportAnthologyResearchpeer-review

TY - BOOK

T1 - 1864

T2 - tv-serien, historien, kritikken

A2 - Hansen, Kim Toft

PY - 2016/2/15

Y1 - 2016/2/15

N2 - Ole Bornedals tv-serie 1864 blev vist på tv i efteråret 2014. Serien vakte både historisk og politisk opsigt. Bogen 1864: tv-serien, historien, kritikken giver en række svar på, hvorfor dette skete. Bogen er et samarbejde mellem tre danske universiteter (AAU, AU, KU) og mellem forskere og studerende på alle tre institutioner. Bogen består af kapitler fra etablerede danske forskere og historikere og af kapitler, der er opstået i samarbejde mellem forskere og studerende. Samlet er bogen en kulmination på et samarbejde mellem forskere og yngre danske forskerspirer. Bogen vil være det første samlede værk om en af den seneste tids mest omdiskuterede tv-serier. Bogens hensigt er at være formidlende forskning, der både trækker på teorier og metoder inden for medie- og historieforskning, men samtidig er resultaterne omsat til kapitler, der også vil appellere til den alment interesserede læser. Derfor er interview med fx Ole Bornedal inkluderet, samtidig med at interviewene også danner grundlag for en række af resultaterne i kapitlerne. Bogen afdækker en række forskellige diskussioner, som var en del af den omfattende mod-tagelse af tv-serien. Den vigtigste og mest centrale er den historiekritiske modtagelse, der handlede om, hvor præcist historien i tv-serien var gengivet. Men denne diskussion sættes i debatterne og i bogens kapitler i forbindelse med dansk nationalitetsforståelse og nationa-lisme, dansk politisk udvikling, diskussioner om kunstneriske friheder, samt forskellige kultu-relle mentaliteter som fx kulturradikalismen. Tv-serien skulle have været en jubilæumsbegi-venhed for 150-årsdagen for krigen i 1864. I stedet blev det en krig om meninger, historisk kvalitet og offentlige tilskud.Fagligt vil bogen også appellere til videre forskning i emnet samt brug af kapitlerne i såvel gymnasieskolerne som på universiteternes grunduddannelser.

AB - Ole Bornedals tv-serie 1864 blev vist på tv i efteråret 2014. Serien vakte både historisk og politisk opsigt. Bogen 1864: tv-serien, historien, kritikken giver en række svar på, hvorfor dette skete. Bogen er et samarbejde mellem tre danske universiteter (AAU, AU, KU) og mellem forskere og studerende på alle tre institutioner. Bogen består af kapitler fra etablerede danske forskere og historikere og af kapitler, der er opstået i samarbejde mellem forskere og studerende. Samlet er bogen en kulmination på et samarbejde mellem forskere og yngre danske forskerspirer. Bogen vil være det første samlede værk om en af den seneste tids mest omdiskuterede tv-serier. Bogens hensigt er at være formidlende forskning, der både trækker på teorier og metoder inden for medie- og historieforskning, men samtidig er resultaterne omsat til kapitler, der også vil appellere til den alment interesserede læser. Derfor er interview med fx Ole Bornedal inkluderet, samtidig med at interviewene også danner grundlag for en række af resultaterne i kapitlerne. Bogen afdækker en række forskellige diskussioner, som var en del af den omfattende mod-tagelse af tv-serien. Den vigtigste og mest centrale er den historiekritiske modtagelse, der handlede om, hvor præcist historien i tv-serien var gengivet. Men denne diskussion sættes i debatterne og i bogens kapitler i forbindelse med dansk nationalitetsforståelse og nationa-lisme, dansk politisk udvikling, diskussioner om kunstneriske friheder, samt forskellige kultu-relle mentaliteter som fx kulturradikalismen. Tv-serien skulle have været en jubilæumsbegi-venhed for 150-årsdagen for krigen i 1864. I stedet blev det en krig om meninger, historisk kvalitet og offentlige tilskud.Fagligt vil bogen også appellere til videre forskning i emnet samt brug af kapitlerne i såvel gymnasieskolerne som på universiteternes grunduddannelser.

KW - 1864

KW - tv-drama

KW - historie

KW - mediedebat

KW - produktionsanalyse

KW - tv-analyse

KW - receptionsanalyse

KW - 1864

KW - TV drama

KW - history

KW - media debate

KW - produktion studies

KW - TV analysis

KW - reception studies

UR - http://aauforlag.dk/Shop/historie-kultur-litteratur/1864-tv-serien-historien-kritikken.aspx

M3 - Antologi

SN - 978-87-7112-459-0

T3 - Interdisciplinære kulturstudier

BT - 1864

PB - Aalborg Universitetsforlag

ER -

Hansen KT, (ed.). 1864: tv-serien, historien, kritikken. Aalborg Universitetsforlag, 2016. 417 p. (Interdisciplinære kulturstudier).