Ambivalente fiktioner: Vold, den svenske uro og Henning Mankell

  Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

  19 Downloads (Pure)

  Abstract

  Den indledende forstyrrelse og den narrative igangsættelse af kriminalfortællinger er typisk en voldshandling. Vold er imidlertid ikke kun en juridisk transgression. Volden bygger derved også en bro ind en integreret diskussion af relationen mellem samfundsstrukturer på den ene side og de underliggende principper for voldelige forstyrrelser på den anden side. Vold i krimifiktion iscenesætter en kamp mellem kollektive normer og individuelle transgressioner, og ydermere udfordrer volden derved det elementære link mellem samfundets system og individet. Denne artikel undersøger den fiktionelle repræsentation af vold hos Henning Mankell med fokus på Innan frosten fra 2002 og filmatiseringen heraf fra 2005, men med et fyldigt udblik til Mankells novelle ”Sprickan”, og ikke mindst diskussioner af voldens forstyrrelse af demokrati og velfærdsstat hos Mankell. Således er Mankells krimifortællinger i dette tilfælde ligeså vel et springpunkt ind i mere sociologiske diskussioner af det kriminelle, volden og konstitutionen af et demokrati. Artiklen her er derfor såvel en analyse af som en tænkning med primært Mankells Innan frosten. I denne fortælling er det sociale fodfæste og overfladeidyllen nemlig kuldkastet af udemokratiske mekanismer i en fundamentalistisk religiøs trosretning. I overvejelsen af denne intrige vender jeg blikket mod ambivalensen inkluderet i både Mankells gennemgående efterforsker Wallander og de demokratiske strukturer, som Mankell diskuterer flere steder.

  Original languageDanish
  Title of host publicationFingeraftryk : Studier i krimi og det kriminelle (Festskrift til Gunhild Agger)
  EditorsJørgen Riber Christensen, Kim Toft Hansen
  Number of pages18
  Place of PublicationAalborg
  PublisherAalborg Universitetsforlag
  Publication date2010
  Edition1.
  Pages238-255
  ISBN (Print)978-87-7307-981-2
  Publication statusPublished - 2010

  Keywords

  • Crime fiction
  • Democracy
  • Violence

  Cite this

  Hansen, K. T. (2010). Ambivalente fiktioner: Vold, den svenske uro og Henning Mankell. In J. Riber Christensen, & K. T. Hansen (Eds.), Fingeraftryk: Studier i krimi og det kriminelle (Festskrift til Gunhild Agger) (1. ed., pp. 238-255). Aalborg: Aalborg Universitetsforlag.
  Hansen, Kim Toft. / Ambivalente fiktioner : Vold, den svenske uro og Henning Mankell. Fingeraftryk: Studier i krimi og det kriminelle (Festskrift til Gunhild Agger). editor / Jørgen Riber Christensen ; Kim Toft Hansen. 1. ed. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2010. pp. 238-255
  @inbook{f684ba8035c411dfa0ef000ea68e967b,
  title = "Ambivalente fiktioner: Vold, den svenske uro og Henning Mankell",
  abstract = "Den indledende forstyrrelse og den narrative igangs{\ae}ttelse af kriminalfort{\ae}llinger er typisk en voldshandling. Vold er imidlertid ikke kun en juridisk transgression. Volden bygger derved ogs{\aa} en bro ind en integreret diskussion af relationen mellem samfundsstrukturer p{\aa} den ene side og de underliggende principper for voldelige forstyrrelser p{\aa} den anden side. Vold i krimifiktion iscenes{\ae}tter en kamp mellem kollektive normer og individuelle transgressioner, og ydermere udfordrer volden derved det element{\ae}re link mellem samfundets system og individet. Denne artikel unders{\o}ger den fiktionelle repr{\ae}sentation af vold hos Henning Mankell med fokus p{\aa} Innan frosten fra 2002 og filmatiseringen heraf fra 2005, men med et fyldigt udblik til Mankells novelle ”Sprickan”, og ikke mindst diskussioner af voldens forstyrrelse af demokrati og velf{\ae}rdsstat hos Mankell. S{\aa}ledes er Mankells krimifort{\ae}llinger i dette tilf{\ae}lde liges{\aa} vel et springpunkt ind i mere sociologiske diskussioner af det kriminelle, volden og konstitutionen af et demokrati. Artiklen her er derfor s{\aa}vel en analyse af som en t{\ae}nkning med prim{\ae}rt Mankells Innan frosten. I denne fort{\ae}lling er det sociale fodf{\ae}ste og overfladeidyllen nemlig kuldkastet af udemokratiske mekanismer i en fundamentalistisk religi{\o}s trosretning. I overvejelsen af denne intrige vender jeg blikket mod ambivalensen inkluderet i b{\aa}de Mankells gennemg{\aa}ende efterforsker Wallander og de demokratiske strukturer, som Mankell diskuterer flere steder.",
  keywords = "Krimifiktion, Demokrati, Vold, Crime fiction, Democracy, Violence",
  author = "Hansen, {Kim Toft}",
  year = "2010",
  language = "Dansk",
  isbn = "978-87-7307-981-2",
  pages = "238--255",
  editor = "{Riber Christensen}, J{\o}rgen and Hansen, {Kim Toft}",
  booktitle = "Fingeraftryk",
  publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
  edition = "1.",

  }

  Hansen, KT 2010, Ambivalente fiktioner: Vold, den svenske uro og Henning Mankell. in J Riber Christensen & KT Hansen (eds), Fingeraftryk: Studier i krimi og det kriminelle (Festskrift til Gunhild Agger). 1. edn, Aalborg Universitetsforlag, Aalborg, pp. 238-255.

  Ambivalente fiktioner : Vold, den svenske uro og Henning Mankell. / Hansen, Kim Toft.

  Fingeraftryk: Studier i krimi og det kriminelle (Festskrift til Gunhild Agger). ed. / Jørgen Riber Christensen; Kim Toft Hansen. 1. ed. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2010. p. 238-255.

  Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

  TY - CHAP

  T1 - Ambivalente fiktioner

  T2 - Vold, den svenske uro og Henning Mankell

  AU - Hansen, Kim Toft

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - Den indledende forstyrrelse og den narrative igangsættelse af kriminalfortællinger er typisk en voldshandling. Vold er imidlertid ikke kun en juridisk transgression. Volden bygger derved også en bro ind en integreret diskussion af relationen mellem samfundsstrukturer på den ene side og de underliggende principper for voldelige forstyrrelser på den anden side. Vold i krimifiktion iscenesætter en kamp mellem kollektive normer og individuelle transgressioner, og ydermere udfordrer volden derved det elementære link mellem samfundets system og individet. Denne artikel undersøger den fiktionelle repræsentation af vold hos Henning Mankell med fokus på Innan frosten fra 2002 og filmatiseringen heraf fra 2005, men med et fyldigt udblik til Mankells novelle ”Sprickan”, og ikke mindst diskussioner af voldens forstyrrelse af demokrati og velfærdsstat hos Mankell. Således er Mankells krimifortællinger i dette tilfælde ligeså vel et springpunkt ind i mere sociologiske diskussioner af det kriminelle, volden og konstitutionen af et demokrati. Artiklen her er derfor såvel en analyse af som en tænkning med primært Mankells Innan frosten. I denne fortælling er det sociale fodfæste og overfladeidyllen nemlig kuldkastet af udemokratiske mekanismer i en fundamentalistisk religiøs trosretning. I overvejelsen af denne intrige vender jeg blikket mod ambivalensen inkluderet i både Mankells gennemgående efterforsker Wallander og de demokratiske strukturer, som Mankell diskuterer flere steder.

  AB - Den indledende forstyrrelse og den narrative igangsættelse af kriminalfortællinger er typisk en voldshandling. Vold er imidlertid ikke kun en juridisk transgression. Volden bygger derved også en bro ind en integreret diskussion af relationen mellem samfundsstrukturer på den ene side og de underliggende principper for voldelige forstyrrelser på den anden side. Vold i krimifiktion iscenesætter en kamp mellem kollektive normer og individuelle transgressioner, og ydermere udfordrer volden derved det elementære link mellem samfundets system og individet. Denne artikel undersøger den fiktionelle repræsentation af vold hos Henning Mankell med fokus på Innan frosten fra 2002 og filmatiseringen heraf fra 2005, men med et fyldigt udblik til Mankells novelle ”Sprickan”, og ikke mindst diskussioner af voldens forstyrrelse af demokrati og velfærdsstat hos Mankell. Således er Mankells krimifortællinger i dette tilfælde ligeså vel et springpunkt ind i mere sociologiske diskussioner af det kriminelle, volden og konstitutionen af et demokrati. Artiklen her er derfor såvel en analyse af som en tænkning med primært Mankells Innan frosten. I denne fortælling er det sociale fodfæste og overfladeidyllen nemlig kuldkastet af udemokratiske mekanismer i en fundamentalistisk religiøs trosretning. I overvejelsen af denne intrige vender jeg blikket mod ambivalensen inkluderet i både Mankells gennemgående efterforsker Wallander og de demokratiske strukturer, som Mankell diskuterer flere steder.

  KW - Krimifiktion

  KW - Demokrati

  KW - Vold

  KW - Crime fiction

  KW - Democracy

  KW - Violence

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 978-87-7307-981-2

  SP - 238

  EP - 255

  BT - Fingeraftryk

  A2 - Riber Christensen, Jørgen

  A2 - Hansen, Kim Toft

  PB - Aalborg Universitetsforlag

  CY - Aalborg

  ER -

  Hansen KT. Ambivalente fiktioner: Vold, den svenske uro og Henning Mankell. In Riber Christensen J, Hansen KT, editors, Fingeraftryk: Studier i krimi og det kriminelle (Festskrift til Gunhild Agger). 1. ed. Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. 2010. p. 238-255