Anerkendelsesfravær og opmærksomhedskunst: En fænomenologisk undersøgelse af mødet mellem den voksne borger med intellektuel funktionsnedsættelse og den professionelle

Britta Nørgaard

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

1225 Downloads (Pure)

Abstract

Anerkendelsesfravær og opmærksomhedskunst – en fænomenologisk undersøgelse af mødet mellem den voksne borger med intellektuel funktionsnedsættelse og den professionelle
Har man en intellektuel funktionsnedsættelse kan der være tale om et helt usynligt handicap. Ofte vil det alligevel betyde, at der er mere eller mindre permanente behov for støtte i forskellige sammenhænge. Denne støtte kan ydes af en række professionelle. Afhandlingens fokus er at undersøge, hvordan mødet mellem den voksne borger med intellektuel funktionsnedsættelse og den professionelle udspiller sig. Oplever borgeren sig anerkendt og forstået, og hvilke rammefaktorer spiller ind på dette møde? Hvilke oplevelser af dette møde har de professionelle, og føler de sig ”klædt på” til dette møde?
En analyse af dette møde viser, at der kan være behov for at nuancere de professionelles bevidsthed om etik og om rettigheder ift. FN’s handicapkonvention. Samtidig ses et behov for at opfatte anderledeshed som en værdi, som kan ses som værende i modstrid med tidens krav om kontrol, evidens og målstyring og i modstrid med generelle opfattelser af forskellighed.
Målgruppens borgere er ofte usynlige i forskningen, og eventuelle krænkelser finder oftest sted uden for offentlighedens søgelys. Afhandlingen skal derfor ses som et forsøg på at låne denne gruppe en stemme og som eksempel på, at et fokus på denne gruppe har paralleller til f.eks. demensrelaterede problemer.
Original languageDanish
PublisherAalborg Universitetsforlag
Number of pages643
ISBN (Electronic)978-87-7112-246-6
DOIs
Publication statusPublished - 2015
SeriesPh.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
ISSN2246-1256

Cite this