Arbejdsmiljø og arbejdsliv: I et socialt ressource perspektiv

Kjeld Nielsen (Editor)

Research output: Book/ReportAnthologyResearchpeer-review

1766 Downloads (Pure)

Abstract

I dag står virksomheder og organisationer over for store udfordringer i forhold til det psykiske arbejdsmiljø som følge af globaliseringen. Kravene til arbejdslivet og dets organisering skærpes og belaster de menneskelige ressourcer i virksomheder og organisationer. Denne form for belastning har ofte negative konsekvenser for de ansatte i form af: stress, udbrændthed og forværret sundhedstilstand.

Den overordnede påstand i denne bog er, at det er muligt at komme arbejdsmiljøproblemerne i forkøbet ved at fokusere på de menneskelige ressourcer i organisationen. For at skabe et positivt arbejdsmiljø er det afgørende, at der sker et samspil mellem individuelle og kollektive sociale ressourcer i organisationen i forhold til den konkrete opgaveløsning.

I et socialt resourceperspektiv på løsning af arbejdsmiljøproblemerne er nøgleordene: Tillid, viden, deltagelse, social støtte, læring i praksisfællesskaber samt sociale normer.

Bidragsyderne til bogen tager således højaktuelle problemstillinger op inden for arbejdsmiljø og arbejdsliv og ser på disse ud fra et forebyggende socialt ressource perspektiv. Synspunktet om forebyggelse ligger i forlængelse af belastningsparadigmet inden for arbejdsmiljøforskningen. Temaer der behandles inden for dette perspektiv er: Globalisering og arbejdsmiljø, samspillet mellem menneskearbejdet og dets arbejdsmiljøproblemer, sygefravær og arbejdsmiljø, arbejdsmiljøseminarer og motivation, arbejdsværdiorientering i arbejdsmiljø- og personalearbejde, dødens arbejde samt måling af arbejdsmiljøproblemer.

Bogen henvender sig til en bred kreds af interesserede målgrupper inden for arbejdsmiljø og arbejdsliv. Dvs. studerende og forskere, ledelse og sikkerheds- og tillidsrepræsentanter med interesse for løsning af arbejdsmiljøproblemer. Der er tale om den nyeste forskning, hvor hver bidragsyder giver en status over, hvor langt de er kommet med deres undersøgelser inden for arbejdsmiljø og arbejdsliv.

Bogen giver ingen opskrifter på løsninger, men derimod inspiration til, hvordan man kan gribe problemerne an.

Bogen indeholder 10 kapitler inden for forskning i problemer i arbejdsmiljø (7 kapitler) og arbejdsliv (3 kapitler).
Original languageDanish
PublisherAalborg Universitetsforlag
Edition1
Number of pages272
ISBN (Print)978-87-7307-780-1
Publication statusPublished - 1 Feb 2011
EventSymposium i Arbejdsmiljøforskning den 9. februar 2011 i Aalborg - Aalborg
Duration: 9 Feb 2011 → …
SeriesLEO-serien
Number40

Conference

ConferenceSymposium i Arbejdsmiljøforskning den 9. februar 2011 i Aalborg
CityAalborg
Period09/02/2011 → …

Cite this