At ikke-planlægge ved hjælp af kort

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Abstract

Byplanlægning har en klar geografisk dimension. Eftersom at planlægningen ofte sker 'med den brede pensel', skaber det nogle gange udfordringer i forhold til kortet, hvis natur ofte er en mere præcis afbildning af en given situation. Kravene til fysisk planlægning sker i Danmark gennem planloven. Det er interessant, hvordan man gennem lovtekst har forsøgt at beskrive forholdet mellem visionær planlægning og tilhørende kort. Planloven er på mange måder en rammesættende lov, der udstikker nogle formkrav til indholdet, men hvor selve indholdet besluttes af de respektive myndigheder. På landsniveau, hvor planlægningen igennem det sidste årti har været præget af en tankegang om 'så lidt regulering som muligt', er det især fascinerende, hvordan ikke-planlægning vises på kort, og hvordan kortet faktisk i mange tilfælde siger mere end den tilhørende tekst – og dermed bliver et performativt kort.
Original languageDanish
JournalGeoforum Perspektiv
Volume15
Issue number27
Pages (from-to)61-69
Number of pages9
ISSN1601-8796
DOIs
Publication statusPublished - Jun 2016

Cite this

@article{9025b3e9b267402b9c5a2f4eb5d19b62,
title = "At ikke-planl{\ae}gge ved hj{\ae}lp af kort",
abstract = "Byplanl{\ae}gning har en klar geografisk dimension. Eftersom at planl{\ae}gningen ofte sker 'med den brede pensel', skaber det nogle gange udfordringer i forhold til kortet, hvis natur ofte er en mere pr{\ae}cis afbildning af en given situation. Kravene til fysisk planl{\ae}gning sker i Danmark gennem planloven. Det er interessant, hvordan man gennem lovtekst har fors{\o}gt at beskrive forholdet mellem vision{\ae}r planl{\ae}gning og tilh{\o}rende kort. Planloven er p{\aa} mange m{\aa}der en rammes{\ae}ttende lov, der udstikker nogle formkrav til indholdet, men hvor selve indholdet besluttes af de respektive myndigheder. P{\aa} landsniveau, hvor planl{\ae}gningen igennem det sidste {\aa}rti har v{\ae}ret pr{\ae}get af en tankegang om 's{\aa} lidt regulering som muligt', er det is{\ae}r fascinerende, hvordan ikke-planl{\ae}gning vises p{\aa} kort, og hvordan kortet faktisk i mange tilf{\ae}lde siger mere end den tilh{\o}rende tekst – og dermed bliver et performativt kort.",
keywords = "fysisk planl{\ae}gning, performative kort, plansystemet",
author = "Kristian Olesen and Daniel Galland and Hvingel, {Line Tr{\ae}holt}",
year = "2016",
month = "6",
doi = "10.5278/ojs.perspektiv.v15i27.1448",
language = "Dansk",
volume = "15",
pages = "61--69",
journal = "Geoforum Perspektiv",
issn = "1601-8796",
publisher = "Geoforum Danmark",
number = "27",

}

At ikke-planlægge ved hjælp af kort. / Olesen, Kristian; Galland, Daniel; Hvingel, Line Træholt.

In: Geoforum Perspektiv, Vol. 15, No. 27, 06.2016, p. 61-69.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

TY - JOUR

T1 - At ikke-planlægge ved hjælp af kort

AU - Olesen, Kristian

AU - Galland, Daniel

AU - Hvingel, Line Træholt

PY - 2016/6

Y1 - 2016/6

N2 - Byplanlægning har en klar geografisk dimension. Eftersom at planlægningen ofte sker 'med den brede pensel', skaber det nogle gange udfordringer i forhold til kortet, hvis natur ofte er en mere præcis afbildning af en given situation. Kravene til fysisk planlægning sker i Danmark gennem planloven. Det er interessant, hvordan man gennem lovtekst har forsøgt at beskrive forholdet mellem visionær planlægning og tilhørende kort. Planloven er på mange måder en rammesættende lov, der udstikker nogle formkrav til indholdet, men hvor selve indholdet besluttes af de respektive myndigheder. På landsniveau, hvor planlægningen igennem det sidste årti har været præget af en tankegang om 'så lidt regulering som muligt', er det især fascinerende, hvordan ikke-planlægning vises på kort, og hvordan kortet faktisk i mange tilfælde siger mere end den tilhørende tekst – og dermed bliver et performativt kort.

AB - Byplanlægning har en klar geografisk dimension. Eftersom at planlægningen ofte sker 'med den brede pensel', skaber det nogle gange udfordringer i forhold til kortet, hvis natur ofte er en mere præcis afbildning af en given situation. Kravene til fysisk planlægning sker i Danmark gennem planloven. Det er interessant, hvordan man gennem lovtekst har forsøgt at beskrive forholdet mellem visionær planlægning og tilhørende kort. Planloven er på mange måder en rammesættende lov, der udstikker nogle formkrav til indholdet, men hvor selve indholdet besluttes af de respektive myndigheder. På landsniveau, hvor planlægningen igennem det sidste årti har været præget af en tankegang om 'så lidt regulering som muligt', er det især fascinerende, hvordan ikke-planlægning vises på kort, og hvordan kortet faktisk i mange tilfælde siger mere end den tilhørende tekst – og dermed bliver et performativt kort.

KW - fysisk planlægning

KW - performative kort

KW - plansystemet

U2 - 10.5278/ojs.perspektiv.v15i27.1448

DO - 10.5278/ojs.perspektiv.v15i27.1448

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 15

SP - 61

EP - 69

JO - Geoforum Perspektiv

JF - Geoforum Perspektiv

SN - 1601-8796

IS - 27

ER -