Beregningsgang: bygningsintegreret energiforsyning

Rasmus Lund Jensen, Jesper Nørgaard, Ole Daniels, Rasmus Onsild Justesen

Research output: Book/ReportReportResearchpeer-review

369 Downloads (Pure)

Abstract

Bygninger har hidtil været betragtet som rene aftagere (konsumenter) af energi. Nye krav til bygningers energieffektivitet, forbedret VE-teknologi og højere energipriser betyder imidlertid, at bygninger i stigende omfang vil optræde som både konsumenter og producenter (prosumenter). Nye og gamle bygninger vil blive udrustet med solfangere, solceller, varmepumper og brændselsceller. Dertil kommer anlæg til genbrug af varme ved ventilation og anvendelse af varmt vand. I et bygningsperspektiv består opgaven i at vælge den rette forsyningsløsning ud fra ydelse, robusthed, økonomi og miljøhensyn. I et overordnet energiforsynings-perspektiv består opgaven i at integrere de nye aftagere og producenter af energi i energiforsyningssystemet på en måde, der både tjener den enkelte bygning og det overordnede energiforsyningssystem. I begge tilfælde er der behov for forskningsbaseret analyse. En sådan vil kunne sikre, at de store investeringer, der fremover skal foretages i nye og gamle bygninger, og som inddrager bygningsintegreret energiforsyning, anvendes optimalt.
Original languageDanish
Place of PublicationAalborg
PublisherDepartment of Civil Engineering, Aalborg University
Number of pages81
Publication statusPublished - 2011
SeriesDCE Technical reports
Number71

Keywords

  Cite this

  Jensen, R. L., Nørgaard, J., Daniels, O., & Justesen, R. O. (2011). Beregningsgang: bygningsintegreret energiforsyning. Aalborg: Department of Civil Engineering, Aalborg University. DCE Technical reports, No. 71
  Jensen, Rasmus Lund ; Nørgaard, Jesper ; Daniels, Ole ; Justesen, Rasmus Onsild. / Beregningsgang : bygningsintegreret energiforsyning. Aalborg : Department of Civil Engineering, Aalborg University, 2011. 81 p. (DCE Technical reports; No. 71).
  @book{97147f9775fe40d58347dcddc1d85726,
  title = "Beregningsgang: bygningsintegreret energiforsyning",
  abstract = "Bygninger har hidtil v{\ae}ret betragtet som rene aftagere (konsumenter) af energi. Nye krav til bygningers energieffektivitet, forbedret VE-teknologi og h{\o}jere energipriser betyder imidlertid, at bygninger i stigende omfang vil optr{\ae}de som b{\aa}de konsumenter og producenter (prosumenter). Nye og gamle bygninger vil blive udrustet med solfangere, solceller, varmepumper og br{\ae}ndselsceller. Dertil kommer anl{\ae}g til genbrug af varme ved ventilation og anvendelse af varmt vand. I et bygningsperspektiv best{\aa}r opgaven i at v{\ae}lge den rette forsyningsl{\o}sning ud fra ydelse, robusthed, {\o}konomi og milj{\o}hensyn. I et overordnet energiforsynings-perspektiv best{\aa}r opgaven i at integrere de nye aftagere og producenter af energi i energiforsyningssystemet p{\aa} en m{\aa}de, der b{\aa}de tjener den enkelte bygning og det overordnede energiforsyningssystem. I begge tilf{\ae}lde er der behov for forskningsbaseret analyse. En s{\aa}dan vil kunne sikre, at de store investeringer, der fremover skal foretages i nye og gamle bygninger, og som inddrager bygningsintegreret energiforsyning, anvendes optimalt.",
  keywords = "BSim, Komforthuse, Energiproduktion, CO2, Solceller, Solfanger",
  author = "Jensen, {Rasmus Lund} and Jesper N{\o}rgaard and Ole Daniels and Justesen, {Rasmus Onsild}",
  year = "2011",
  language = "Dansk",
  publisher = "Department of Civil Engineering, Aalborg University",
  address = "Danmark",

  }

  Jensen, RL, Nørgaard, J, Daniels, O & Justesen, RO 2011, Beregningsgang: bygningsintegreret energiforsyning. DCE Technical reports, no. 71, Department of Civil Engineering, Aalborg University, Aalborg.

  Beregningsgang : bygningsintegreret energiforsyning. / Jensen, Rasmus Lund; Nørgaard, Jesper; Daniels, Ole; Justesen, Rasmus Onsild.

  Aalborg : Department of Civil Engineering, Aalborg University, 2011. 81 p.

  Research output: Book/ReportReportResearchpeer-review

  TY - RPRT

  T1 - Beregningsgang

  T2 - bygningsintegreret energiforsyning

  AU - Jensen, Rasmus Lund

  AU - Nørgaard, Jesper

  AU - Daniels, Ole

  AU - Justesen, Rasmus Onsild

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - Bygninger har hidtil været betragtet som rene aftagere (konsumenter) af energi. Nye krav til bygningers energieffektivitet, forbedret VE-teknologi og højere energipriser betyder imidlertid, at bygninger i stigende omfang vil optræde som både konsumenter og producenter (prosumenter). Nye og gamle bygninger vil blive udrustet med solfangere, solceller, varmepumper og brændselsceller. Dertil kommer anlæg til genbrug af varme ved ventilation og anvendelse af varmt vand. I et bygningsperspektiv består opgaven i at vælge den rette forsyningsløsning ud fra ydelse, robusthed, økonomi og miljøhensyn. I et overordnet energiforsynings-perspektiv består opgaven i at integrere de nye aftagere og producenter af energi i energiforsyningssystemet på en måde, der både tjener den enkelte bygning og det overordnede energiforsyningssystem. I begge tilfælde er der behov for forskningsbaseret analyse. En sådan vil kunne sikre, at de store investeringer, der fremover skal foretages i nye og gamle bygninger, og som inddrager bygningsintegreret energiforsyning, anvendes optimalt.

  AB - Bygninger har hidtil været betragtet som rene aftagere (konsumenter) af energi. Nye krav til bygningers energieffektivitet, forbedret VE-teknologi og højere energipriser betyder imidlertid, at bygninger i stigende omfang vil optræde som både konsumenter og producenter (prosumenter). Nye og gamle bygninger vil blive udrustet med solfangere, solceller, varmepumper og brændselsceller. Dertil kommer anlæg til genbrug af varme ved ventilation og anvendelse af varmt vand. I et bygningsperspektiv består opgaven i at vælge den rette forsyningsløsning ud fra ydelse, robusthed, økonomi og miljøhensyn. I et overordnet energiforsynings-perspektiv består opgaven i at integrere de nye aftagere og producenter af energi i energiforsyningssystemet på en måde, der både tjener den enkelte bygning og det overordnede energiforsyningssystem. I begge tilfælde er der behov for forskningsbaseret analyse. En sådan vil kunne sikre, at de store investeringer, der fremover skal foretages i nye og gamle bygninger, og som inddrager bygningsintegreret energiforsyning, anvendes optimalt.

  KW - BSim

  KW - Komforthuse

  KW - Energiproduktion

  KW - CO2

  KW - Solceller

  KW - Solfanger

  M3 - Rapport

  BT - Beregningsgang

  PB - Department of Civil Engineering, Aalborg University

  CY - Aalborg

  ER -

  Jensen RL, Nørgaard J, Daniels O, Justesen RO. Beregningsgang: bygningsintegreret energiforsyning. Aalborg: Department of Civil Engineering, Aalborg University, 2011. 81 p. (DCE Technical reports; No. 71).