Bygningers indlejrede energi og miljøpåvirkninger: Vurderet for hele bygningens livscyklus

Harpa Birgisdottir, Sussie Stenholt Madsen

Research output: Book/ReportReportCommissionedpeer-review

Abstract

Denne rapport giver en vurdering af miljøpåvirkninger
og ressourceforbrug som følge af byggematerialers
fremstilling, transport, bortskaffelse og genanvendelse.
Livscyklusanalysen af byggematerialer sammenlignes
med miljøpåvirkninger og ressourceforbrug som følge
af energiforbruget til bygningers drift, dvs. rumopvarmning
m.v. Denne sammenligning er interessant,
fordi den gældende offentlige regulering af bygningers
energiforbrug alene omfatter driftsenergien, mens det
energiforbrug og de miljøpåvirkninger, som er indlejret
i byggematerialerne, ikke er reguleret i Bygningsreglementet
eller andre offentlige forskrifter. Rapportens
beregninger viser, at for nye bygninger er byggematerialernes
indlejrede energiforbrug og miljøpåvirkninger
signifikant større end belastningen fra bygningernes
driftsenergiforbrug. Der kan således være et betydeligt
potentiale i en eventuel offentlig regulering til fremme af
byggematerialers bæredygtighed.
Original languageDanish
Place of PublicationKgs. Lyngby
PublisherPolyteknisk Boghandel og Forlag
Number of pages65
ISBN (Electronic)978-87-93585-01-0
Commissioning bodyTrafik-, Bygge- og Boligstyrelsen
Publication statusPublished - 2017
SeriesForskning i det byggede miljø, SBi
Number2017:08

Cite this

Birgisdottir, H., & Madsen, S. S. (2017). Bygningers indlejrede energi og miljøpåvirkninger: Vurderet for hele bygningens livscyklus. Kgs. Lyngby: Polyteknisk Boghandel og Forlag. Forskning i det byggede miljø, SBi, No. 2017:08
Birgisdottir, Harpa ; Madsen, Sussie Stenholt. / Bygningers indlejrede energi og miljøpåvirkninger : Vurderet for hele bygningens livscyklus. Kgs. Lyngby : Polyteknisk Boghandel og Forlag, 2017. 65 p. (Forskning i det byggede miljø, SBi; No. 2017:08).
@book{21803dbfb2964044a286f6a4c4b2f2ef,
title = "Bygningers indlejrede energi og milj{\o}p{\aa}virkninger: Vurderet for hele bygningens livscyklus",
abstract = "Denne rapport giver en vurdering af milj{\o}p{\aa}virkningerog ressourceforbrug som f{\o}lge af byggematerialersfremstilling, transport, bortskaffelse og genanvendelse.Livscyklusanalysen af byggematerialer sammenlignesmed milj{\o}p{\aa}virkninger og ressourceforbrug som f{\o}lgeaf energiforbruget til bygningers drift, dvs. rumopvarmningm.v. Denne sammenligning er interessant,fordi den g{\ae}ldende offentlige regulering af bygningersenergiforbrug alene omfatter driftsenergien, mens detenergiforbrug og de milj{\o}p{\aa}virkninger, som er indlejreti byggematerialerne, ikke er reguleret i Bygningsreglementeteller andre offentlige forskrifter. Rapportensberegninger viser, at for nye bygninger er byggematerialernesindlejrede energiforbrug og milj{\o}p{\aa}virkningersignifikant st{\o}rre end belastningen fra bygningernesdriftsenergiforbrug. Der kan s{\aa}ledes v{\ae}re et betydeligtpotentiale i en eventuel offentlig regulering til fremme afbyggematerialers b{\ae}redygtighed.",
author = "Harpa Birgisdottir and Madsen, {Sussie Stenholt}",
year = "2017",
language = "Dansk",
series = "Forskning i det byggede milj{\o}, SBi",
publisher = "Polyteknisk Boghandel og Forlag",
number = "2017:08",

}

Birgisdottir, H & Madsen, SS 2017, Bygningers indlejrede energi og miljøpåvirkninger: Vurderet for hele bygningens livscyklus. Forskning i det byggede miljø, SBi, no. 2017:08, Polyteknisk Boghandel og Forlag, Kgs. Lyngby.

Bygningers indlejrede energi og miljøpåvirkninger : Vurderet for hele bygningens livscyklus. / Birgisdottir, Harpa; Madsen, Sussie Stenholt.

Kgs. Lyngby : Polyteknisk Boghandel og Forlag, 2017. 65 p. (Forskning i det byggede miljø, SBi; No. 2017:08).

Research output: Book/ReportReportCommissionedpeer-review

TY - RPRT

T1 - Bygningers indlejrede energi og miljøpåvirkninger

T2 - Vurderet for hele bygningens livscyklus

AU - Birgisdottir, Harpa

AU - Madsen, Sussie Stenholt

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Denne rapport giver en vurdering af miljøpåvirkningerog ressourceforbrug som følge af byggematerialersfremstilling, transport, bortskaffelse og genanvendelse.Livscyklusanalysen af byggematerialer sammenlignesmed miljøpåvirkninger og ressourceforbrug som følgeaf energiforbruget til bygningers drift, dvs. rumopvarmningm.v. Denne sammenligning er interessant,fordi den gældende offentlige regulering af bygningersenergiforbrug alene omfatter driftsenergien, mens detenergiforbrug og de miljøpåvirkninger, som er indlejreti byggematerialerne, ikke er reguleret i Bygningsreglementeteller andre offentlige forskrifter. Rapportensberegninger viser, at for nye bygninger er byggematerialernesindlejrede energiforbrug og miljøpåvirkningersignifikant større end belastningen fra bygningernesdriftsenergiforbrug. Der kan således være et betydeligtpotentiale i en eventuel offentlig regulering til fremme afbyggematerialers bæredygtighed.

AB - Denne rapport giver en vurdering af miljøpåvirkningerog ressourceforbrug som følge af byggematerialersfremstilling, transport, bortskaffelse og genanvendelse.Livscyklusanalysen af byggematerialer sammenlignesmed miljøpåvirkninger og ressourceforbrug som følgeaf energiforbruget til bygningers drift, dvs. rumopvarmningm.v. Denne sammenligning er interessant,fordi den gældende offentlige regulering af bygningersenergiforbrug alene omfatter driftsenergien, mens detenergiforbrug og de miljøpåvirkninger, som er indlejreti byggematerialerne, ikke er reguleret i Bygningsreglementeteller andre offentlige forskrifter. Rapportensberegninger viser, at for nye bygninger er byggematerialernesindlejrede energiforbrug og miljøpåvirkningersignifikant større end belastningen fra bygningernesdriftsenergiforbrug. Der kan således være et betydeligtpotentiale i en eventuel offentlig regulering til fremme afbyggematerialers bæredygtighed.

M3 - Rapport

T3 - Forskning i det byggede miljø, SBi

BT - Bygningers indlejrede energi og miljøpåvirkninger

PB - Polyteknisk Boghandel og Forlag

CY - Kgs. Lyngby

ER -

Birgisdottir H, Madsen SS. Bygningers indlejrede energi og miljøpåvirkninger: Vurderet for hele bygningens livscyklus. Kgs. Lyngby: Polyteknisk Boghandel og Forlag, 2017. 65 p. (Forskning i det byggede miljø, SBi; No. 2017:08).