Cykelstiers trafiksikkerhed: en før-efterundersøgelse af 46 nye cykelstiers sikkerhedsmæssige effekt

Translated title of the contribution: The safety effect of cycle tracks: a before-after study of the safety effect of 46 new cycle tracks

Niels Agerholm, Sofie Caspersen, Jens Chr. Overgaard Madsen, Harry Lahrmann

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

Abstract

Denne artikel beskriver en undersøgelse af den sikkerhedsmæssige effekt af nye cykelstier i byer. Undersøgelsen er en viderebearbejdning af et afgangsprojekt fra Aalborg Universitet (Agerholm og Caspersen 2005). Undersøgelsen er tilrettelagt som en før-efterundersøgelse med kontrolgruppe. Undersøgelsen omfatter 46 strækninger, hvor der er etableret cykelstier i perioden 1/1 1989 til 31/12 2000. Strækningerne har en samlet længde på ca. 40 km og er lokaliseret i 17 af de største byer i Jylland og på Fyn.

Undersøgelsen viser, at det samlede antal personskadeuheld med bløde trafikanter på de 46 strækninger er 25 % højere end det skulle forventes. Stigningen fordeler sig med en stigning på 34 % i kryds og en stigning på 9 % på strækninger. Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne bløde trafikanter er steget med 24 %.

I artiklen tolkes resultaterne og der sammenlignes med tidligere undersøgelser. Der opstilles forslag til nye principper for planlægning og udformning af cykelstier, og endelig opstilles der forslag til yderligere forskning inden for området.

Original languageDanish
JournalDansk Vejtidsskrift
Volume83
Issue number12
Pages (from-to)52-57
ISSN0011-6548
Publication statusPublished - 2006

Keywords

  • Traffic safety
  • Cycle tracks
  • Before-and-after studies

Cite this

@article{91af9a30b15611db8b72000ea68e967b,
title = "Cykelstiers trafiksikkerhed: en f{\o}r-efterunders{\o}gelse af 46 nye cykelstiers sikkerhedsm{\ae}ssige effekt",
abstract = "Denne artikel beskriver en unders{\o}gelse af den sikkerhedsm{\ae}ssige effekt af nye cykelstier i byer. Unders{\o}gelsen er en viderebearbejdning af et afgangsprojekt fra Aalborg Universitet (Agerholm og Caspersen 2005). Unders{\o}gelsen er tilrettelagt som en f{\o}r-efterunders{\o}gelse med kontrolgruppe. Unders{\o}gelsen omfatter 46 str{\ae}kninger, hvor der er etableret cykelstier i perioden 1/1 1989 til 31/12 2000. Str{\ae}kningerne har en samlet l{\ae}ngde p{\aa} ca. 40 km og er lokaliseret i 17 af de st{\o}rste byer i Jylland og p{\aa} Fyn.Unders{\o}gelsen viser, at det samlede antal personskadeuheld med bl{\o}de trafikanter p{\aa} de 46 str{\ae}kninger er 25 {\%} h{\o}jere end det skulle forventes. Stigningen fordeler sig med en stigning p{\aa} 34 {\%} i kryds og en stigning p{\aa} 9 {\%} p{\aa} str{\ae}kninger. Antallet af dr{\ae}bte og alvorligt tilskadekomne bl{\o}de trafikanter er steget med 24 {\%}. I artiklen tolkes resultaterne og der sammenlignes med tidligere unders{\o}gelser. Der opstilles forslag til nye principper for planl{\ae}gning og udformning af cykelstier, og endelig opstilles der forslag til yderligere forskning inden for omr{\aa}det.",
keywords = "Trafiksikkerhed, Cykelstier, F{\o}r/efter studie, Traffic safety, Cycle tracks, Before-and-after studies",
author = "Niels Agerholm and Sofie Caspersen and Madsen, {Jens Chr. Overgaard} and Harry Lahrmann",
year = "2006",
language = "Dansk",
volume = "83",
pages = "52--57",
journal = "Dansk Vejtidsskrift",
issn = "0011-6548",
publisher = "Dansk Vejtidsskrift AS",
number = "12",

}

Cykelstiers trafiksikkerhed : en før-efterundersøgelse af 46 nye cykelstiers sikkerhedsmæssige effekt. / Agerholm, Niels; Caspersen, Sofie; Madsen, Jens Chr. Overgaard; Lahrmann, Harry.

In: Dansk Vejtidsskrift, Vol. 83, No. 12, 2006, p. 52-57.

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

TY - JOUR

T1 - Cykelstiers trafiksikkerhed

T2 - en før-efterundersøgelse af 46 nye cykelstiers sikkerhedsmæssige effekt

AU - Agerholm, Niels

AU - Caspersen, Sofie

AU - Madsen, Jens Chr. Overgaard

AU - Lahrmann, Harry

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Denne artikel beskriver en undersøgelse af den sikkerhedsmæssige effekt af nye cykelstier i byer. Undersøgelsen er en viderebearbejdning af et afgangsprojekt fra Aalborg Universitet (Agerholm og Caspersen 2005). Undersøgelsen er tilrettelagt som en før-efterundersøgelse med kontrolgruppe. Undersøgelsen omfatter 46 strækninger, hvor der er etableret cykelstier i perioden 1/1 1989 til 31/12 2000. Strækningerne har en samlet længde på ca. 40 km og er lokaliseret i 17 af de største byer i Jylland og på Fyn.Undersøgelsen viser, at det samlede antal personskadeuheld med bløde trafikanter på de 46 strækninger er 25 % højere end det skulle forventes. Stigningen fordeler sig med en stigning på 34 % i kryds og en stigning på 9 % på strækninger. Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne bløde trafikanter er steget med 24 %. I artiklen tolkes resultaterne og der sammenlignes med tidligere undersøgelser. Der opstilles forslag til nye principper for planlægning og udformning af cykelstier, og endelig opstilles der forslag til yderligere forskning inden for området.

AB - Denne artikel beskriver en undersøgelse af den sikkerhedsmæssige effekt af nye cykelstier i byer. Undersøgelsen er en viderebearbejdning af et afgangsprojekt fra Aalborg Universitet (Agerholm og Caspersen 2005). Undersøgelsen er tilrettelagt som en før-efterundersøgelse med kontrolgruppe. Undersøgelsen omfatter 46 strækninger, hvor der er etableret cykelstier i perioden 1/1 1989 til 31/12 2000. Strækningerne har en samlet længde på ca. 40 km og er lokaliseret i 17 af de største byer i Jylland og på Fyn.Undersøgelsen viser, at det samlede antal personskadeuheld med bløde trafikanter på de 46 strækninger er 25 % højere end det skulle forventes. Stigningen fordeler sig med en stigning på 34 % i kryds og en stigning på 9 % på strækninger. Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne bløde trafikanter er steget med 24 %. I artiklen tolkes resultaterne og der sammenlignes med tidligere undersøgelser. Der opstilles forslag til nye principper for planlægning og udformning af cykelstier, og endelig opstilles der forslag til yderligere forskning inden for området.

KW - Trafiksikkerhed

KW - Cykelstier

KW - Før/efter studie

KW - Traffic safety

KW - Cycle tracks

KW - Before-and-after studies

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 83

SP - 52

EP - 57

JO - Dansk Vejtidsskrift

JF - Dansk Vejtidsskrift

SN - 0011-6548

IS - 12

ER -