Dagslysberegninger i praksis: En undersøgelse af ni beregningsprogrammer med udgangspunkt i fem typiske rum

Anne Iversen, Nicolas Roy, Mette Hvass, Michael Jørgensen, Jens Christoffersen, Werner Osterhaus, Kjeld Johnsen

Research output: Book/ReportReportCommunication

15 Downloads (Pure)

Abstract

Formålet med rapporten er at opnå en bedre forståelse af, hvad en dagslysberegning viser, og hvordan de forskellige beregningsprogrammer beregner i forhold til hinanden.
Erfaringer har vist, at beregningsresultaterne fra to beregningsprogrammer til dagslysberegning kan være meget forskellige i det samme rum. Det kan skyldes begrænsninger i selve beregningsprogrammet og/eller de personer, der laver modellerne. Dette er kritisk, da dagslysberegningerne bruges til at eftervise, at Bygningsreglementets krav om en dagslysfaktorværdi er overholdt og til at beregne behovet for kunstig belysning.

Formålet med denne rapport er at opnå en bedre forståelse af, hvad en dagslysberegning viser, og hvordan de forskellige beregningsprogrammer beregner i forhold til hinanden. Derudover er formålet at give en viden om, hvordan man rent modelteknisk skal opbygge sin dagslysmodel.

Ni forskellige simuleringsprogrammer er undersøgt og sammenlignet. Det drejer sig om:
Radiance, Daysim, VELUX Daylight Visualizer, Dialux, Ecotect, Ecotect / Radiance, IESve, LightCalc, Relux Radiosity og Relux Raytracing.
Original languageDanish
PublisherSBI forlag
Edition1.
Number of pages55
ISBN (Electronic)978-87-92739-43-8
Publication statusPublished - 2013
SeriesSBI
Number20
Volume2013

Cite this