Den befolkningsmæssige legitimitet af markedsgørelse som reformprojekt for den danske offentlige sektor

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

2 Downloads (Pure)

Abstract

I denne artikel undersøger vi den befolkningsmæssige legitimitet af markedsgørelse som reformprojekt for den danske offentlige sektor, og spørger til hvorvidt legitimiteten er styret af præferencer for udvikling eller afvikling. På baggrund af spørgeskemadata fra vinteren 2016/17 finder vi, at markedsgørelse altovervejende har befolkningsmæssig legitimitet som et pragmatisk reformprojekt til udvikling af den offentlige sektor. Stærkere præferencer for markedsgørelse hænger dog, for nogle grupper, sammen med en stærkere præference for afvikling af den offentlige sektor. På tværs af markedsgørelsens forskellige virkemidler finder vi en stærk præference for indførsel af mere valgfrihed for borgere og kun en svag præference for yderligere frasalg af offentlig virksomhed. Samtidig er der stærkere præferencer for brug af private inden for forvaltningsområder, såsom ældreområdet samt vej- og parkdrift, hvor der over længere tid er opbygget en tradition for anvendelse af private.
Original languageDanish
JournalNordisk Administrativt Tidsskrift
Volume96
Issue number2
Pages (from-to)47-68
ISSN0029-1285
Publication statusPublished - 2019

Cite this

@article{71c2154cdef24e7a88a88f35f304ea65,
title = "Den befolkningsm{\ae}ssige legitimitet af markedsg{\o}relse som reformprojekt for den danske offentlige sektor",
abstract = "I denne artikel unders{\o}ger vi den befolkningsm{\ae}ssige legitimitet af markedsg{\o}relse som reformprojekt for den danske offentlige sektor, og sp{\o}rger til hvorvidt legitimiteten er styret af pr{\ae}ferencer for udvikling eller afvikling. P{\aa} baggrund af sp{\o}rgeskemadata fra vinteren 2016/17 finder vi, at markedsg{\o}relse altovervejende har befolkningsm{\ae}ssig legitimitet som et pragmatisk reformprojekt til udvikling af den offentlige sektor. St{\ae}rkere pr{\ae}ferencer for markedsg{\o}relse h{\ae}nger dog, for nogle grupper, sammen med en st{\ae}rkere pr{\ae}ference for afvikling af den offentlige sektor. P{\aa} tv{\ae}rs af markedsg{\o}relsens forskellige virkemidler finder vi en st{\ae}rk pr{\ae}ference for indf{\o}rsel af mere valgfrihed for borgere og kun en svag pr{\ae}ference for yderligere frasalg af offentlig virksomhed. Samtidig er der st{\ae}rkere pr{\ae}ferencer for brug af private inden for forvaltningsomr{\aa}der, s{\aa}som {\ae}ldreomr{\aa}det samt vej- og parkdrift, hvor der over l{\ae}ngere tid er opbygget en tradition for anvendelse af private.",
author = "Christian Lindholst and Hedegaard, {Troels Fage}",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "96",
pages = "47--68",
journal = "Nordisk Administrativt Tidsskrift",
issn = "0029-1285",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "2",

}

Den befolkningsmæssige legitimitet af markedsgørelse som reformprojekt for den danske offentlige sektor. / Lindholst, Christian; Hedegaard, Troels Fage.

In: Nordisk Administrativt Tidsskrift, Vol. 96, No. 2, 2019, p. 47-68.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Den befolkningsmæssige legitimitet af markedsgørelse som reformprojekt for den danske offentlige sektor

AU - Lindholst, Christian

AU - Hedegaard, Troels Fage

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - I denne artikel undersøger vi den befolkningsmæssige legitimitet af markedsgørelse som reformprojekt for den danske offentlige sektor, og spørger til hvorvidt legitimiteten er styret af præferencer for udvikling eller afvikling. På baggrund af spørgeskemadata fra vinteren 2016/17 finder vi, at markedsgørelse altovervejende har befolkningsmæssig legitimitet som et pragmatisk reformprojekt til udvikling af den offentlige sektor. Stærkere præferencer for markedsgørelse hænger dog, for nogle grupper, sammen med en stærkere præference for afvikling af den offentlige sektor. På tværs af markedsgørelsens forskellige virkemidler finder vi en stærk præference for indførsel af mere valgfrihed for borgere og kun en svag præference for yderligere frasalg af offentlig virksomhed. Samtidig er der stærkere præferencer for brug af private inden for forvaltningsområder, såsom ældreområdet samt vej- og parkdrift, hvor der over længere tid er opbygget en tradition for anvendelse af private.

AB - I denne artikel undersøger vi den befolkningsmæssige legitimitet af markedsgørelse som reformprojekt for den danske offentlige sektor, og spørger til hvorvidt legitimiteten er styret af præferencer for udvikling eller afvikling. På baggrund af spørgeskemadata fra vinteren 2016/17 finder vi, at markedsgørelse altovervejende har befolkningsmæssig legitimitet som et pragmatisk reformprojekt til udvikling af den offentlige sektor. Stærkere præferencer for markedsgørelse hænger dog, for nogle grupper, sammen med en stærkere præference for afvikling af den offentlige sektor. På tværs af markedsgørelsens forskellige virkemidler finder vi en stærk præference for indførsel af mere valgfrihed for borgere og kun en svag præference for yderligere frasalg af offentlig virksomhed. Samtidig er der stærkere præferencer for brug af private inden for forvaltningsområder, såsom ældreområdet samt vej- og parkdrift, hvor der over længere tid er opbygget en tradition for anvendelse af private.

UR - https://www.djoef-forlag.dk/openaccess/nat/index.php

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 96

SP - 47

EP - 68

JO - Nordisk Administrativt Tidsskrift

JF - Nordisk Administrativt Tidsskrift

SN - 0029-1285

IS - 2

ER -