Den dobbelte fortælling i 1864: Serien og den historiekritiske modtagelse

Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

Abstract

Dette kapitel beskriver den historiekritiske reception af 1864 i udvalgte danske dagblade og deres online nyhedssites. Først beskriver jeg – efter en diskussion af tv som historieformidler – omfanget af modtagelsen og dens kilder. Dernæst introducerer jeg til den dobbelte fortælling som et narratologisk perspektiv på denne modtagelse, som ikke alene fortæller noget om, hvordan historisk fiktion ofte generelt modtages. Teorien kan også således meget præcist dechifrere og kortlægge, hvordan den historiske kritik af 1864 gennemgående veksler mellem forskellige tidsforståelser. Jeg vil her dykke ned i især en række historikeres anmeldelser af serien, mens jeg breder optikken ud til at omkranse den komplette modtagelse af serien. Kapitlet er derfor ikke historiografisk i sin metodiske orientering. I stedet er den narratologiske vinkling af receptionen et forsøg på at undgå at tage stilling til de historiske aspekter i debatterne. Jeg tager her heller ikke stilling til den politiske orientering i modtagelse. I stedet er kapitlet en fokuseret beskrivelse af, hvordan historie i bred forstand er en kampplads om fortolkninger.
Original languageDanish
Title of host publication1864 : tv-serien, historien, kritikken
EditorsKim Toft Hansen
PublisherAalborg Universitetsforlag
Publication date15 Feb 2016
Pages33-60
ISBN (Print)978-87-7112-459-0
Publication statusPublished - 15 Feb 2016
SeriesInterdisciplinære kulturstudier
ISSN1904-898X

Cite this

Hansen, K. T. (2016). Den dobbelte fortælling i 1864: Serien og den historiekritiske modtagelse. In K. Toft Hansen (Ed.), 1864: tv-serien, historien, kritikken (pp. 33-60). Aalborg Universitetsforlag. Interdisciplinære kulturstudier
Hansen, Kim Toft. / Den dobbelte fortælling i 1864 : Serien og den historiekritiske modtagelse. 1864: tv-serien, historien, kritikken. editor / Kim Toft Hansen. Aalborg Universitetsforlag, 2016. pp. 33-60 (Interdisciplinære kulturstudier).
@inbook{09c3ec3631864318adb4203e3dbd35a5,
title = "Den dobbelte fort{\ae}lling i 1864: Serien og den historiekritiske modtagelse",
abstract = "Dette kapitel beskriver den historiekritiske reception af 1864 i udvalgte danske dagblade og deres online nyhedssites. F{\o}rst beskriver jeg – efter en diskussion af tv som historieformidler – omfanget af modtagelsen og dens kilder. Dern{\ae}st introducerer jeg til den dobbelte fort{\ae}lling som et narratologisk perspektiv p{\aa} denne modtagelse, som ikke alene fort{\ae}ller noget om, hvordan historisk fiktion ofte generelt modtages. Teorien kan ogs{\aa} s{\aa}ledes meget pr{\ae}cist dechifrere og kortl{\ae}gge, hvordan den historiske kritik af 1864 gennemg{\aa}ende veksler mellem forskellige tidsforst{\aa}elser. Jeg vil her dykke ned i is{\ae}r en r{\ae}kke historikeres anmeldelser af serien, mens jeg breder optikken ud til at omkranse den komplette modtagelse af serien. Kapitlet er derfor ikke historiografisk i sin metodiske orientering. I stedet er den narratologiske vinkling af receptionen et fors{\o}g p{\aa} at undg{\aa} at tage stilling til de historiske aspekter i debatterne. Jeg tager her heller ikke stilling til den politiske orientering i modtagelse. I stedet er kapitlet en fokuseret beskrivelse af, hvordan historie i bred forstand er en kampplads om fortolkninger.",
keywords = "1864, historie, kritisk modtagelse, narratologi, tv-drama",
author = "Hansen, {Kim Toft}",
year = "2016",
month = "2",
day = "15",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7112-459-0",
series = "Interdisciplin{\ae}re kulturstudier",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
pages = "33--60",
editor = "{Toft Hansen}, Kim",
booktitle = "1864",

}

Hansen, KT 2016, Den dobbelte fortælling i 1864: Serien og den historiekritiske modtagelse. in K Toft Hansen (ed.), 1864: tv-serien, historien, kritikken. Aalborg Universitetsforlag, Interdisciplinære kulturstudier, pp. 33-60.

Den dobbelte fortælling i 1864 : Serien og den historiekritiske modtagelse. / Hansen, Kim Toft.

1864: tv-serien, historien, kritikken. ed. / Kim Toft Hansen. Aalborg Universitetsforlag, 2016. p. 33-60 (Interdisciplinære kulturstudier).

Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

TY - CHAP

T1 - Den dobbelte fortælling i 1864

T2 - Serien og den historiekritiske modtagelse

AU - Hansen, Kim Toft

PY - 2016/2/15

Y1 - 2016/2/15

N2 - Dette kapitel beskriver den historiekritiske reception af 1864 i udvalgte danske dagblade og deres online nyhedssites. Først beskriver jeg – efter en diskussion af tv som historieformidler – omfanget af modtagelsen og dens kilder. Dernæst introducerer jeg til den dobbelte fortælling som et narratologisk perspektiv på denne modtagelse, som ikke alene fortæller noget om, hvordan historisk fiktion ofte generelt modtages. Teorien kan også således meget præcist dechifrere og kortlægge, hvordan den historiske kritik af 1864 gennemgående veksler mellem forskellige tidsforståelser. Jeg vil her dykke ned i især en række historikeres anmeldelser af serien, mens jeg breder optikken ud til at omkranse den komplette modtagelse af serien. Kapitlet er derfor ikke historiografisk i sin metodiske orientering. I stedet er den narratologiske vinkling af receptionen et forsøg på at undgå at tage stilling til de historiske aspekter i debatterne. Jeg tager her heller ikke stilling til den politiske orientering i modtagelse. I stedet er kapitlet en fokuseret beskrivelse af, hvordan historie i bred forstand er en kampplads om fortolkninger.

AB - Dette kapitel beskriver den historiekritiske reception af 1864 i udvalgte danske dagblade og deres online nyhedssites. Først beskriver jeg – efter en diskussion af tv som historieformidler – omfanget af modtagelsen og dens kilder. Dernæst introducerer jeg til den dobbelte fortælling som et narratologisk perspektiv på denne modtagelse, som ikke alene fortæller noget om, hvordan historisk fiktion ofte generelt modtages. Teorien kan også således meget præcist dechifrere og kortlægge, hvordan den historiske kritik af 1864 gennemgående veksler mellem forskellige tidsforståelser. Jeg vil her dykke ned i især en række historikeres anmeldelser af serien, mens jeg breder optikken ud til at omkranse den komplette modtagelse af serien. Kapitlet er derfor ikke historiografisk i sin metodiske orientering. I stedet er den narratologiske vinkling af receptionen et forsøg på at undgå at tage stilling til de historiske aspekter i debatterne. Jeg tager her heller ikke stilling til den politiske orientering i modtagelse. I stedet er kapitlet en fokuseret beskrivelse af, hvordan historie i bred forstand er en kampplads om fortolkninger.

KW - 1864

KW - historie

KW - kritisk modtagelse

KW - narratologi

KW - tv-drama

UR - http://aauforlag.dk/Shop/boeger/1864-tv-serien-historien-kritikken.aspx

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7112-459-0

T3 - Interdisciplinære kulturstudier

SP - 33

EP - 60

BT - 1864

A2 - Toft Hansen, Kim

PB - Aalborg Universitetsforlag

ER -

Hansen KT. Den dobbelte fortælling i 1864: Serien og den historiekritiske modtagelse. In Toft Hansen K, editor, 1864: tv-serien, historien, kritikken. Aalborg Universitetsforlag. 2016. p. 33-60. (Interdisciplinære kulturstudier).