Den 'rådne banan' er human kapital - en analyse af kommunernes brug af uddannelse i beskæftigelsesindsatsen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Siden midten af 1990’erne er brugen af ordinær uddannelse i beskæftigelsesindsatsen for de forsikrede ledige faldet mærkbart. Udviklingen blev forstærket efter arbejdsformidlingssystemets nedlæggelse og oprettelsen af kommunale jobcentre i 2009. Imidlertid er der store forskelle mellem kommunerne. I artiklen undersøger vi hvilke faktorer, der har betydning for omfanget af kommunernes brug af uddannelse. Med afsæt i litteraturen formuleres tre hypoteser, og efterfølgende analyseres et datasæt konstrueret på baggrund af Jobindsats.dk. Analysen viser blandt andet, at uddannelsesaktivering gennemsnitligt set fylder mere i røde kommuner end blå. Desuden er uddannelse mere udbredt i de nord- og midtjyske kommuner end på Sjælland. Endelig viser analysen, at syv af kommunerne i topti ligger i bæltet fra Vestjylland over Thy til Vendsyssel – den såkaldt ’rådne banan’. Vi diskuterer i den forbindelse, om det er fraflytning og mangel på arbejdskraft, der har forårsaget human kapital-strategiens revival i denne del af Udkantsdanmark.
Original languageDanish
JournalTidsskrift for Arbejdsliv
Volume21
Issue number1
Pages (from-to)48-71
ISSN1399-1442
Publication statusPublished - 2019

Cite this

@article{f5066e328fc74a38a8ed42fe2766e7fb,
title = "Den 'r{\aa}dne banan' er human kapital - en analyse af kommunernes brug af uddannelse i besk{\ae}ftigelsesindsatsen",
abstract = "Siden midten af 1990’erne er brugen af ordin{\ae}r uddannelse i besk{\ae}ftigelsesindsatsen for de forsikrede ledige faldet m{\ae}rkbart. Udviklingen blev forst{\ae}rket efter arbejdsformidlingssystemets nedl{\ae}ggelse og oprettelsen af kommunale jobcentre i 2009. Imidlertid er der store forskelle mellem kommunerne. I artiklen unders{\o}ger vi hvilke faktorer, der har betydning for omfanget af kommunernes brug af uddannelse. Med afs{\ae}t i litteraturen formuleres tre hypoteser, og efterf{\o}lgende analyseres et datas{\ae}t konstrueret p{\aa} baggrund af Jobindsats.dk. Analysen viser blandt andet, at uddannelsesaktivering gennemsnitligt set fylder mere i r{\o}de kommuner end bl{\aa}. Desuden er uddannelse mere udbredt i de nord- og midtjyske kommuner end p{\aa} Sj{\ae}lland. Endelig viser analysen, at syv af kommunerne i topti ligger i b{\ae}ltet fra Vestjylland over Thy til Vendsyssel – den s{\aa}kaldt ’r{\aa}dne banan’. Vi diskuterer i den forbindelse, om det er fraflytning og mangel p{\aa} arbejdskraft, der har for{\aa}rsaget human kapital-strategiens revival i denne del af Udkantsdanmark.",
keywords = "Aktiv arbejdsmarkedspolitik, Aktivering, Uddannelse, Forsikrede ledige, Line{\ae}r regression",
author = "Klindt, {Mads Peter} and Rasmus Ravn",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "21",
pages = "48--71",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "1",

}

Den 'rådne banan' er human kapital - en analyse af kommunernes brug af uddannelse i beskæftigelsesindsatsen. / Klindt, Mads Peter; Ravn, Rasmus.

In: Tidsskrift for Arbejdsliv, Vol. 21, No. 1, 2019, p. 48-71.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Den 'rådne banan' er human kapital - en analyse af kommunernes brug af uddannelse i beskæftigelsesindsatsen

AU - Klindt, Mads Peter

AU - Ravn, Rasmus

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Siden midten af 1990’erne er brugen af ordinær uddannelse i beskæftigelsesindsatsen for de forsikrede ledige faldet mærkbart. Udviklingen blev forstærket efter arbejdsformidlingssystemets nedlæggelse og oprettelsen af kommunale jobcentre i 2009. Imidlertid er der store forskelle mellem kommunerne. I artiklen undersøger vi hvilke faktorer, der har betydning for omfanget af kommunernes brug af uddannelse. Med afsæt i litteraturen formuleres tre hypoteser, og efterfølgende analyseres et datasæt konstrueret på baggrund af Jobindsats.dk. Analysen viser blandt andet, at uddannelsesaktivering gennemsnitligt set fylder mere i røde kommuner end blå. Desuden er uddannelse mere udbredt i de nord- og midtjyske kommuner end på Sjælland. Endelig viser analysen, at syv af kommunerne i topti ligger i bæltet fra Vestjylland over Thy til Vendsyssel – den såkaldt ’rådne banan’. Vi diskuterer i den forbindelse, om det er fraflytning og mangel på arbejdskraft, der har forårsaget human kapital-strategiens revival i denne del af Udkantsdanmark.

AB - Siden midten af 1990’erne er brugen af ordinær uddannelse i beskæftigelsesindsatsen for de forsikrede ledige faldet mærkbart. Udviklingen blev forstærket efter arbejdsformidlingssystemets nedlæggelse og oprettelsen af kommunale jobcentre i 2009. Imidlertid er der store forskelle mellem kommunerne. I artiklen undersøger vi hvilke faktorer, der har betydning for omfanget af kommunernes brug af uddannelse. Med afsæt i litteraturen formuleres tre hypoteser, og efterfølgende analyseres et datasæt konstrueret på baggrund af Jobindsats.dk. Analysen viser blandt andet, at uddannelsesaktivering gennemsnitligt set fylder mere i røde kommuner end blå. Desuden er uddannelse mere udbredt i de nord- og midtjyske kommuner end på Sjælland. Endelig viser analysen, at syv af kommunerne i topti ligger i bæltet fra Vestjylland over Thy til Vendsyssel – den såkaldt ’rådne banan’. Vi diskuterer i den forbindelse, om det er fraflytning og mangel på arbejdskraft, der har forårsaget human kapital-strategiens revival i denne del af Udkantsdanmark.

KW - Aktiv arbejdsmarkedspolitik

KW - Aktivering

KW - Uddannelse

KW - Forsikrede ledige

KW - Lineær regression

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 21

SP - 48

EP - 71

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 1

ER -