Det gode uddannelsesliv i praktikken: Vidensnotat om praktikken på social- og sundhedsuddannelsen, social- og sundhedsassistentuddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen

Arnt Vestergaard Louw, Niels-Henrik Møller Hansen

Research output: Book/ReportReport

67 Downloads (Pure)

Abstract

På baggrund af et omfattende litteraturstudie præsenteres i dette vidensnotat solid og aktuel viden om de unges udfordringer og potentialer i praktikforløb på social- og sundhedshjælperuddannelsen, social- og sundhedsassistentuddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen. De danske erhvervsskoler kæmper bredt set med at tiltrække de unge og fastholde dem i erhvervsuddannelserne. Samtidig mangler det danske arbejdsmarked faglærte unge. Fremskrivninger viser, at vi står overfor at mangle faglært arbejdskraft i udstrakt grad de kommende år, hvor de store årgange går på pension. Dette kalder i særlig grad på en stigning i behovet for den type af arbejdskraft, som social- og sundhedsuddannelserne og sygeplejerskeuddannelsen leverer arbejdskraft til. Afhængig af uddannelsen falder mellem 5 og 30 % af de unge fra deres erhvervsuddannelse allerede i starten af deres første praktikforløb, og fx på social- og sundhedsuddannelserne falder omkring 12 % fra i starten af deres første praktik. De unges praktikforløb er derfor et helt centralt sted at sætte ind, hvis antallet af unge, der vælger og gennemfører en erhvervsuddannelse skal øges (Undervisningsministeriets datavarehus). Samme billede kan iagttages i relation til sygeplejersker, hvor der er et stort behov for bedre fastholdelse af sygeplejerskestuderende, og hvor praktikken er et relevant område at se på.
Dette vidensnotat skal læses i lyset af denne udvikling. Vi mangler viden om, hvordan de unge oplever deres praktikforløb på social- og sundhedshjælperuddannelsen, social- og sundhedsassistentuddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen, samt hvilken betydning det har for deres kommende erhvervsvalg. Formålet med dette notat er således at samle og præsentere solid og forskningsbaseret viden om: Hvordan oplever dagens unge deres uddannelsesliv, mens de er i praktik på SOSU-, SSA- og sygeplejerskeuddannelserne? Hvordan spiller forskellige praktiksteder og praktikvejledere sammen med de unges motivation for uddannelse? Og hvilke konkrete faktorer henholdsvis øger og mindsker de unges lyst til og motivation for uddannelsen, deres faglige identifikationsmuligheder med erhvervet samt deres overvejelser omkring deres fremtidige arbejdsliv? Notatet er henvendt til alle, der arbejder med de unge og deres erhvervsuddannelser, men er i særlig grad henvendt til skoler, kommuner og praktiksteder, der arbejder med SOSU-, SSA- og sygeplejerskeuddannelserne. Vidensnotatet er udarbejdet for Studieunit i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.
Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherCenter for Ungdomsforskning
Volume1
Edition1
Number of pages59
ISBN (Electronic)978-87-93058-57-6
Publication statusPublished - 21 Dec 2018

Projects

Det gode uddannelsesliv i praktikken

Louw, A. & Hansen, N. M.

01/05/201830/09/2019

Project: Research

File

Cite this